Foodstandard: Το καλύτερο ελαιόλαδο είναι το ελληνικό!

Foodstandard: Το καλύτερο ελαιόλαδο είναι το ελληνικό!

Μια βροχή θα σώσει τη φετινή παραγωγή

 Στην αίθουσα που στεγαζόταν στο παρελθόν το Δημαρχείο Κάμπου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η εκδήλωση που διοργάνωσε η Foodstandard, με στόχο να αναδειχθούν τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα στους Συνεταιρισμούς.
Μάλιστα, για τα εν λόγω προγράμματα μίλησαν και ελαιοπαραγωγοί των οποίων οι Συνεταιρισμοί έχουν ήδη ενταχθεί και αναφέρθηκαν στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα.
Η δε συζήτηση που ακολούθησε αφορούσε στα σχέδια για το μέλλον του ελαιολάδου στη χώρα μας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη δημοσιογράφο Ελένη Ψυχούλη, που έθεσε ως θέμα για συζήτηση το ερώτημα «ποιο είναι το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο», με την απάντηση να είναι μία: της Ελλάδας…
 
Σταύρος Αδαμόπουλος- Πρόεδρος οργάνωσης Παραγωγών Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας

adamopoulos.jpg

Ο Σταύρος Αδαμόπουλος, που ηγείται ενός συνεταιρισμού που έχει ήδη χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότησή του ευρωπαϊκά προγράμματα, βρέθηκε στον Κάμπο, προκειμένου να μεταφέρει την εμπειρία του στους παρευρισκόμενους επενδυτές.
Όπως είπε, τα τρία αυτά χρόνια που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα υπάρχει γενική ομολογία από όλα τα μέλη ότι η ένταξη ήταν θετική, αφού έτσι κατάφερε ο συνεταιρισμός του να εκσυγχρονιστεί σε πάγιο αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό.
Επίσης, μέσα από την ένταξη στα χρηματοδοτικά προγράμματα υπήρξε εκπαίδευση στους ελαιοπαραγωγούς σχετικά με την καλλιέργεια.
Βλέποντας στο μέλλον, είπε ότι για το Συνεταιρισμό της Στέρνας ισχύει το «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Ειδικότερα, ενώ υπάρχουν προγράμματα και κονδύλια. πολλοί ελαιοπαραγωγοί είτε παραβλέπουν είτε αγνοούν την ύπαρξη τους και έτσι δεν τα εκμεταλλεύονται, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε κίνηση αυτοκτονίας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτά τα χρήματα υπάρχουν, όμως άλλοι έχουν την τεχνογνωσία να τα απορροφούν και οι Έλληνες παραγωγοί όχι. Ουσιαστικά περνάμε μια θηλιά στο λαιμό μας και, όπως είπε, δεν πρέπει να μας φταίνε οι άλλοι, αλλά εμείς να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, ώστε αν είναι κακός, να τον κάνουμε καλό, ενώ αν είναι καλός, να τον κάνουμε καλύτερο.
Μιλώντας για τη Μεσσηνία, ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι ο νομός μας παράγει το 20% του ελαιολάδου της χώρας και είναι πρώτος σε ποσότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το οξύμωρο, όμως, είναι ότι η Μεσσηνία είναι αυτή που έχει απορροφήσει τα λιγότερα κονδύλια, κάτι που χαρακτήρισε τραγικό.
 
Η φετινή σοδειά

Σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Αδαμόπουλο σχετικά με τη φετινή παραγωγή, καθώς και τις εκτιμήσεις του, απάντησε ότι η χρονιά που διανύουμε αποτιμάται ακριβώς αντίθετα από την περσινή ελαιοκομική χρονιά, η οποία ήταν εξίσου καταστροφική λόγω των υπερβολικών υγρασιών και έτσι χάθηκε αρκετός ελαιόκαρπος.
Μιλώντας για τις δύο ποικιλίες που καλλιεργούμε στη Μεσσηνία, είπε ότι αυτή των Καλαμών έχει υποστεί ζημιά άνω του 50-60%, ενώ η ζημιά στην Κορωνέικη ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί. Αυτό που ελπίζει και, μάλιστα, όπως είπε, προσεύχεται, είναι να βρέξει την εβδομάδα που θα ακολουθήσει, ώστε να αναστραφεί κατά κάποιον τρόπο η ζημιά.
 
Γιώργος Κλείδωνας- Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάμπου Αβίας

kleidonas.jpg

Μεγάλο ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο επισήμανε ότι υπάρχει στην περιοχή του Κάμπου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής, Γιώργος Κλείδωνας. Για αυτό το λόγο και στο συγκεκριμένο συνεταιρισμό γίνονται προσπάθειες απορρόφησης προγραμμάτων, ώστε να βελτιωθεί το προϊόν.
 
Η φετινή παραγωγή
Για τη φετινή παραγωγή ο κ. Κλείδωνας ανέφερε ότι η χρονιά είναι δύσκολη και είναι το άλλο άκρο σε σχέση με πέρυσι, όμως δήλωσε αισιόδοξος ότι, αν βρέξει για 2-3 μέρες, όπως προβλέπεται από την ΕΜΥ, ίσως διασωθεί κάτι από τη μεγάλη καταστροφή που διαφαίνεται.
 
Ελένη Ψυχούλη- Δημοσιογράφος

psixouli.jpg

Χαρούμενη για την επίσκεψή της στην περιοχή δήλωσε η δημοσιογράφος Ελένη Ψυχούλη, που μίλησε για την καμπάνια που προωθείται για το ελαιόλαδο, η οποία, όπως είπε, είναι ευφυέστατη και διαφέρει από τις άλλες. Κι αυτό, γιατί για πρώτη φορά γίνεται καμπάνια για την ελιά χωρίς να χρησιμοποιείται η ξύλινη γλώσσα των παραγωγών και των πολιτικών.
Το μήνυμα που θέλει να περαστεί μέσα από αυτή είναι το «μαζί», κάτι που θα πρέπει να γίνει αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση. Έτσι και το ελληνικό ελαιόλαδο πρέπει να είναι ένα και να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες από όλη την Ελλάδα, ώστε να φτάσει στη θέση που του αρμόζει.
Μιλώντας για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αλλαγή αυτού του κλίματος, η κα Ψυχούλη δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει μια στροφή στους παραγωγούς, αφού από εκεί ξεκινά η προσπάθεια. Το καλό που έκανε η κρίση, όπως είπε, είναι ότι έφερε νέους παραγωγούς στα χωράφια, ανθρώπους που είχαν άλλη παιδεία και λόγω της κρίσης επέστρεψαν στην παραγωγή. Έτσι, σε συνδυασμό με τους παλιούς, έχει δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο παραγωγής, με σεμινάρια. Κατά την ίδια, το ελληνικό ελαιόλαδο έχει πάρει το δρόμο του. Βέβαια, ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή του δύσκολου βουνού, αλλά σιγά σιγά θα ανέβει προς την κορυφή.
 
Το χύμα ελαιόλαδο που εξάγεται σε άλλες χώρες

Σχολιάζοντας το σύνηθες φαινόμενο ελληνικό ελαιόλαδο να φεύγει χύμα προς άλλες χώρες, που επίσης παράγουν ελαιόλαδο, η κα Ψυχούλη ανέφερε ότι αυτό γινόταν πάντα, τώρα όμως έχουμε την αντίθετη τάση, δηλαδή ο κάθε παραγωγός που κάνει ένα καλό ελαιόλαδο το τυποποιεί μόνος του, κάτι που είναι επίφοβο, αφού μια κακή χρονιά μπορεί να τον καταστρέψει.
Κλείνοντας η κα Ψυχούλη ανέφερε ότι το ζήτημα είναι να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια.
 
Στέλιος Δρυς- Διευθυντής Foodstandard

dris.jpg

Ημέρα γιορτής χαρακτήρισε την ημερίδα ο διευθυντής της Foodstandard, Στέλιος Δρυς. Όπως είπε, βρέθηκε στον Κάμπο προκειμένου να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τα προγράμματα που υπάρχουν και αφορούν στους ανθρώπους του ελαιολάδου.
Από τη Μεσσηνία ήδη τέσσερις Συνεταιρισμοί συμμετέχουν, ενώ ο κ. Δρυς επισήμανε ότι πρέπει να ενταχθούν και οι υπόλοιποι, αφού τα χρήματα των προγραμμάτων είναι χρήματα που οι ελαιοπαραγωγοί έχουν δώσει μέσω παρακρατήσεων.
Μιλώντας για το μέλλον του ελαιολάδου, ανέφερε ότι η περιοχή έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή ΠΟΠ του κόσμου, δηλαδή θα μπορούσε εν δυνάμει να πλησιάσει τους 35 έως 40.000 τόνους, με 25.000- 30.000 επαγγελματίες παραγωγούς. Κάτι που για να συμβεί και να έχουν οι παραγωγοί οικονομικό όφελος, θα πρέπει να ενωθούν και να γίνει ένα σωστό μάρκετινγκ σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα, να ωφεληθούν από όλα τα προγράμματα ώστε να μειωθεί το κόστος.
 
Η αλλαγή νοοτροπίας στην παραγωγή του ελαιολάδου και οι συνεταιρισμοί

Μιλώντας ο κ. Δρυς για τις αλλαγές στην παραγωγή του ελαιολάδου, είπε ότι δε βλέπει κάποια αλλαγή, κάτι που για τον ίδιο μπορεί να οφείλεται στο ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μεταβατικό επίπεδο, κυρίως στο κομμάτι «συνεταιρισμοί».
Όπως εξήγησε, οι παλιοί τύπου συνεταιρισμοί έκαναν τον κύκλο τους και τώρα πλέον και με την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωράμε σε νέου τύπου συνεταιρισμούς, που λέγονται «οργανώσεις ομάδων παραγωγών», με βασικό στοιχείο σε σχέση με το παρελθόν ότι ο κάθε παραγωγός που συμμετέχει θα πρέπει να παραδίδει το προϊόν του και να πωλείται μέσω του συνεταιρισμού σε ομαδικό επίπεδο.
 
Οι εκτιμήσεις για τη φετινή ελαιοκομική παραγωγή και οι τιμές
Σε ερώτηση για το πώς θα κινηθούν φέτος οι τιμές, ο κ. Δρυς απάντησε ότι θα συνεχιστούν οι καλές τιμές και, μάλιστα, θα είναι και καλύτερες από πέρυσι.
Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ποσότητα, κάνοντας καλύτερη δασοπροστασία και άλλα πράγματα που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούσαν οι παραγωγοί δεδομένα, αλλά πλέον δεν είναι.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση