Η Καλαμάτα τίμησε την 33η επέτειο από τους σεισμούς

Η Καλαμάτα τίμησε την 33η επέτειο από τους σεισμούς

Σύσκεψη για τα επικίνδυνα κτήρια και επανέλεγχος στα σχολεία
Ημέρα μνήμης η χθεσινή, που σημάδεψε για πάντα την πόλη και, μάλιστα, για κάποιους παραμένει νωπή, παρά τα 33 χρόνια που έχουν περάσει από τους φονικούς σεισμούς του 1986.
Χθες, λοιπόν, ο Δήμος Καλαμάτας τέλεσε τρισάγιο στο μνημείο που έχει κατασκευαστεί για τα θύματα των σεισμών στο κέντρο της πόλης. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και κάποιοι πολίτες.
Μετά το τρισάγιο ο δήμαρχος Καλαμάτας κατέθεσε στο μνημείο ένα μπουκέτο με λευκά τριαντάφυλλα, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Θανάσης Βασιλόπουλος
Σε δηλώσεις του ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου του 1986 η Καλαμάτα χτυπήθηκε από έναν καταστροφικό σεισμό, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, να τραυματιστούν σοβαρά περισσότεροι από 80, να κατεδαφιστούν 4 πολυκατοικίες και να κριθούν κατεδαφιστέα περισσότερα από 5.000 ακίνητα. Επίσης, το Ελαιοχώρι καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν σε Βέργα, Άρι, Πολιανή, Νέδουσα και Αλαγονία.
«Η πόλη τότε αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα, χάρις όμως στις άοκνες προσπάθειες του τότε δημάρχου Σταύρου Μπένου, του Δημοτικού Συμβουλίου, της Πολιτείας, των πυροσβεστών, των εθελοντών και των επιτροπών που συγκροτήθηκαν, βρήκε πάλι τους ρυθμούς της, ξαναχτίσθηκε και έγινε καλύτερη» σχολίασε.
Ο κ. Βασιλόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι ο σεισμός της Καλαμάτας είχε ως αποτέλεσμα η Πολιτεία να επαναπροσδιορίσει τις θέσεις της έναντι
τέτοιων φαινομένων και να τεθεί εκ νέου ο αντισεισμικός κανονισμός στη χώρα μας.
Τέλος, ανέφερε ότι ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται και πάντα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Τα κτήρια-φαντάσματα που αποτελούν κίνδυνο
Σε ερώτηση που τέθηκε στο δήμαρχο Καλαμάτας για το τι γίνεται με τα κτήρια που, ενώ έχουν περάσει 33 χρόνια, παραμένουν εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα για την πόλη, απάντησε ότι σήμερα (σ.σ. χθες) στο γραφείο του έγινε σύσκεψη με μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία αφορούσε στα επικίνδυνα κτήρια της πόλης και στο πώς σε αυτά δε θα συμβούν ατυχήματα.
Μετά τη σύσκεψη κατέληξαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει οι αρμόδιοι του Δήμου να δουν πώς θα στηθούν οι σκαλωσιές γύρω από αυτά, καθώς και ποια άλλα μέτρα θα παρθούν για να διασφαλιστούν οι διερχόμενοι και να μη σημειωθούν ατυχήματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων να επισκευάσουν τα διατηρητέα τους, αλλά υπάρχουν πιέσεις να προβούν σε εργασίες και να διασφαλιστούν οι περαστικοί. Διαφορετικά, θα υπάρξουν τα ανάλογα πρόστιμα και ευθύνες σε περίπτωση ατυχήματος.
Τέλος, ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι και η Πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και, μάλιστα, να χρηματοδοτήσει μέσω προγραμμάτων τους ιδιοκτήτες για να επισκευάσουν τα κτήρια.

Ο έλεγχος στα σχολεία
Σε άλλη ερώτηση, για το αν έχει γίνει έλεγχος στα σχολεία του Δήμου, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε θετικά, λέγοντας πως θα επαναληφθεί, αφού από τον τελευταίο έχουν περάσει 5 χρόνια. Τότε δόθηκαν πιστοποιήσεις σε αυτά.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Τρισάγιο για τα θύματα των σεισμών του 1986

 

Δημοσιεύτηκε από ΘΑΡΡΟΣ News στις Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019