Η «Νέα Αριστερά» χρειάζεται…ταυτότητα και αξιοπιστία

Η «Νέα Αριστερά» χρειάζεται…ταυτότητα και αξιοπιστία

Την ανάγκη «να φέρουμε την Αριστερά, τη φωνή των πολλών, τους οραματισμούς και τις αγωνίες τους στο προσκήνιο της πολιτικής» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς», Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στην προχθεσινή εκδήλωση σε αίθουσα του ξενοδοχείου Rex στην Καλαμάτα.

Στην αρχή της εκδήλωσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, ενώ στη συνέχεια ο βουλευτής Μεσσηνίας υπογράμμισε πως η Νέα Αριστερά “ήδη έχει καταφέρει κάτι εξαιρετικά σημαντικό: να αναστρέψει το κλίμα της ιδιώτευσης, της αποστράτευσης, της απογοήτευσης που ακολούθησε τις βουλευτικές εκλογές του 2023”.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στα “σημαντικά θετικά δείγματα γραφής” που έχει ήδη δώσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νέας Αριστεράς», όπως «στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, για το φορολογικό, στις επιτροπές και στην ολομέλεια της Βουλής», αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως τις συναντήσεις με συλλογικότητες και συνδικαλιστικούς φορείς ή την επίσκεψη σε Θεσσαλία, «εκεί που η κυβερνητική ολιγωρία, οι επιχειρησιακές αστοχίες και οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης οδήγησαν σε μια πρωτοφανή καταστροφή».

Τόνισε, δε, ότι «θέλουμε με δράσεις και πρωτοβουλίες να μετατρέψουμε την αγωνία σε νέα πολιτική δύναμη. Μιλάμε για την ανάγκη του παραγωγικού μετασχηματισμού, την ανάγκη θωράκισης των κοινωνιών μας από τα φυσικά φαινόμενα, για την ανάγκη και τη δυνατότητα οι πόλεις, τα χωριά, οι περιφέρειές μας να είναι τόποι δίκαιης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης», τονίζοντας παράλληλα ότι «η κρίση της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου στη χώρα μας είναι πρωτίστως κρίση αξιοπιστίας».

Με τη σειρά του ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος, άνοιξε την ομιλία του με το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Τα τείχη». Για τον ομιλούντα, «το μείζον θέμα της εποχής είναι όχι η πολιτική ηγεμονία της Δεξιάς αυτή καθαυτή, αλλά οι όροι που επέβαλε “ανεπαισθήτως”: καχεκτική αντιπολίτευση, χειραγώγηση της ενημέρωσης, κατακερματισμός των κινημάτων, Ανεξάρτητων Αρχών και Δικαιοσύνης. Το πρόβλημα δεν είναι το 41% της κυβέρνησης από μόνο του. Το θέμα είναι η ανυπαρξία αναχωμάτων και αντίβαρων.

Από την κρίση στην πανδημία και από την πανδημία στην εποχή των μεγα-κρίσεων, η δημοκρατία ταλαιπωρείται. Και ταλαιπωρείται περισσότερο επειδή η αντιπολίτευση είναι ουσιαστικά άφαντη. Δεν είναι μόνο η κοινοβουλευτική της αφάνεια όμως. Είναι και η ιδεολογική της».

Ξεκαθάρισε ότι το νέο εγχείρημα χωρίς σύνθεση με νέους ανθρώπους που δεν έχουν φθαρεί και είναι διατεθειμένοι να δοκιμάσουν την υλοποίηση των ιδεών τους, δεν μπορεί να προχωρήσει. «Όσο κι αν δεν είναι απλό, το αύριο δε χρειάζεται απλό restart. Format χρειάζεται όλου του σκληρού δίσκου. Έτσι μόνο μπορεί να υπάρξει πλατιά παράταξη», συμπλήρωσε.

Επισήμανε δε ότι δεν έχει νόημα να λέμε ότι «η Δεξιά είναι με τα συμφέροντα και να δαιμονοποιούμε τα πρόσωπα, όσο και αν κάποια τα αποστρεφόμαστε. Μια χαρά μπορεί να τα πάει ο κόσμος με τα συμφέροντα, μόνο και μόνο με την προσδοκία ότι κάτι θα κερδίσει κι αυτός.

Πρέπει να διαλέξουμε τα πεδία στα οποία θα δώσουμε τη μάχη την ιδεών. Τα πεδία στα οποία μπορεί να προκαλέσουμε ρωγμές στον αντίπαλο. Για να δοθεί η πολιτική μάχη, πρέπει να δοθεί η ιδεολογική μάχη. Αν δε δώσουμε ιδεολογική μάχη, θα χάνουμε σίγουρα».

Τέλος, επικεντρώθηκε στην κλιματική κρίση, η οποία οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες: «Κι αυτό, γιατί χωρίς ενεργειακή και κλιματική δικαιοσύνη δεν απειλείται απλώς η φύση, αλλά η δημοκρατία».
Α.Π.