Ελαιόλαδο: «Στα 3,20 – 3,30 ευρώ θα ήταν μία δίκαιη τιμή στη σημερινή συγκυρία»

Ελαιόλαδο: «Στα 3,20 – 3,30 ευρώ θα ήταν μία δίκαιη τιμή στη σημερινή συγκυρία»

Συγκράτηση μετά τις πρώτες πωλήσεις για τους παραγωγούς στη Μεσσηνία

Τα ποσοστά της ελαιοσυλλογής υπερβαίνουν πλέον το 80% στις περισσότερες περιοχές, τοποθετώντας τη διαδικασία στα τελειώματα, οπότε το βλέμμα όλων πλέον στρέφεται στην αγορά, στο πλαίσιο και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Από τη μία, αναφέρεται μούδιασμα με τις ποσότητες ποιοτικών λαδιών αποθηκευμένες να αναμένουν τουρισμό και εξαγωγές – αναλόγως και του πώς θα εξελιχθούν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας – και από την άλλη, μία διαίσθηση του κόσμου ότι φέτος δεν θα πέσει η τιμή του ελαιολάδου, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αφού αρκετά ελαιοπαραγωγικά κράτη εκτιμούν μειωμένους όγκους. Παράλληλα, η ελπίδα για ένα πιθανόν άνοιγμα της εστίασης – κυρίως στο εξωτερικό – επιτρέπει την προσδοκία ανόδου των τιμών.

Συγκράτηση μετά τις πρώτες πωλήσεις για τους παραγωγούς στη Μεσσηνία
Με τις πρώιμες περιοχές να έχουν ήδη τελειώσει και λίγους ακόμη να μαζεύουν τον καρπό, μειωμένη ποσότητα σε ποσοστό 40% κατά μέσο όρο στη Στέρνα και στα όμορα χωριά στη Μεσσηνία ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στέρνας, Σταύρος Αδαμόπουλος.

«Ο κόσμος αυτό που διαισθάνεται φέτος είναι ότι δεν συντρέχουν λόγοι, όπως τα προηγούμενα χρόνια, να πέσει η τιμή του λαδιού», σχολίασε, βλέποντας τους παραγωγούς που διέθεσαν κάποιες πρώτες ποσότητες για να καλύψουν τα κόστη της συγκομιδής να είναι πιο συγκρατημένοι για πράξεις το τελευταίο διάστημα.

Η τιμή είναι ήδη σταθερά πάνω από τα 2,60 για το έξτρα παρθένο με ποιοτικά χαρακτηριστικά που ικανοποιούν τον αγοραστή, αυξημένη κατά 30-40 λεπτά από πέρυσι. Ωστόσο, αν υπολογίσει κανείς το ανελαστικό κόστος του λαδιού, δεν θα έπρεπε να κινείται κάτω από τα 3,20 – 3,30 ευρώ,μία τιμή που κατά τον ίδιο θα ικανοποιούσε άπαντες.

Προσδοκία ανόδου τιμών ίσως και πάνω από τα 3 ευρώ για τους Λάκωνες
Τιμή που παγιώνεται στα 2,90 αυξημένη κατά δέκα λεπτά, για ποσότητες όμως που δεν ξεπερνούν τους 1.000 τόνους, αλλά και μεμονωμένες πράξεις ελαιολάδων με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στα 3 ή 3 και κάτι ευρώ, αναφέρει από τον Δήμο Μονεμβασίας ο Παναγιώτης Ντανάκας, διαχειριστής του Συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων στη Λακωνία.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον, μέχρι στιγμής, καταγράφεται μόνο από΄την Ιταλία. Η συγκομιδή στην περιοχή έχει προχωρήσει στο 80% – 85%, οπότε χαμηλώνουν πλέον και οι ρυθμοί, ενώ οι ποσότητες που αναμένει να συγκεντρώσει ο συνεταιρισμός ανέρχονται σε 2.100 – 2.200 τόνους, αυξημένες κατά 10% από πέρυσι.

Ξεκινούν οι τοποθετήσεις στις αγορές για τα κρητικά ελαιόλαδα
Στα Χανιά, η συγκομιδή πλησιάζει στα τελειώματα, ενώ οι πωλήσεις που γίνονται είναι στις τιμές της τάξεως των 2,60 για τα 3/10 οξύτητας, αναφέρει ο Γιώργος Γωνιωτάκης, παραγωγός και μέλος ΔΣ της Διεπαγγελματικής, μεταφέροντας μία εικόνα αντίστοιχη των προηγούμενων εβδομάδων.

Στη Σητεία, με ένα 10% – 15% της παραγωγής να αναμένει τη συλλογή του, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, ενώ οι τελευταίες βροχοπτώσεις σχολιάζονται θετικά για την επόμενη σοδειά. Μεγάλες ποσότητες δεν έχουν φύγει από την περιοχή, ωστόσο πράξεις γίνονται με μικρές ποσότητες και τις τιμές στο επίπεδο των 2,70 – 2,80, αναμένοντας και τις τάσεις της αγοράς τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Μανώλης Μαυροματάκης, πρόεδρος της Ένωσης.

Την τοποθέτηση του τυποποιημένου ελαιολάδου του ετοιμάζεται, από την άλλη, να ξεκινήσει και ο Συνεταιρισμός Κριτσάς, με τον πρόεδρό του, Νίκο Αφορδακό, να αναφέρει ενδιαφέρον από Γερμανία, Γαλλία, αλλά και Σαουδική Αραβία.

Ελάχιστη η παραγωγή στη Λέσβο
Με τη συλλογή  να έχει σχεδόν τελειώσει, διαφορετική είναι η εικόνα από τη Λέσβο, όπου φέτος οι ποσότητες κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτική είναι η εικόνα που μετέφερε ο Δημήτρης Καμπούρης, από τον Συνεταιρισμό Παλαιοχωρίου, σύμφωνα με τον οποίο, φέτος η παραγωγή κινήθηκε στο 10%.

«Ως συνεταιρισμός φέτος βγάλαμε 26 τόνους λάδι μόνο, το μισό πήγε στα σπίτια και το άλλο μισό μένει για εμπορία», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η οργάνωση έχει δυνατότητα αποθήκευσης 350 τόνων, με τις ποσότητες μίας καλής χρονιάς να αγγίζουν τους 250 και 300 τόνους. Η τιμή στην περιοχή του Πλωμαρίου, όπου δραστηριοποιείται και επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες ανταγωνισμού, είναι στο επίπεδο των 3 ευρώ για τα 3/10, ενώ στο υπόλοιπο νησί βάσει τιμοκαταλόγου κινείται στα 2,50 – 2,60 ευρώ.