Ουραγοί και στην ενημέρωση


Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα των εφημερίδων σχετικά με το φλέγον θέμα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της δημοκρατίας των Σκοπίων και ειλικρινά δε νιώθω ότι έχω διαμορφώσει μια κάποια σοβαρή άποψη. Το αντίθετο μάλιστα. Οι δηλώσεις διαφόρων πολιτικών μας ταγών συμφωνούν μόνο στο ότι διαφωνούν! Κυβερνητικοί παράγοντες φέρονται από κάποια φύλλα να φοβούνται το θέμα, ενώ εκείνοι της αντιπολίτευσης θολώνουν τόσο πολύ τα νερά, ώστε δίνουν την εντύπωση πως η παράταξη δε διαθέτει και δεν μπορεί να αποκτήσει ενιαία γραμμή. Κάποιοι που νιώθουν εθνικιστές και σκληροπυρηνικοί (οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται πατριώτες) θεωρούνται έμμεσα από μερίδα του Τύπου γραφικοί και επικίνδυνοι, ενώ υπάρχουν και έντυπα που τους θεωρούν ήρωες (περίπτωση Φραγκούλη Φράγκου, ο οποίος μιλώντας στην πρόσφατη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, έκλεισε το… διάγγελμά του φωνάζοντας «Ζήτω οι ένοπλες δυνάμεις»).
Στο μεταξύ, αντικειμενικοί (;) παρατηρητές εκφράζουν στο παρασκήνιο το φόβο τους εν όψει του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου. Κάποιες ασαφείς πληροφορίες το βράδυ της Κυριακής ήθελαν τον πρωθυπουργό Τσίπρα να σκέφτεται το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες (εδώ μυρίζει πολιτικό παιχνίδι…), ενώ όλο και περισσότερο εντείνονται οι φήμες που θέλουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να αγχώνεται υπερβολικά, όταν συζητά με το διαπραγματευτή του ΟΗΕ (δηλαδή άνθρωπο των ΗΠΑ) Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος συχνά χάνει την ψυχραιμία του…
Αλλά δε συνεχίζω, διότι το θέμα μου δε αφορά σήμερα το ζήτημα με τη συμφωνία ή μη με τα Σκόπια, αλλά τη συμπεριφορά των Μέσων Ενημέρωσης στον τόπο μας. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα ου Ινστιτούτου Pew, με έδρα την Ουάσιγκτον, για τα Μέσα Ενημέρωσης, λοιπόν, (τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύτηκαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών»), τα ημέτερα ΜΜΕ υστερούν σε όλους τους τομείς ενημέρωσης μεταξύ των βασικότερων οκτώ κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά (και εξευτελιστικά για τους εκδότες, και γενικά για όσους έχουν το πρόσταγμα στην ενημέρωση…).
Ενδεικτικά, αναδημοσιεύω: Μετάδοση πολιτικών θεμάτων με δίκαιο τρόπο: Ελλάδα 18%, ουραγός, με πρώτη την Γερμανία (72%). Μετάδοση ειδήσεων για την κυβερνητική ηγεσία και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους: Ελλάδα 25%, ουραγός, με πρώτη την Γερμανία (77%). Εδώ, φαίνεται καθαρά η προσπάθεια των ΜΜΕ να αποφεύγουν ειδήσεις που θα στενοχωρούσαν τους κυβερνώντες (με άλλα λόγια διαπλοκή…). Μετάδοση των ειδήσεων με ακρίβεια: Ελλάδα 22%, ουραγός, με πρώτη τη Γερμανία (75%). Μετάδοση των σημαντικότερων ειδήσεων: Ελλάδα 42%, ουραγός, με πρώτη την Γερμανία (85%).
Λεπτομέρεια: σύμφωνα πάντα με την αμερικάνικη έρευνα, το 29% των Ελλήνων χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο για ενημέρωση. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι το εν λόγω ποσοστό απολαμβάνει σφαιρική και αντικειμενική άποψη, αφού, απλά, όλα σχεδόν τα μεγάλα σάιτ και τα πόρταλ, δεν είναι παρά η «ουρά» των μεγάλων ειδησεογραφικών οργανισμών της χώρας. Καθένας από τους οποίους έχει συγκεκριμένη άποψη για δικούς του λόγους…      

Γιώργος Αρκουλής