Διεξήχθη χθες ο διαγωνισμός προστασίας του Παμίσου

Διεξήχθη χθες ο διαγωνισμός προστασίας του Παμίσου

Μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας
 
Η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (ΔΑΕΕ) της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υ.ΜΕ.ΔΙ. προέβη χθες στη διεξαγωγή Διεθνούς Διαγωνισμού με Ανοικτή Διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης της μελέτης «Μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Παμίσου από το Φράγμα Άρι-Μεσσήνη-Εκβολές στη θάλασσα και μελέτες περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης», προεκτιμώμενης αμοιβής 2.709.116,85 ευρώ (με ΦΠΑ). Στο διαγωνισμό προσήλθαν πέντε (5) συμπράξεις γραφείων μελετών και συνολικά τριάντα πέντε (35) γραφεία μελετών
Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό, ανάδοχος θα αναδειχθεί η σύμπραξη με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με συναξιολόγηση, τεχνικής και οικονομικής προσφοράς και χωρίς άνω όριο στην οικονομική προσφορά και, επομένως, θα προκύψει σημαντικότατη έκπτωση επί της προεκτιμώμενης αμοιβής.
 
Σύντομη τεχνική περιγραφή του προς μελέτη έργου

H μελέτη αφορά στα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης στην ευρύτερη υδρολογική λεκάνη του ποταμού Παμίσου. Στη μελέτη περιλαμβάνονται ο κάτω ρους του ποταμού Παμίσου, το ρέμα Μπούκας και τα συμβάλλοντα σε αυτό ρέματα, δυτικά του Παμίσου, τα οποία λειτουργούν ως αποστραγγιστικές/αντιπλημμυρικές τάφροι του κάμπου Μεσσήνης, καθώς και το τμήμα του ρέματος Άρι που διέρχεται ανατολικά του διεθνούς αεροδρομίου της Καλαμάτας.
Για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής έχουν κατασκευαστεί κατά διαστήματα διάφορα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία όμως δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα από τις πλημμύρες, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι παρόχθιες πεδινές περιοχές τόσο της άνω όσο και της κάτω Μεσσηνίας. Ιδιαίτερα υποφέρουν οι περιοχές του Δήμου Μεσσήνης.
Ο υφιστάμενος κυματοθραύστης για την προστασία της εκβολής του ποταμού Πάμισου δεν έχει ικανοποιητική λειτουργία. Παρατηρείται σημαντική συσσώρευση φερτών που δυσχεραίνουν την εκβολή.
Ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται δυτικά της εκβολής του ποταμού Πάμισου, στην περιοχή Κουλντούκι Μπούκας, όπου εκβάλλει το ρέμα Μπούκας.
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Πάμισου και του ρέματος Άρι. Το αεροδρόμιο έχει απειληθεί στο παρελθόν από πλημμυρικά φαινόμενα και το 2006 σημειώθηκε κατάκλυση τμήματος αυτού.
Με τη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας και την αποπεράτωση του αυτοκινητόδρομου Αθήνα – Καλαμάτα έχει ξεκινήσει και αναμένεται εντονότερη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή. Η αντιμετώπιση του πλημμυρικού προβλήματος σε συνδυασμό με έργα περιβαλλοντικής προστασίας και ανάδειξης της περιοχής των εκβολών του Παμίσου θα συμβάλει θετικά στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο προσδιορισμός των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Παμίσου στην περιοχή φράγμα Άρι – Μεσσήνη – εκβολές στη θάλασσα και του ρέματος Άρι ανατολικά του αεροδρομίου Καλαμάτας σε συνδυασμό με έργα περιβαλλοντικής ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής των εκβολών του π. Παμίσου και της παρόχθιας ζώνης καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης, ώστε να μειωθεί ο πλημμυρικός κίνδυνος και να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη της περιοχής.