Η παλιά Καλαμάτα μέσα απ’ το φωτογραφικό φακό…

Η παλιά Καλαμάτα μέσα απ’ το φωτογραφικό φακό…

Ο φωτογραφικός φακός, συνεχίζοντας τη ξενάγηση για τους αγαπητούς αναγνώστες στην παλιά Καλαμάτα, σήμερα σταμάτησε σε μια πολύ παλιά φωτογραφία, ηλικίας σχεδόν 100 ετών.


Πρόκειται για το οικόπεδο που υπεδείχθη από το Δημοτικό Συμβούλιο, επί δημαρχίας Παν. Σάλμα (1917-1925), για να γίνει η κεντρική πλατεία της πόλης μας.


Τότε ήταν ένα αδιαμόρφωτο και ανισόπεδο οικόπεδο και χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες, ώσπου να πάρει τη μορφή πλατείας.


Στη φωτογραφία, φαίνεται το μοναδικό σπίτι που υπήρχε την εποχή εκείνη. Εκεί χτίστηκε το 1916 από τον πλούσιο καπνέμπορο Γεώργιο Λυκ. Σκιά, ο οποίος έγινε πλούσιος λανσάροντας τον ψιλοκομμένο καπνό με το τσιγαρόχαρτο. Στη συνέχεια, πλάι του έχτισε ο γιατρός μαιευτήρας Δημ. Τζαμουράνης.


Τα σπίτια που εικονίζονται αριστερά, είναι επί της λεωφόρου Σιδηροδρομικού Σταθμού. Ο δρόμος μπροστά από το σπίτι Σκιά είναι η σημερινή οδός Μητροπέτροβα. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια και παρήλασαν πολλοί δήμαρχοι, που ο καθένας τους προσέθετε και από ένα λιθαράκι, μέχρι να γίνει η ωραία πλατεία μας, που χάρισε τόσες χαρές στους Καλαματιανούς.


Το 1936, επί νομαρχίας Άγγελου Παπαδήμα, προσαρτήθηκε σ’ αυτήν και η πλατεία Τζαννή, η οποία ξεκινούσε από την Εθνική Τράπεζα και έφθανε μέχρι το «Τριανόν».


Η πλατεία μεγάλωσε αρκετά και έγινε η καρδιά της Καλαμάτας, που χτυπούσε στους ρυθμούς όλων των τοπικών κοινωνικών εκδηλώσεων.


Εκεί, οι «βόλτες» ή το «νυφοπάζαρο», όπου οι νέοι και νέες αναζητούσαν σύντροφο, εκεί οι χοροί στις εθνικές επετείους. Εκεί οι μουσικές εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής μας, οι σαϊτοπόλεμοι, οι ομιλίες των υποψήφιων πολιτικών, οι διάφορες θεατρικές και αποκριάτικες εκδηλώσεις, τα γαϊτανάκια, οι χορωδιακές εμφανίσεις, συναυλίες κ.ά.


Η δεύτερη ένθετη νεώτερη φωτογραφία δείχνει την αναδιαμόρφωση που έγινε στην πλατεία το 1973, επί δημαρχίας Κώστα Κουτουμάνου. Την πλακόστρωση με λευκό μάρμαρο είχε αναλάβει ο μηχανικός – εργολάβος Σωτήρης Ι. Καλογερόπουλος.


Σ’ αυτήν εικονίζονται τα ωραία αρχοντικά κτήρια που είχαν γίνει μετά τη διαμόρφωση της πλατείας.


Από αριστερά είναι το σπίτι του ξυλέμπορου Αριστείδη Αλμπάνη, που είχε παντρευτεί την Ελένη Λόντου. Δίπλα στη γωνία, το άκτιστο οικόπεδο της παλιάς οικογένειας Στρούμπου. Για ιστορικούς λόγους αναφέρεται ότι η οικογένεια Γ. Στρούμπου, μαζί με την οικογένεια Π. Λιναρδάκη, έφτιαξαν στην πόλη μας το πρώτο εργοστάσιο παγοποιίας.


Σήμερα στη γωνία αυτή στεγάζεται το παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας. Μετά την οδό Αντωνοπούλου, φαίνεται το υπέροχο διώροφο του δικηγόρου Π. Παπαθεοδώρου (μπέμπη) και της Φούλας Χατζώκου, κόρης του διευθυντή της Τραπέζης Ελλάδος (1953). Κάτω ήταν το καφενείο του Παπουλάκου. Στη συνέχεια το μεγάλο κτήριο του Βασ. Αντωνόπουλου (1949), πατέρα του γνωστού δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου. Κάτω ήταν το καφενείο «Παλλάς», που αρχικά είχε ο Βασίλης Χάτζος και μετέπειτα οι: Δημ. Γεωργόπουλος και Βασ. Κουμουράς. Σήμερα είναι το «goody’s».


Για τα επόμενα σπίτια έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες ξεναγήσεις.
Με την ελπίδα ότι η ξενάγηση αυτή δεν έχει κουράσει τους φίλους αναγνώστες, ο φωτογραφικός φακός θα σταθεί σε κάποιες ακόμη ιστορικές φωτογραφίες, που δείχνουν την ομορφιά και την αρχοντιά που είχε μέχρι πριν από δύο χρόνια η πλατεία μας.


Τότε που ήταν πραγματικό σαλόνι στο «έμπα» της πόλης μας.

Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης