Απόστολος Αθανασόπουλος – Κατερίνα Παπαδάκη: Δύο γιατροί που άφησαν τη σιγουριά της Γερμανίας για την Καλαμάτα

Απόστολος Αθανασόπουλος – Κατερίνα Παπαδάκη: Δύο γιατροί που άφησαν τη σιγουριά της Γερμανίας για την Καλαμάτα

Εκατοντάδες είναι οι Καλαματιανοί του εξωτερικού που έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες του «Θάρρους», νέοι που άφησαν την Ελλάδα της κρίσης και μετανάστευσαν για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.
Σήμερα φιλοξενούμε μιαν αντίθετη περίπτωση… Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Απόστολος Αθανασόπουλος, λοιπόν, από την Καλαμάτα και η σύζυγός του, δερματολόγος- αφροδισιολόγος Κατερίνα Παπαδάκη, από την Κύπρο, αποφάσισαν να φύγουν από τις σίγουρες δουλειές που είχαν στη Γερμανία, όπου ζούσαν για 11 χρόνια, και να ανοίξουν τα δικά τους ιατρεία στην Καλαμάτα και ειδικότερα το Κέντρο Οφθαλμολογίας & Δερματολογίας.
Το «Θάρρος» τους συνάντησε και μας μίλησαν για αυτή τους την απόφαση, για το πώς ήταν η ζωή στη Γερμανία και πώς είναι τώρα εδώ, αλλά και το τι θα συμβούλευαν κάποιον που σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας και της ανασφάλειας.

Η γνωριμία και η ζωή στη Γερμανία
Ο Απόστολος σπούδασε στην Ιατρική Πατρών, ενώ η Κατερίνα στη Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος επέστρεψε στην Καλαμάτα για να κάνει το αγροτικό του, αλλά τότε αντιλήφθηκε ότι θα ήθελε καλύτερη εκπαίδευση και έτσι αποφάσισε να μετακομίσει στη Γερμανία, όπου το σύστημα υγείας, όπως μας είπε, θεωρείται πρότυπο και πολύ εξελιγμένο σε σχέση με αυτό της χώρας μας.
Στην ερώτηση πού γνωρίστηκαν, απάντησαν ότι μέχρι να φτάσουν στη Γερμανία δε γνωρίζονταν και η γνωριμία έγινε στο φροντιστήριο της Γερμανίας, όπου είχαν πάει για να μάθουν τη γλώσσα.
Αφού, λοιπόν, έμαθαν τη γλώσσα, ξεκίνησαν να κάνουν αιτήσεις σε νοσοκομεία, επιλέχθηκαν για να κάνουν ειδικότητα και έτσι μπήκαν στο σύστημα Υγείας της Γερμανίας.
Αφού ολοκλήρωσαν και την ειδικότητά τους, εργάστηκαν ως ειδικοί για 6 χρόνια. Μάλιστα, παρατήρησαν ότι δεν είχαν σκεφτεί να εργαστούν για τόσο καιρό στο εξωτερικό, αφού τα αρχικά τους σχέδια ήταν να κάνουν μόνο ειδικότητα εκεί και να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, οι εκεί επαγγελματικές προσφορές, με τις δυνατότητες μετεκπαίδευσης, τους κράτησαν περισσότερο.

Η απόφαση για επιστροφή στην Καλαμάτα
Κι αφού όλα έδειχναν ιδανικά, και σε οικονομικό αλλά και σε επίπεδο ζωής, γιατί αποφάσισαν να πάρουν αυτό το ρίσκο, ήταν η επόμενή μας ερώτηση. Με την απάντηση να είναι ότι ποτέ δε σκέφτηκαν να μεταναστεύσουν μόνιμα. Βρέθηκαν στη Γερμανία για να κάνουν ειδικότητα και να έχουν καλύτερη εκπαίδευση και μετά να επιστρέψουν γεμάτοι γνώσεις, προκειμένου να προσφέρουν στους ασθενείς τους. Μετά τις παρατάσεις, λοιπόν, που προέκυψαν λόγω καλών συνθηκών στη Γερμανία, αποφάσισαν να κάνουν αυτό που πάντα ήθελαν: να επιστρέψουν δηλαδή στην Καλαμάτα, με τους γνωστούς τους, μάλιστα, να τους λένε ότι «αυτό που πάνε να κάνουν είναι μια τρέλα». Κι αυτό, διότι αφήνουν κάτι σίγουρο για κάτι αβέβαιο.
Όπως παρατήρησαν, η απόφαση ήταν δύσκολη, ειδικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ελλάδα της κρίσης δεν είναι η καλύτερη και στο χώρο της Ιατρικής, διότι δε βοηθά ένα νέο γιατρό να κάνει το δικό του ξεκίνημα. Όμως, πρόσθεσαν ότι, έχοντας μια καλή εκπαίδευση και τη δυνατότητα να ανοίξουν ένα σύγχρονο κέντρο, που παρέχει στους ασθενείς σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες, όλα είναι εφικτά.

Γιατί στην Καλαμάτα…
Όπως προαναφέραμε, ο Απόστολος είναι από εδώ, όμως η Κατερίνα κατάγεται από την Κύπρο. Όταν, λοιπόν, τους ρωτήσαμε γιατί επέλεξαν την Καλαμάτα και πώς φαίνεται στην Κατερίνα, απάντησαν αρχικά ότι γνώριζαν πως η πόλη προσφέρει ποιότητα ζωής, ειδικά σε μια οικογένεια με παιδιά. Εδώ υπάρχουν πολλές φυσικές ομορφιές, η πόλη συνεχώς εξελίσσεται, οι αποστάσεις είναι κοντινές, με τα παραπάνω να είναι μόνο μερικά από όσα τους έκαναν να την επιλέξουν.
Όσο για την Κατερίνα, σημείωσε ότι η πόλη τής αρέσει και όσο περνά ο καιρός και τη γνωρίζει καλύτερα, εκτιμά ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής και τις ομορφιές που προσφέρει.

Οι γιατροί που φεύγουν για το εξωτερικό
Συχνά ακούμε ότι Έλληνες γιατροί φεύγουν για το εξωτερικό και, μάλιστα, υπάρχει ζήτηση γι’ αυτούς. Όταν τους ζητήσαμε να μας το σχολιάσουν, απάντησαν ότι ειδικά στη Γερμανία δεν είναι δύσκολο για κάποιον Έλληνα γιατρό να βρει δουλειά. Απαιτείται καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας, αλλά και πτυχίο από πανεπιστήμιο το οποίο να χαίρει αναγνώρισης, με τα ελληνικά, όπως μας ανέφεραν, να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, για να συμπληρώσουν πως οι Έλληνες γιατροί «έχουν καλό όνομα». Όσοι, δε, φεύγουν για το εξωτερικό χαρακτηρίζονται και για την εργατικότητά τους, γι’ αυτό και προτιμώνται και εύκολα βρίσκουν δουλειά.
Κλείνοντας το ζήτημα, σχολίασαν ότι «όλα κρίνονται στην πορεία, αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες και έτσι περνάς συνεχώς από αξιολογήσεις, κι αν δεν τους κάνεις, σε διώχνουν».

Εξωτερικό ή Ελλάδα…
Στην επόμενη ερώτηση «Τι θα λέγατε σε κάποιον γιατρό που σκέφτεται να φύγει για το εξωτερικό;», οι δύο γιατροί απάντησαν: «Αν μιλάμε για κάποιον γιατρό, η εκπαίδευση σε μια ξένη χώρα μπορεί να του προσφέρει πολλά. Ειδικά στη Γερμανία υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα που στην Ελλάδα δε θα συναντήσουν και έτσι η εμπειρία που θα αποκτήσουν είναι πιο μεγάλη και στοχευμένη.
Ανεπιφύλακτα θα προτείναμε σε όποιον γιατρό έχει τη δυνατότητα να πάει στο εξωτερικό, να το κάνει.
Το αν θέλει κάποιος να παραμείνει έξω είναι απόφαση ζωής. Σίγουρα οι απολαβές είναι καλύτερες, όμως σε όποια χώρα και αν είσαι, αν είσαι καλός και μπορείς να ξεχωρίσεις, οι ασθενείς θα σε προτιμήσουν.
Εμείς, από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι το εξωτερικό μάς βοήθησε πάρα πολύ να εξελιχθούμε ως γιατροί».
Στην αντίθετη, δε, ερώτηση, «Και σε κάποιον που σκέφτεται να γυρίσει;», επισήμαναν: «Ένας γιατρός που σκέφτεται να γυρίσει, θα πρέπει να έχει στο νου του ότι και σε αυτό το χώρο η κατάσταση είναι ιδιαίτερη. Θα πρέπει να είναι καλά καταρτισμένος για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, όπως και να έχει το κάτι παραπάνω για να ξεχωρίσει.
Πάντως, θεωρούμε ότι, όποιος έχει διάθεση να προσφέρει στην πόλη και κυρίως στους ασθενείς του, καλό θα είναι να το κάνει.
Επίσης, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα γιατρών. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, δύσκολα θα μπορέσουν να δουλέψουν όλοι, κάτι που γινόταν παλιά, όμως πάντα κάποιοι θα ξεχωρίζουν. Αν το καταφέρουν αυτό, δε θα έχουν πρόβλημα.
Τέλος, θα πρέπει να ξέρουν ότι το κεφάλαιο που χρειάζεται κάποιος για να ανοίξει ένα σύγχρονο ιατρείο είναι μεγάλο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω τραπεζών, άρα θα πρέπει να έχουν ήδη συγκεντρώσει αυτό το κεφάλαιο. Εμείς αυτό καταφέραμε να κάνουμε δουλεύοντας στη Γερμανία αυτά τα χρόνια».
Για το τέλος, οι δύο γιατροί σχολίασαν πώς η πόλη τούς αντιμετωπίζει: «Οι Καλαματιανοί μέχρι σήμερα έχουν δείξει μεγάλη ανταπόκριση. Δηλώνουν χαρούμενοι που βλέπουν ένα χώρο καλά εξοπλισμένο, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Χαίρονται που βλέπουν νέους γιατρούς που, παρά την ηλικία τους, έχουν μεγάλη εμπειρία, ενώ κι εμείς από την πλευρά μας είμαστε χαρούμενοι για την ανταπόκριση του κόσμου».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση