Η «Λογοθεραπεία» θεραπεύει το «τραύλισμα» του ΤΕΙ

Η «Λογοθεραπεία»  θεραπεύει το «τραύλισμα» του ΤΕΙ

Η προ ετών ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας), με βάση το σχέδιο “Αθηνά”, είχε σκορπίσει απογοήτευση τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα του ιδρύματος όσο και στην πόλη της Καλαμάτας.
Είναι ενδεικτικό ότι, μόλις είχε ακουστεί η είδηση για το λουκέτο, είχε επισκεφθεί την εφημερίδα ένας κύριος, περίπου 65  ετών, ζητώντας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ανατραπεί η απόφαση, αφού εάν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο τμήμα, αυτός δε θα είχε θεραπευτεί από τον τραυλισμό που τον βασάνιζε για δεκαετίες.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, με συντονισμένες κινήσεις, τόσο από την πλευρά της διοίκησης του εκπαιδευτικού ιδρύματος όσο και από την πλευρά κυβερνητικών βουλευτών του νομού, φαίνεται ότι στο υπουργείο Παιδείας γίνονται και πάλι «δεύτερες» σκέψεις.
Ειδικότερα, προ μηνών είχαν συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, αρμόδια για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η βουλευτής Μεσσηνίας  του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη, ο διευθυντής του γραφείου του βουλευτή Μεσσηνίας Πέτρου Κωνσταντινέα, κ. Σούμπλης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δ. Βελισσαρίου και οι αναπληρωτές προέδρου Ι. Δημόπουλος και Ε. Γεωργόπουλος.
Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η μη απομάκρυνση από το Ίδρυμα του Τμήματος Λογοθεραπείας και η επαναφορά του στο μηχανογραφικό.
Κατά τη  διάρκεια της συνάντησης τέθηκε στην υπουργό το θέμα της επαναφοράς του Τμήματος στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο και της εισαγωγής νέων φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, πράγμα που υποστηρίχτηκε σθεναρά και από τους παρόντες βουλευτές.
Κατατέθηκε από το Ίδρυμα εμπεριστατωμένη και κοστολογημένη αιτιολόγηση του αιτήματος με όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά αριστείας του Τμήματος και σημειώθηκε η συμπαράσταση στο θέμα αυτό που είχε εκφραστεί στο παρελθόν από όλη την κοινωνία της Καλαμάτας και ευρύτερα της Μεσσηνίας και ειδικότερα από φορείς υγείας, καθώς και από Συλλόγους Γονέων που είχαν άμεση ή έμμεση ωφέλεια από τη λειτουργία του Τμήματος Λογοθεραπείας.
Η υπουργός μίλησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σημαντική προσφορά των Τμημάτων Λογοθεραπείας στη χώρα, τμήματα που υπάρχουν μόνο στα ΤΕΙ, και εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να είναι περισσότερα από όσα είναι τώρα. Ανέφερε ότι θα εξεταστεί το θέμα με ιδιαίτερη σοβαρότητα στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για τον ανασχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Μάλιστα, οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές κατέθεσαν πρόσφατα και σχετική ερώτηση στη Βουλή, όπου ζητούν την ανάκληση της απόφασης.
Σύμφωνα με το υπουργείο,  «το σχέδιο “Αθηνά” των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ένα ανορθολογικό τοπίο, κλείνοντας ή συγχωνεύοντας τμήματα των ΤΕΙ χωρίς ακαδημαϊκά ή παραγωγικά κριτήρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες τμήματα να βρίσκονται σήμερα σε μεταβατική κατάσταση.
Για το λόγο αυτό έχει συγκροτηθεί επιτροπή στο υπουργείο Παιδείας για την εξέταση του θέματος επαναλειτουργίας αυτών των τμημάτων. Τα πορίσματα της αρμόδιας επιτροπής αναμένονται μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνολική ρύθμιση για τα τμήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι αποσπασματική».
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη