Τριφυλία: Εταιρεία ζητά δωρεάν 40 στρέμματα και απόβλητα για επένδυση παραγωγής ενέργειας

Τριφυλία: Εταιρεία ζητά δωρεάν 40 στρέμματα και απόβλητα για επένδυση παραγωγής ενέργειας

Συνάντηση και συζήτηση με παραγωγούς και ελαιοτριβείς χθες

Με πολλές απορίες έφυγαν όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Τριφυλίας, όπου παρουσιάστηκε πρόταση της εταιρείας SIMETRA ENERGY για δωρεάν διάθεση από το Δήμο Τριφυλίας έκτασης 40 στρεμμάτων και πρώτης ύλης (σ.σ. αποβλήτων) από Δήμο, παραγωγούς, ελαιοτριβείς, επιχειρήσεις και κατοίκους, για υλοποίηση επένδυσης περί των 50 έως 70 εκατομμυρίων ευρώ για παραγωγή ενέργειας!

Αντίστοιχη επένδυση και εργοστάσιο, όπως ειπώθηκε έπειτα από ερωτήσεις, δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν στην Ευρώπη και, όπως είπαν, τώρα γίνεται στη Γερμανία. Στην Ελλάδα, είπαν, γίνεται μικρότερο εργοστάσιο μόνο για βιομάζα στο Λαγκαδά.

Ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος εισαγωγικά είπε ότι η εταιρεία προτίθεται να κάνει επένδυση στο Δήμο Τριφυλίας: «Μιλάμε για επένδυση 50 – 70 εκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργεί 40 θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού και έχει ως εισροές ό,τι άχρηστο και ρυπογόνο υπάρχει στην περιοχή, με σκοπό να το μετατρέψει σε ενέργεια, είτε είναι ηλεκτρικό ρεύμα, είτε είναι ζεστό νερό, είτε είναι δομικό υλικό».

Επίσης, σημείωσε: «Φορέας υλοποίησης, να το ξεκαθαρίσουμε, δεν είναι ο Δήμος, δεν εντάσσεται ο Δήμος σε κάποιο πρόγραμμα, είναι η εταιρεία».

Από την εταιρεία, η Μαρία Παπαδάκη, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση να έρθουν και να παρουσιάσουν το πρόγραμμα το οποίο έχουν, τόνισε: «Εμείς συνολικά, σε μια πρώτη συζήτηση που έχουμε κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο με το Δήμο και το δήμαρχο, έχουμε κάνει μια πρόταση για να κάνουμε μια επένδυση στην περιοχή σας γύρω στα 50 με 70 εκατομμύρια, με ιδιωτικά κεφάλαια, δικά μας δηλαδή κεφάλαια. Το μόνο πράγμα που ζητήσαμε εμείς από το Δήμο ήταν να μπορέσει να μας δώσει την πρώτη ύλη, να μας δώσει μάλλον το χώρο και την πρώτη ύλη, και να μας διευκολύνει σε ό,τι μπορεί να κάνει με το θέμα των αδειοδοτήσεων από τον ίδιο το Δήμο. Αυτή ήταν η προσφορά την οποία κάναμε εμείς στο Δήμο, ούτως ώστε να μπορέσει να γίνει ένας Δήμος πράσινος, 100% πράσινος, πέρα από αυτό που λέμε ανακύκλωση, συλλογή και τα λοιπά, και πέρα απ’ τα ΑΣΑ που είστε υποχρεωμένοι βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού να τα πηγαίνετε στο εργοστάσιο το οποίο θα έχει επιλέξει τέλος πάντων η Περιφέρεια να φτιάξει. Η διαφορά, η ειδοποιός διαφορά εδώ, είναι ότι τα μεν σκουπίδια, τα ΑΣΑ, τα αστικά απόβλητα, θα τα πηγαίνετε στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ το οποίο θα κατασκευαστεί εκεί που έχει ορίσει ο περιφερειακός σχεδιασμός, η διαφορά είναι ότι εκεί ο Δήμος θα πληρώνει για να πηγαίνει τα σκουπίδια του, θα πληρώνει περίπου από 60 έως 80 ευρώ τον τόνο κάθε φορτηγό που θα πηγαίνει για να αδειάζει σ’ αυτό το χώρο.

Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι αντί να πληρώνει και κατ’ επέκταση βάσει της καινούργιας νομοθεσίας “ο ρυπαίνων πληρώνει” και θα βγει το αποτέλεσμα αυτό στους δημότες τελικά, δηλαδή οι δημότες θα πληρώνουν αυτά τα αντίστοιχα 80 ευρώ που θα πηγαίνει ο Δήμος το απόβλητό του εκεί. Εμείς είπαμε ότι θα δώσουμε αντισταθμιστικά οφέλη στο Δήμο, ούτως ώστε οι δημότες να έχουν ελάφρυνση στα δημοτικά τους τέλη.

Δηλαδή, εμείς ερχόμαστε εδώ και κάνουμε μια πρόταση και το μόνο πράγμα που ζητάμε από το Δήμο στην ουσία είναι να μας δίνει, να μπορεί να συγκεντρώσει όλο το απόβλητο το οποίο έχετε και στη μελέτη που έχει κάνει ο κ. Μπακούρος να μας δώσει ακόμα μέχρι από τον κατσίγαρο, τα πλαστικά, των θερμοκηπίων τα απόβλητα και ό,τι τέλος πάντων λέμε ότι είναι απόβλητο, και την υποχρέωση να μας βρει και να μας δώσει μια χωροθέτηση, να μας δώσει ένα χώρο στον οποίο εμείς θα κάνουμε αυτή τη μονάδα. Ο Δήμος, οι δημότες μάλλον ή η Δημοτική Επιχείρηση που θα οριστεί να συμπράξει μαζί μας, θα έχει τα αντισταθμιστικά οφέλη αυτά, τα οποία κατ’ επέκταση μετά θα έχουν οι δημότες.

Αυτό είναι το σκεπτικό που ήρθαμε εμείς κι αυτή είναι η πρόταση που έχουμε κάνει στο Δήμο Τριφυλίας…».

Με τη σειρά του ο Νικόλας Γκέγκας ανέφερε ότι η εταιρεία ασχολείται με παραγωγή ενέργειας με υδρογόνο και με επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων, ΑΣΑ, αλλά κυρίως της βιομάζας. Όπως τόνισε, έχουν μια νέα τεχνολογία που μπορεί να αξιοποιήσει όλα τα απόβλητα και κυρίως τη βιομάζα που έχουν παραγωγοί, ελαιοτριβείς κ.τ.λ.

Παρουσίασε δε πώς λειτουργεί το σύστημα, το οποίο δουλεύει σε δύο στάδια, κάτι παραπάνω από την πυρόλυση, που μετατρέπεται σε υγρή μορφή ή αέριο. Από το αέριο θα παράξουν ρεύμα/ενέργεια και από το υγρό, δομικό υλικό για πεζοδρόμια. Και έτσι δε θα υπάρχουν απόβλητα.

Για δε την παραγωγή ενέργειας, αναφέρθηκε στη συνέχεια της συζήτησης πως θα μπορεί να είναι εννιάμισι μεγαβάτ την ώρα.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, είπε: «Η Δημοτική Αρχή το επεξεργάζεται αυτό εδώ και εννιά μήνες. Δεν είναι σημερινή η συνάντηση. Έχω συναντηθεί πάρα πολλές φορές με την εταιρεία, με τους εκπροσώπους, οπότε είπαμε να γίνει κάποια στιγμή και η σημερινή, και αν το βρούμε ενδιαφέρον και συμφέρον, δεν είναι ότι θα έχουμε μόνο τα δικά μας, θα δεχτούμε κι από άλλες πόλεις, διότι έχουμε και οικονομικό όφελος, τι κερδίζουμε εμείς από όλη αυτή την ιστορία κι εσείς που είστε επιστήμονες να το δείτε αν μας κάνει…».

Επίσης, τόνισε πως υπήρχε μια προσωπική γνωριμία δική του κι έτυχε να γίνει μια συζήτηση, ενώ επισήμανε: «Σκεφτείτε πόσο πρωτοποριακό και πόσο μπροστά μπορεί να είναι όλη αυτή η ιστορία, εάν μπορέσουμε να την υλοποιήσουμε…».

Ο κ. Λεβεντάκης πρόσθεσε ακόμη ότι «όταν αυτή τη στιγμή είναι, ενδεικτικά σας λέω, 85 ευρώ ο τόνος, αλλά δεν έχω δέσμευση ότι θα του πάω 20 ή 40 ή 50 ή 150 τόνους (σ.σ. στη Μονάδα της ΤΕΡΝΑ) για να δουλέψει, γιατί να μην πάω τους 20 τόνους στην ΤΕΡΝΑ ή τους 30 και τους υπόλοιπους να τους πάω εδώ;».

Του Ηλία Γιαννόπουλου