Ποτοποιία Καλλικούνη: Απονομή των επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος»

Ποτοποιία Καλλικούνη: Απονομή των επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος»

Στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ και με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, απονεμήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τα 3α επιχειρηματικά βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος» σε οκτώ ελληνικές εταιρείες που στηρίζουν διαχρονικά την ελληνική οικονομία και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της χώρας.

Στην τελετή, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Σ.Ε.Β – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, του Σ.Ε.Β.Ε.- Σύνδεσμος Εξαγωγέων και της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ μας, βραβεύθηκαν οκτώ εταιρείες, οι οποίες ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια για τη διορατικότητά τους και την καινοτόμα δράση τους, την ταχύτατη ανάπτυξή τους και την εξωστρέφειά τους, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την κοινωνικά υπεύθυνη παρουσία τους στον επιχειρηματικό στίβο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Ειδικότερα την εικοσαετία της μεγάλης ύφεσης (1870 έως 1890), παρ’ όλες τις δυσχέρειες, πρωτοπόρες επιχειρήσεις καταφέρνουν να ξεπηδήσουν και να ανδρωθούν, στοχεύοντας και επιμένοντας στην εξαγωγική δραστηριότητα σε μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Ο κύκλος των βραβεύσεων με τα επιχειρηματικά βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος» άνοιξε με την Ποτοποιία Καλλικούνη, με τα τρία εκ των οκτώ εν συνεχεία απονεμηθέντων βραβείων να δίδονται σε μεσσηνιακές εταιρείες.

Η Ποτοποιία Καλλικούνη, ιδρυθείσα το 1850, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα βιομηχανικής δραστηριότητας και επιχειρηματικής δράσης, με άμεση προτεραιότητα στην ανάπτυξη ισχυρού δικτύου εξαγωγών και απόκτησης πλείστων όσων διεθνών διακρίσεων και συμμετοχών στις κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις, με τον Νικόλαο Καλλικούνη, μετά και την επιβλητική του συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων το 1900, όπου βραβεύτηκε για τα καλλίγευστα προϊόντα του, να καθιερώνεται και να αναγνωρίζεται στον κόσμο των αποσταγμάτων ως προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους και υψηλής γευσιγνωσίας.

Ακολούθησε η βράβευση της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια, η οποία καταγράφει μία εντυπωσιακά πειθαρχημένη πορεία και μία δυναμική επιχειρηματική παρουσία για έναν και πλέον αιώνα.

Η τιμητική διαδικασία συνεχίστηκε με τη βράβευση των Υπεραγορών Τροφίμων της οικογενειακής επιχείρησης Θανόπουλος με σταθερή παρουσία από το 1877.

Ακολούθησε η βράβευση της Alpha bank, ομίλου με ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, η οποία ιδρύθηκε το 1879 και, δραστηριοποιούμενη υπό την ισχυρή ηγεσία του Ι. Κωστόπουλου, κατέστη σύμβολο της ιδιωτικής οικονομίας και ο πλέον αξιόπιστος συνεργάτης του ιδιωτικού τομέα, χρηματοδοτώντας μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Στον κραταιό όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, με έτος ιδρύσεως το 1841, απονεμήθηκε το επόμενο επιχειρηματικό βραβείο. Ούσα η πρώτη τράπεζα του νεοελληνικού τότε κράτους, στηρίζει διαχρονικά την ελληνική οικονομία και στέκεται στο πλευρό των πελατών της.

Το ταξίδι της Εθνικής Ασφαλιστικής ξεκινά το 1891 και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα, που δικαιωματικά βραβεύεται.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τη βράβευση της εταιρείας Παπουτσάνη, η οποία εκκινεί το 1870 το επιχειρηματικό της ταξίδι με την ίδρυση του πρώτου εργοστασίου ελαιολάδου και υπό την τότε επωνυμία «Σαπωνοποιία Βορείου Αιγαίου».

Ακολούθησε η βράβευση του Ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1866, το εμβληματικό κτήριο και η επιχείρηση της οποίας έχουν φιλοξενήσει κρίσιμες και ιστορικές συναντήσεις, διαπραγματεύσεις επισήμων αντιπροσωπειών σε πολυτάραχες εποχές, και το οποίο σηματοδοτεί ακόμα και σήμερα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Η εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων, όπως και οι τολμηρές και οι εύστοχες κινήσεις τους στις παγκόσμιες αγορές, έχουν πραγματικά οδηγήσει στη ραγδαία ανάπτυξη του ελληνικού κράτους από τη γέννησή του μέχρι σήμερα.

Είναι επιβεβλημένο να επιβραβεύονται επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που, με την καθημερινή τους δράση και παρουσία, υπηρετούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την κοινωνική συνοχή.

Η ελληνική οικονομία πέρασε πολλές περιπέτειες στη διάρκεια των τελευταίων 200 ετών. Στην προσπάθειά της αυτή εμπνευσμένοι επιχειρηματίες, με όραμα και πίστη στις ικανότητές τους και τη δυναμική της χώρας και των ανθρώπων της, ανέπτυξαν τις δραστηριότητές τους εντός των τειχών, ενδυναμώθηκαν και εξελίχθηκαν σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξής της.

Κατά συνέπεια, είναι επιβεβλημένο να επιβραβεύουμε ξεχωριστές προσωπικότητες και να τυγχάνουν της γενικής αναγνώρισης, για τη διαχρονική κοινωνική τους προσφορά και το πολύπλευρο έργο τους.

Η κριτική επιτροπή άνοιξε την απονομή των τιμητικών διακρίσεων, με τον πατριάρχη της Ελληνόκτητης Εμπορικής Ναυτιλίας, Καπετάνιο Παναγιώτη Τσάκο, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες πλοιοκτήτες και εφοπλιστές της παγκόσμιας Ναυτιλίας και γνήσιο εκπρόσωπο του θαύματος της Ελληνικής Ναυτιλίας μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε με 100 Liberties δόθηκε ώθηση στον κατακερματισμένο από τον πόλεμο ελληνικό εφοπλισμό, ο οποίος απογειώθηκε και μέχρι σήμερα συνεισφέρει και στηρίζει άμεσα και έμμεσα το ΑΕΠ της χώρας.

Η διαδικασία της απονομής τιμητικής διάκρισης συνεχίστηκε με προσωπικότητες που με την πορεία και το έργο που έχουν επιτελέσει, διαδραματίζουν το δικό τους καταλυτικό ρόλο στο ελληνικό στερέωμα. Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, η κριτική επιτροπή, σε αναγνώριση της μακροχρόνιας προσφοράς της στον άνθρωπο και την επιστήμη, αλλά και της ενεργού και συνεχώς αυξανόμενης κοινωφελούς της δράσης, ειδικά σε μία περίοδο που ολόκληρη η ανθρωπότητα δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία, αποφάσισε να απονείμει τιμητική διάκριση στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ως πρέσβειρας καλής θέλησης της Ουνέσκο, η διεθνής δραστηριοποίηση της οποίας συμβάλλει διαχρονικά τα μέγιστα στη διεθνή προβολή της χώρας μας και μας κάνει υπερήφανους.

Η επόμενη τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στην κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, μία δυναμική γυναικεία προσωπικότητα, η οποία με την ενεργή της προσφορά και τη δραστηριοποίησή της σε καίριες θέσεις εξωστρέφειας, έχει σφραγίσει τεράστιες διοργανώσεις με το προσωπικό της στίγμα, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην Αθήνα και ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

Σε μία τόσο σημαντική επετειακή χρονιά για τη χώρα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύεται η σημασία της προσωπικής της προσφοράς, σε υψηλούς σκοπούς κοινής ωφέλειας.

Τέλος, η τέταρτη και τελευταία τιμητική διάκριση απονεμήθηκε από την κριτική επιτροπή στο Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, Ιωάννη Στουρνάρα, που συνδέεται με την οικονομική ζωή της χώρας, καθώς με την πορεία και το έργο του αποτελεί μία προσωπικότητα ειδικού βάρους και κοινής αποδοχής.

Η βράβευση μερικών εκ των παλαιότερων επιχειρήσεων της χώρας μας αποτελεί από μόνη της απόδοση τιμής στο πνεύμα του επετειακού έτους. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δικαίωσαν το όραμα των ιδρυτών τους και εκκινώντας από το 19ο αιώνα παρέμειναν μέχρι σήμερα στην κορυφή και στην πρωτοπορία του υπό ελληνική ιδιοκτησία επιχειρηματικού κόσμου. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν παραμένουν στάσιμες και νέες μορφές επιχειρηματικότητας και καινοτομίας αναδύονται, με τις ελληνικές εταιρείες να μετέχουν με αξιώσεις και με δημιουργικό πνεύμα στο νέο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Βασίλειος Καλλικούνης