Πάρκο Τέντας: Ο ανατολικός πνεύμονας πρασίνου της Καλαμάτας έτοιμος να πεθάνει…

Πάρκο Τέντας: Ο ανατολικός πνεύμονας πρασίνου της Καλαμάτας έτοιμος να πεθάνει…

Τι θέλουν κάτοικοι και διερχόμενοι από το νέο δήμαρχο Καλαμάτας
Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές το «Θάρρος» συνεχίζει να συνομιλεί με κατοίκους περιοχών της Καλαμάτας, καταγράφοντας τα προβλήματα που θέτουν, αλλά και το τι θέλουν από το νέο δήμαρχο της πόλης.
Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στο Ανατολικό Εμπορικό Κέντρο ή Παλιό Στρατόπεδο ή «Τέντα». Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση μείζονος σημασίας για την Καλαμάτα, αφού εντός της είναι εγκατεστημένες, μεταξύ άλλων, η Πανεπιστημιακή Σχολή, η Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ, το ΕΚΑΒ, το ΚΕΦΙΑΠ, ένας παιδικός σταθμός, η ΕΡΑ Καλαμάτας, η μοναδική παιδική χαρά της περιοχής, μια πιάτσα ταξί, η «Τέντα», αρκετά γήπεδα, όπως το «Παναγιώτης Μπαχράμης» και, φυσικά, περισσότερες από 100 κατοικίες.

Παρότι, λοιπόν, υπάρχουν όλα τα παραπάνω, η εν λόγω περιοχή παραμένει σε τραγική κατάσταση, με το εκεί πάρκο, αντί να αποτελεί πόλο έλξης, να έχει μετατραπεί «σε κατάρα».
Όπως διαπιστώσαμε για ακόμα μια φορά και μας επισήμαναν οι κάτοικοι, η συγκεκριμένη έκταση για να ξαναγίνει πάρκο και χώρος για αθλοπαιδιές δε θέλει μια απλή παρέμβαση, αλλά γκρέμισμα και φτιάξιμο από το μηδέν.

Ένα περίφημο «πράσινο σημείο» που δημιούργησε ο Δήμος Καλαμάτας, με το σκεπτικό ότι θα ήταν χώρος διαχείρισης κλαδεμάτων. Τελικά, κατάντησε ένας τεράστιος χώρος απορριμμάτων, αφού δε γίνεται διαχείριση, ενώ πέραν των κλαδεμάτων, συμπολίτες μας αφήνουν εκεί κάθε λογής σκουπίδια

120 οικογένειες ζουν στο συγκρότημα κατοικιών που υπάρχει στην «Τέντα». Καθημερινά, δε, καλλωπίζουν την περιοχή, αφού δηλώνουν ξεχασμένοι…

Κάποτε ξεκίνησε ως Ανατολικό Εμπορικό Κέντρο. Πλέον δεν υπάρχει κανένα κατάστημα εκεί, με το Δήμο να τα έχει παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, αυτά παραμένουν εκτός περίφραξής του και σε κακή κατάσταση

Μεταξύ άλλων, στο σημείο υπάρχουν δύο λαχανόκηποι. Μια ιδέα που ξεκίνησε με καλές προοπτικές, ωστόσο σε αρκετούς επικρατεί ακαταστασία… 

Η μοναδική παιδική χαρά της Τέντας, αλλά και της περιοχής γενικότερα. Φυσικά, νερό δεν υπάρχει, τα παιχνίδια είναι ελάχιστα, η άμμος παλιά, ενώ παντού βλέπεις χορτάρια…

Ένα θέμα που πρέπει να τελειώσει η νέα Δημοτική Αρχή είναι αυτό του γηπέδου «Παναγιώτης Μπαχράμης», έκταση που το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει ζητήσει προκειμένου να επεκταθεί κτηριακά. Ο Δήμος είναι θετικός στην παραχώρηση, αλλά ζητά από το Πανεπιστήμιο να κατασκευάσει το νέο γήπεδο σε άλλο χώρο που υπάρχει στην περιοχή

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας είναι ότι ένας σιδερένιος στύλος φωτισμού έσπασε πριν από μερικούς μήνες στην είσοδο της Τέντας, αλλά δεν αντικαταστάθηκε ποτέ. Επίσης ο επόμενος είναι χρόνια σπασμένος…

Στο σημείο που είναι η πιάτσα, οι ίδιοι οι ταξιτζήδες καθαρίζουν, καθώς, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους, κανείς δεν ανταποκρίνεται.

Το ίδιο κάνουν και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, αφού και αυτό το κτήριο είχε κρυφτεί πίσω από τους θάμνους!

Όταν πριν από 30 περίπου χρόνια δημιουργήθηκε το πάρκο, υπήρχαν πολλά μονοπάτια, που πλέον έχουν γίνει απροσπέλαστα…

Τα κάγκελα που τοποθετήθηκαν στη νότια πλευρά του πάρκου, πέραν του ότι μείωσαν τη διέλευση των οχημάτων, κατάφεραν να εμποδίσουν την κίνηση ακόμα και σε καροτσάκια, με αποτέλεσμα πολλές μητέρες που πηγαίνουν τα παιδιά τους στην παιδική χαρά να αναγκάζονται να κάνουν κύκλο

Η στάση του Αστικού ΚΤΕΛ μπροστά στη Σπουδαστική Εστία εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες επιβάτες, που όμως είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν απροστάτευτοι στις καιρικές συνθήκες

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ιωάννα Γιαννοπούλου
«Στην περιοχή πρέπει να υπάρξει φροντίδα. Πολλά σκουπίδια και χορτάρια πρέπει να απομακρυνθούν. Αν η κατάσταση βελτιωθεί, πιστεύω ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στο πάρκο»

Κώστας Κακλίδης
«Πρέπει να αναβαθμιστεί όλη η περιοχή. Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να καθαριστεί το πάρκο. Η περιοχή ξεκίνησε με καλές προοπτικές, αλλά εγκαταλείφθηκε. Θα μπορούσε να είναι η βιτρίνα της Καλαμάτας, μιας και εδώ υπάρχουν το Πανεπιστήμιο και η Σπουδαστική Εστία, αλλά, δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι καλή.
Στον οικισμό ζουν 120 οικογένειες. Η κατάσταση σε αυτόν είναι καλή, αλλά εμείς οι ίδιοι φροντίζουμε, με δικά μας έξοδα»

Μιχάλης Πανόπουλος
«Θέλει καθαριότητα το πάρκο. Η κατάσταση είναι συμφορά, αφού έρχονται σκουπίδια από όλη την Καλαμάτα.
Επίσης υπάρχει ανομία, αφού στους λαχανόκηπους παρατηρούνται συχνά κλοπές. Εγώ αναγκάστηκα να επεκτείνω την περίφραξη στο δικό μου κομμάτι.
Τέλος, θέλω να σημειώσετε ότι κάτι πρέπει να γίνει με τους ιδιοκτήτες των σκύλων. Φέρνουν τα ζώα τους εδώ, αλλά δε μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους»

Βασιλική και Ευγενία Γκανέλη
«Μένουμε στην περιοχή πάνω από 10 χρόνια και θα πρέπει άμεσα να καθαριστεί το σημείο. Το καλοκαίρι ειδικά φοβόμαστε μην πιάσει φωτιά, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Ειδικά τώρα που έχουν κλείσει τη νότια είσοδο, δεν ξέρουμε πώς θα φτάσει ένα μεγάλο όχημα της Πυροσβεστικής.
Επίσης, στο πάρκο φθάνουν περιθωριακά άτομα, έτσι φοβόμαστε να αφήσουμε τα παιδιά μας έξω να παίξουν.
Τέλος, θέλουμε να σημειώσουμε ότι υπάρχει ζήτημα και όταν βρέχει. Όλα τα νερά του Παλιού Συντάγματος καταλήγουν μπροστά στο σπίτι μας και έπειτα στη Λακωνικής»

Μαρία Γεωργιάδη
«Φέρνω καθημερινά τα παιδιά μου στη συγκεκριμένη παιδική χαρά, αφού δεν υπάρχει άλλη στην περιοχή.
Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή είναι τα χορτάρια, αλλά και η πρόσβαση. Παλιά ερχόμασταν από τη νότια πλευρά, όμως από τότε που μπήκαν τα σίδερα, αυτό είναι αδύνατο. Έτσι αναγκάζομαι να σηκώνω το καρότσι του παιδιού στα χέρια»

Οι ταξιτζήδες της «Τέντας»
«Πρέπει το συγκεκριμένο πάρκο να αξιοποιηθεί, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα ασχολείται μόνο με αυτό.
Η περιοχή έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και η υψηλή βλάστηση επιτρέπει σε ναρκομανείς να κρύβονται. Μόνοι μας καθαρίζουμε την περιοχή γύρω από την πιάτσα. Εκτός από τα φίδια που κατά καιρούς εμφανίζονται, φοβόμαστε μήπως το βράδυ μάς πλησιάσει κάποιος, μιας και υπάρχουν στιγμές που στην πιάτσα υπάρχουν ένας- δύο μόνο οδηγοί.
Τέλος, πρέπει να μπει στο σημείο και μια δεύτερη χημική τουαλέτα και να τελειώσει το ζήτημα με τη σύμβαση που κάποιες φορές δεν ανανεώνεται. Πλέον στα ταξί της Καλαμάτας υπάρχουν και πολλές γυναίκες οδηγοί. Είναι παράλογο να μπαίνουν στις ίδιες τουαλέτες με τους άνδρες»

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση