Πρεσβευτές της Καλαμάτας οι ξεναγοί του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Πρεσβευτές της Καλαμάτας οι ξεναγοί του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή τα μαθήματα του ταχύρρυθμου προγράμματος κατάρτισης ξεναγών στην Πανεπιστημιακή Σχολή Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 20 άτομα, τα οποία πλέον έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως ξεναγοί είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, κάτι που, μάλιστα, έχουν ήδη αντιληφθεί οι περισσότεροι, αφού τους έχουν γίνει προτάσεις για εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 20 που κατάφεραν να συμμετάσχουν στο ταχύρρυθμο πρόγραμμα διέθεταν αυξημένα προσόντα, αφού ήταν απαραίτητο, εκτός από το να έχουν τελειώσει Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, να γνωρίζουν άριστα μια δεύτερη ξένη γλώσσα (τα αγγλικά δεν έδιναν μόρια).
Λίγο, λοιπόν, πριν αφήσουν οι νέοι ξεναγοί την Καλαμάτα (έστω και για οι λίγο), βρεθήκαμε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και μιλήσαμε μαζί τους για αυτή την εμπειρία, αλλά και τις νέες επαγγελματικές διεξόδους μετά την απόκτηση του πτυχίου του ξεναγού.

Η Έλλη Καρκαζή, από την Αθήνα, πάντα ενδιαφερόταν να ασχοληθεί με την ξενάγηση, θεώρησε το πρόγραμμα καλή ευκαιρία κι έτσι αποφάσισε να συμμετάσχει στο ταχύρρυθμο της Καλαμάτας.
Ένα ακόμα κίνητρο για την ίδια είναι η επαγγελματική αποκατάσταση που μπορεί να έχει σε σχέση με το επάγγελμα του αρχαιολόγου που έχει σπουδάσει.
Από την Καλαμάτα φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις και της άρεσε πολύ ως πόλη, όπως και το πρόγραμμα, το οποίο συστήνει ανεπιφύλακτα.
Κλείνοντας μας είπε ότι θα συμβούλευε κάποιον που σκέφτεται να γίνει ξεναγός να το κάνει, αφού έχει μέλλον στη χώρα μας, κάτι που κατάλαβε και η ίδια, αφού ήδη της έγιναν προτάσεις για εργασία.

Η Μυρσίνη Χύρα αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα, θέλοντας να έχει επαγγελματική αποκατάσταση, αφού θεωρεί ότι έχει μέλλον στην Ελλάδα.
Η Μυρσίνη είναι από τα Ιωάννινα, αλλά ζει μόνιμα στη Σαντορίνη, όπου θα επιστρέψει για να εργαστεί, ενώ να σημειωθεί ότι ο σύζυγός της, παρακολουθώντας επίσης ταχύρρυθμα σεμινάρια, είναι ήδη ξεναγός στο νησί.
Από την Καλαμάτα φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού έμεινε ευχαριστημένη και με την πόλη, αλλά και με το επίπεδο του σεμιναρίου.

Από την Ιταλία είναι η Silvia Bettinelli, που βρέθηκε στην Ελλάδα λόγω σπουδών. Παράλληλα, παρακολούθησε τα σεμινάρια στην Καλαμάτα, αφού ήθελε πάντα να γίνει ξεναγός και έτσι το θεώρησε καλή ευκαιρία.
Για την Καλαμάτα είχε να πει τα καλύτερα και την θεωρεί την πιο όμορφή πόλη μετά την Αθήνα. Της άρεσε πολύ, γιατί της θυμίζει την πόλη της, την Κρεμόνα.
Η ίδια θέλει να δουλέψει ως ξεναγός στην Ελλάδα και, μάλιστα, στη Μεσσηνία, που της άρεσε πάρα πολύ, ενώ κάποια στιγμή ίσως το κάνει και στην Ιταλία.

Η Άντα Μητροπούλου σπούδαζε στην Καλαμάτα Αρχαιολογία και διαμένει πλέον στην Αθήνα, ωστόσο επέστρεψε για να παρακολουθήσει το σεμινάριο ξεναγών.
«Το επάγγελμα του ξεναγού πάντα μου άρεσε και γι’ αυτό, μάλιστα, το μεταπτυχιακό μου είναι σχετικό. Συνδυάζει την Αρχαιολογία και την επικοινωνία με τον κόσμο. Εμένα θα με ενδιέφερε να δουλέψω σε μουσεία, αλλά κυρίως σε σύγχρονους προορισμούς» σχολίασε.
Σε κάποιον που θα σκεπτόταν να ασχοληθεί με την ξενάγηση θα τον προέτρεπε να το κάνει, όμως τον συμβουλεύει πρώτα να ασχοληθεί με τις ξένες  γλώσσες, κάτι απαραίτητο για αυτή τη δουλειά.

Ο Χαράλαμπος Παπανικολάου έφθασε στην Καλαμάτα για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα, ενώ του φάνηκε πολύ όμορφη και για να σπουδάσει κάποιος αλλά και για να ζήσει μόνιμα. Μάλιστα, του έχει κάνει τόση εντύπωση η περιοχή που σκέφτεται να μείνει μόνιμα εδώ για να δουλέψει, αφού, όπως είπε, είναι πλούσια, πέρα από αρχαιολογικούς χώρους, σε πολιτισμικά αγαθά και χώρους πολιτισμού, που είναι ανεκμετάλλευτοι.
Και ο Χαράλαμπος έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και είδε το επάγγελμα του ξεναγού ως μια καλή διέξοδο για να πορευτεί επαγγελματικά. «Πρόκειται για μια εργασία που θέλει διάβασμα και αν κάποιος ασχοληθεί, πρέπει να καταφέρει να συμπεριφέρεται ανάλογα με τον ποιον ξεναγεί, αφού η ξενάγηση είναι και θέμα κουλτούρας του κάθε επισκέπτη» παρατήρησε.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και υπεύθυνος για πρόγραμμα στην Καλαμάτα, Νίκος Ζαχαριάς, δήλωσε ευχαριστημένος, αφού ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για τη Σχολή της Καλαμάτας, καθώς πρώτη φορά ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ένας κύκλος εκπαίδευσης στο επάγγελμα του ξεναγού.
Όπως ανέφερε, όλο αυτό αφήνει ένα όφελος στο Πανεπιστήμιο, αφού τα εν λόγω εξιδανικευμένα σεμινάρια στο επάγγελμα του ξεναγού πιστοποιούν επαγγελματίες, οπότε τι πιο καλύτερο από το να γίνεται η εκπαιδευτική και θεωρητική αρχαιολογική γνώση επάγγελμα στην Ελλάδα και μάλιστα στην Πελοπόννησο, που έχει ανάγκη από επαγγελματίες ξεναγούς.
Όσο για το αν θα ξαναγίνει το πρόγραμμα στην Καλαμάτα, ο κ. Ζαχαριάς μάς εξήγησε ότι λειτουργεί κυκλικά σε όλη την Ελλάδα. Όταν έρθει η σειρά πάλι της Καλαμάτας, το υπουργείο Τουρισμού θα το εγκρίνει, κάτι που αναμένεται να γίνει περίπου σε ένα χρόνο.
Σχετικά με τον αριθμό των 20 ατόμων που μπορεί να φαίνεται μικρός, μας είπε ότι το πρόγραμμα δέχεται κανονικά μέχρι 40 άτομα. Όμως, αυτή τη φορά ήταν τόσα, αφού υπήρχε η απαίτηση της άριστης γνώσης γλώσσας εκτός της αγγλικής, οπότε αυτοί οι 20 ήταν με αυξημένα προσόντα.

Η Βάγια Παναγιωτίδη μπορεί να έχει σπουδάσει Θετικές Επιστήμες, αφού είναι μηχανικός, όμως εργάστηκε στη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη. Όπως μας είπε, ήταν μια μοναδική εμπειρία για το πανεπιστήμιο. Η ίδια αγαπούσε πάντα την Αρχαιολογία και μέσω του προγράμματος πολλά. «Γενικότερα η τέχνη και ο πολιτισμός είναι κάτι αλληλένδετο με εμάς και πρέπει να τα έχουμε καθημερινά στη ζωή μας. Το καλό με τα 20 άτομα που συμμετείχαν στο σεμινάριο ήταν ότι ήταν άτομα με διαφορετική παιδεία, μια σύγχρονη οπτική που μπορεί να απευθυνθεί και στη νέα γενιά και να μας δείξει νέους τόπους.
Τα άτομα αυτά πλέον δεν είναι εδώ για να μας δείξουν μόνο Αρχαιολογία, αλλά θα μας δείξουν και πολιτισμό και τέχνη.
Φυσικά έχουν το υπόβαθρο της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας που έχουν σπουδάσει κι εδώ έμαθαν σημαντικά πράγματα για αυτό το επάγγελμα, όπως ξενάγηση, επιχειρηματικότητα, διαχείριση κοινού, φωνητική, πρώτες βοήθειες» σχολίασε.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση