Η Ευρώπη προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης – Συνέδριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Καλαμάτα


Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Ο  αυτοκινητόδρομος Αθήνας – Καλαμάτας, απάντηση στους ευρωσκεπτικιστές»
 
Ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες ανάπτυξης
 
Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Καλαμάτα και χθες  στη Σπάρτη με θέμα «Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία – Ευκαιρίες Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου». Το αρκετά ενδιαφέρον Συνέδριο που προσέλκυσε   αρκετούς πολίτες της Μεσσηνίας, διοργανώθηκε  από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Η κεντρική εκδήλωση η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από τον Δήμο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
Σ’ αυτή συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης,    ανώτατα στελέχη και εμπειρογνώμονες από την ελληνική διοίκηση και από αρμόδιους φορείς, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Το Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο ξεκίνησε λίγο αργότερα από τις 6:30 το απόγευμα της Παρασκευής  και τον συντονισμό  του είχε ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.
 
Π. Νίκας: «Να γίνουμε κήρυκες της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης»
 
IMG_2782.jpg

Στην άμεση ανάγκη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στάθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ελληνική αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επέλεξε την Καλαμάτα για την διοργάνωση   του συνεδρίου. Παράλληλα, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει χρησιμοποιήσει τα ευρωπαϊκά «εργαλεία» χρηματοδότησης, και ως παράδειγμα ανέφερε το χώρο που πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, το αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος» τουΕργατικού Κέντρου, που η γραφειοκρατία το κράταγε για χρόνια κλειστό. Πρόσθεσε δε, τη δυσκολία πρόσβασης  όσων έδωσαν το παρών στο συνέδριο, λόγω της τσιμεντόστρωσης που πραγματοποιείται στα πλαίσια της «ανάπλασης» της οδού Αριστομένους , ενός μόνο έργου από τα συνολικά 15 στο Δήμο Καλαμάτας που χρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εξήρε  μάλιστα και τα ΣΔΙΤ,  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Χωρίς τα ΣΔΙΤ του Σουφλιά, σήμερα δεν θα είχαμε αυτοκινητόδρομο». Βέβαια σημείωσε, ότι η χώρα μας θα έπρεπε να παρουσίαζε εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από τον «πακτωλό» χρημάτων που «έπεσαν» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κατηγόρησε τις πολιτικές ηγεσίες και τις κυβερνήσεις ότι τα διαχειρίστηκαν με μικροκομματικά συμφέροντα, γι΄ αυτό και δεν έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα.  Κλείνοντας ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε την ανάγκη της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης λέγοντας ότι οι έλληνες πρέπει να σταθούμε κήρυκες και πρωτοπόροι προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Π. Τατούλης  «Το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στη χώρα η διαχείριση στερεών αποβλήτων της Πελοποννήσου»

IMG_2792.jpg
 
Με «ύμνους» προς την πόλη της Καλαμάτας ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Καλαμάτα αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρη την Πελοπόννησο καθώς και το μεγάλο «εργαλείο» της Περιφέρειας για να πετύχει τους στόχους της. Ευχαρίστησε και αυτός από την πλευρά του την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διοργάνωση αυτού του διήμερου συνεδρίου σε Καλαμάτα και Σπάρτη , τονίζοντας ότι βοηθά στη γνώση αλλά και ως «αντίδοτο» στους ευρωσκεπτικιστές. Στη συνέχεια ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στη σπουδαία μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έσωσε τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς στη χώρας μας» ενώ εξοικονόμησε περίπου 5 δις ευρώ από την ελληνική οικονομία. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε ιδιαίτερα στο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Ανέφερε ότι είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ αξίας  162 εκ. σ’ όλη τη χώρα το οποίο η περιφέρεια Πελοποννήσου ολοκλήρωσε το διαγωνισμό μέσα σε 3 χρόνια. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι Ευρωπαϊκοί πόροι αγγίζουν τα 68εκ ευρώ εξασφαλίζοντας έτσι τη μείωση του κόστους για τους πολίτες. Τόνισε δε, ότι απ’ όλους αποκαλείται ως ένα «Πράσινο έργο» από τα μεγαλύτερα στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη. Στο σημείο αυτό, ανέφερε και τις αποκαταστάσεις των παράνομων ΧΑΔΑ αλλά «έκρουσε» και καμπανάκι κινδύνου, λέγοντας ότι πολύ Δήμοι ανοίγουν νέες παράνομες ΧΑΔΑ πάνω σε όσες αποκαταστάθηκαν, με κίνδυνο υψηλών προστίμων από την  Ευρωπαϊκή Ένωση. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι «η Πελοπόννησος είναι περιοχή πολιτικά ώριμη με πολίτες δημιουργικούς, με ανοιχτά μυαλά …οι οποίοι και δεν κιότεψαν ποτέ στην ιστορία τους.»
 
Μανώλης Κεφαλογιάνης  «Ο αυτοκινητόδρομος Αθήνα – Καλαμάτα, απάντηση στου ευρωσκεπτικιστές»

IMG_2795.jpg
 
Ομιλία με θέμα «Ευρωπαϊκή επικαιρότητα και εξελίξεις στης Ευρωπαϊκή Ένωση» πραγματοποίησε στο συνέδριο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης. Ξεκίνησε, αναφέροντας την «εμπειρία» του από τη διαδρομή από τον αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» στην Καλαμάτα, μέσα σε 2 ώρες και 20 λεπτά, λέγοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ευρωσκεπτικιστές.  Ως υπέρτατο αγαθό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε τα 70 χρόνια (40 για τις περιοχές του Νότου) ειρήνης και δημοκρατίας , που αποτελούν τη μακροβιότερο περίοδο «ηρεμίας» στην Ευρωπαϊκή ιστορία. Παρ΄όλα αυτά συνέχισε,  αναφέροντας τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρχικά αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ηγεσίας, ο  κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι η Οικονομία, το Μεταναστευτικό , ο Λαϊκισμός και η Γεωπολιτική αστάθεια είναι τα σπουδαία προβλήματα, που η Ευρώπη έχει αποτύχει να ξεπεράσει… «Πληρώνουμε τις συνέπειες από τα ημιτελή βήματα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, και βιώνουμε την κρίση» συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής. Στη συνέχεια αναφέρθηκε πιο σχολαστικά στις 4 μεγάλες προκλήσεις της Ε.Ε. και αφού σημείωσε ότι η Ευρώπη απέτυχε παταγωδώς στην διαχείριση του μεταναστευτικού, όλα αυτά είχαν ως συνέπεια την «ροπή» των πολιτών της Ευρώπης στο λαϊκισμό. «Δεν μπορεί μια χώρα ιστορική σα την Ιταλία να την εκφράζει ο Πέπε Γκρίλο, στην Ισπανία να παίζει «ρόλο» στα πράγματα ο Ιγκλέσιας των Podemos , μια χώρα παράδειγμα αγώνων στην ιστορία, όπως τη Γαλλία να εκφράζει η Μαρί Λεπέν… αλλά και ο Φάρατζ την Μ. Βρετανία που «σπούδασε  πολλούς από εμάς» …υπογράμμισε . Συνέπεια όλων των παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη είναι ότι η Ε.Ε. δεν έχει ηγεσία που με τις πολιτικές της θα εμπνεύσει τους πολίτες της. Ιδιαίτερα, κατά την ομιλία του, στάθηκε και στη «γεωπολιτική αστάθεια» της περιοχής μας, εκφράζοντας παράλληλα και την μεγάλη ανησυχία του για το ρόλο και την παρουσία του Ερντογάν στην περιοχή. Μετέφερε δε, και τη μεγάλη «αλλαγή» συμπεριφοράς της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν και μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου. Σημείωσε όμως, τα γρήγορα αντανακλαστικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ απέναντι στις επικίνδυνες δηλώσεις του Ερντογάν και στελεχών του, ενώ υπογράμμισε ότι και όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές είναι ενωμένοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα εθνικά θέματα. Κλείνοντας την ενδιαφέρον ομιλία του ο κ. Κεφαλογιάννης  τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σ΄ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι που ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι το «τρίπτυχο» θα πρέπει να είναι, «Εθνική συναίνεση, Κοινοβουλευτική Δημοκρατία & Ελεύθερη Οικονομία» για να ανταπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.
 
 
Σταύρος Μπένος «Κίνημα απελευθέρωσης το Διάζωμα – Να γίνουν ΣΔΙΤ και στον πολιτισμό»

IMG_2802.jpg
 
Με το δικό του ξεχωριστό τρόπο,  ο πρώην Υπουργός και Δήμαρχος Καλαμάτας, και νυν πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος «καθήλωσε» τους παρευρισκόμενους στο συνέδριο με την ομιλία του με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά ως ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές περιφέρειες». Άρχισε κάνοντας και την αυτοκριτική του, λέγοντας ότι στα πρώτα χρόνια της διαδρομής του, στο δημόσιο πολιτικό βίο, είχε κάνει το σφάλμα και αυτός να ενοχοποιήσει την επιχειρηματικότητα. Οι συνέργειες και η επιχειρηματικότητα, έννοιες τόσο παρεξηγημένες, ακόμα και σήμερα στην ελληνική κοινωνία, είναι το «κλειδί» σύμφωνα με τον κ. Μπένο,  ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία του αναφέρθηκε στο παράδειγμα του «Διαζώματος» . Στο πως ξεκίνησε, στο τι κατάφερε αλλά και σε όσα σχεδιάζει για το μέλλον… Το χαρακτήρισε δε, ως ένα κίνημα «απελευθέρωσης». Ο κ. Μπένος στάθηκε ιδιαίτερα στην αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου της Κασσιόπης, που  αποτελεί το πρώτο πολιτιστικό μνημείο σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που θα χρηματοδοτηθεί με τη μέθοδο του «crowd funding». Ανέφερε επίσης τις μελέτες που ήδη προχωρά «πιλοτικά» το Διάζωμα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις «Πολιτιστικές Διαδρομές» και τα «Αρχαιολογικά Πάρκα» που μπορούν να φέρουν μια «έκρηξη» στην τουριστική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο «εργαλείο» του νέου ΕΣΠΑ το ΤΑΠΤΟΚ (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων), το οποίο το «Διάζωμα» σχεδιάζει να αξιοποιήσει ώστε να συνδέσει την «Αρχαία Μεσσήνη» με την πόλη της Μεσσήνης, που σήμερα ζει στη «σκιά» της Καλαμάτας. Ο κ. Μπένος κάλεσε τον Περιφερειάρχη , τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και την πολιτική ηγεσία να δουν και τα ΣΔΙΤ στον Πολιτισμό και ιδίως στους αρχαιολογικούς χώρους. Κλείνοντας την έντονη ομιλία του ο πρώην Υπουργός, χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ «ευλογημένο» που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να φέρει την ανάπτυξη και στις ελληνικές περιφέρειες.

Ντίνα Νικολάκου

 IMG_2804.jpg
Για την πορεία του τουρισμού και τις ενέργειες της περιφέρειας Πελοποννήσου, μίλησε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου. Αναφέρθηκε στη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, επισημαίνοντας ότι αγνόησαν τις φωνές που μιλούσαν για πεταμένα χρήματα και πλέον υπάρχουν συγκρίσιμα θετικά αποτελέσματα.
Γίνονται προσπάθειες, όπως συνέχισε, και σε παραδοσιακές τουριστικές αγορές, αλλά και άνοιγμα σε νέες, ενώ η περιφέρεια από την πρώτη στιγμή διαλαλεί ότι ο τουρισμός είναι εθνικό ζήτημα.
«Η περιφέρεια έκανε συνέργειες και υπερβάσεις από την πρώτη στιγμή. Και έχουμε εξαιρετική συνεργασία και με τις δύο Κυβερνήσεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί ξέραμε τι θέλαμε, ξέραμε τους στόχους μας», πρόσθεσε η κα Νικολάκου, για να αναφερθεί στη συνέχεια στην καθιέρωση του Brand Name «Μυθική Πελοπόννησος».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αύξηση της αεροπορικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Τόνισε ότι η περιφέρεια πρωτοπόρησε και έκανε συνεργασίες με αεροπορικές εταιρίες, ακόμα και με κολοσσούς όπως η British Airways.
Ανακοίνωσε δε, ότι για πρώτη φορά από το 2017 η Καλαμάτα θα συνδέεται αεροπορικά απευθείας με το Βελιγράδι και με άλλη μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, την οποία δεν κατονόμασε μέχρι την απόλυτη οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Επίσης, μίλησε για συνεργασία της περιφέρειας με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ δεν απέφυγε και την αναφορά στο ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση των 2 χρόνων που έχει σημειωθεί, κοστίζει και στο περιβάλλον και στον τουρισμό και στους πολίτες. Γι’ αυτό, όπως είπε, υπάρχει ανάγκη να μετατραπεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε περιφερειακή διακυβέρνηση. Κλείνοντας με το θέμα των σκουπιδιών, τόνισε ότι στις αποφάσεις των πολιτών αντιστέκονται κάποια τελευταία προπύργια του κέντρου και εδώ χρειάζεται η βοήθεια από την Ευρώπη.
 
 
IMG_2789.jpg

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι ομιλίες του Αργύρης Περουλάκη, αναπληρωτή επικεφαλή της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων με θέμα «Επενδύσεις και ανάπτυξη: Ευρωπαϊκά Εργαλεία». Του Νίκου Σέργη, εκπρόσωπου Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, Υπουργείο Οικονομίας με θέμα «Έργα ΣΔΙΤ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Ευρώπη». Και του Γεώργιου Γιακουμάκη, υπεύθυνου Έργου-Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με θέμα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων – σκέλος Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων».
 

IMG_2791.jpg
 
Το παρών στο ολοήμερο συνέδριο έδωσαν, εκτός των προλαλησάντων, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κα Ελένη Αλειφέρη, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο πολιτευτής της ΝΔ στη Μεσσηνία Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, η περιφερειακή Σύμβουλος κα Αντωνία Μπούζα, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Ξαρχάκος και Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης, ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών αλλά και πολιτών με ενδιαφέρον για την εκδήλωση.
 
Του  Κώστα Γαζούλη & της Βίκυς Βετουλάκη