Με αισθήματα φιλοξενίας, αλληλεγγύης, αγάπης να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες/μετανάστες


Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έπειτα από σύσκεψη, ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση των περιφερειαρχών να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «εθνικό πρόβλημα». Επίσης, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα και ο αριθμός των προσφύγων θα είναι 1% περίπου του πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν ανύπαρκτος.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι εθνικό ζήτημα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Θα προτρέπαμε τον κ. Νίκα να βρίσκεται στην πρωτοπορία για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ως πρώτος πολίτης της Πελοποννήσου, με λόγια και έργα, να δώσει το παράδειγμα.
Την ίδια ομοθυμία χρειάζεται να δείξουν και τα διάφορα Δημοτικά Συμβούλια. Έτσι, θα δείξουν ότι υπάρχει συναίνεση και συνεργασία στη φιλοξενία των προσφύγων. Επιπλέον, κάποιοι φωτισμένοι δήμαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια, όχι απλώς να δεχτούν, αλλά να προσκαλέσουν πρόσφυγες να εγκατασταθούν στο Δήμο τους.
Είναι πιθανόν κάποιοι πολίτες να αντιδράσουν. Στερεότυπα και προκαταλήψεις για τους «ξένους» μας εμποδίζουν να σκεφθούμε λογικά. Όμως, όλοι είμαστε άνθρωποι και οι ομοιότητες είναι πολύ περισσότερες από τις διαφορές. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Επίσης, μπορούμε να αγαπάμε τους δικούς μας χωρίς να μισούμε τους άλλους. Έτσι, μπορούμε να είμαστε με τους «άλλους» φίλοι και όχι εχθροί.
Κάποιοι φοβούνται μήπως αλλοιωθούν οι τοπικές κοινωνίες. Είναι δυνατόν να αλλοιωθεί ένα χωριό με την παρουσία πέντε- έξι ξένων οικογενειών; Για όσους δε θυμούνται την ιστορία, υπενθυμίζεται η τεράστια αφομοιωτική δύναμη του Ελληνισμού. Να θυμίσουμε το μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας, δηλαδή της αφομοίωσης των κατακτητών Ρωμαίων από τους κατακτηθέντες Έλληνες. Ο Ρωμαίος ποιητής Οράτιος αναφέρει: «Η κατακτημένη Ελλάδα κατέκτησε τον απολίτιστο κατακτητή». Έτσι, μέσα από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, προέκυψε ειρηνικά η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η οποία ήταν πολυεθνική, αλλά ήταν αυτοκρατορία ημών των Ρωμιών, δηλαδή των Ελλήνων.
Για να ωφεληθούμε όλοι από την εγκατάσταση των προσφύγων/μεταναστών χρειάζονται:
α) Ο σεβασμός του άλλου. Αν κάποιος δε σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί να σεβαστεί τον άλλον. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε λαός είναι διαφορετικός, έχει τη δική του ιστορία, το δικό του πολιτισμό. Επίσης, γνωρίζουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αλήθεια, πόσα ζευγάρια δε διαπληκτίζονται για διάφορα θέματα; Πόσες οικογένειες δε διαφωνούν στην αντιμετώπιση οικογενειακών και λοιπών προβλημάτων;
β) Η ενσωμάτωση των προσφύγων. Η ενσωμάτωση, ασφαλώς, θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των προσφύγων, δηλαδή, εφόσον οι πρόσφυγες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα. Και είναι ελεύθεροι να αποχωρήσουν όποτε επιθυμούν, είτε για άλλη χώρα είτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αλλά να γνωρίζουμε ότι η ενσωμάτωση των μουσουλμάνων είναι δύσκολη.
Η ενσωμάτωση, μεταξύ άλλων, θα γίνει:
1) Με καλλιέργεια θετικού κλίματος. Με διάθεση φιλοξενίας, αλληλεγγύης και αγάπης. Ναι αγάπης, αφού με  αγάπη μπορείς να κατορθώσεις τα πάντα.
2) Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά. Τα παιδιά, λόγω ηλικίας, προσαρμόζονται πιο εύκολα. Χρειάζεται φροντίδα για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας για να μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο.
3) Με ενημέρωση των πολιτών ότι πρόκειται για οικογένειες- άρα δεν υπάρχει ελάχιστος φόβος για την τοπική κοινωνία. Αν εγκατασταθούν πέντε-έξι- οικογένειες σε κάθε χωριό, θα «πλουτίσουν» το χωριό.
Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, είτε πρόκειται για πρόσφυγες είτε για μετανάστες, θα πρέπει να τους υποδεχτούμε με τον ίδιο τρόπο: με αισθήματα φιλοξενίας, αλληλεγγύης, αγάπης. Και μην ξεχνάμε ότι αυτά τα θετικά συναισθήματα θα επιστρέψουν σε εμάς πολλαπλάσια. Και το όφελος θα είναι σημαντικό για όλους μας, για την κοινωνία.
Η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί σημαντικά από την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Επιγραμματικά:
-Θα αυξηθεί ο πλούτος (οικονομικός και πολιτισμικός) της χώρας και της τοπικής κοινωνίας.
-Θα βοηθήσουν στην αύξηση του πληθυσμού, καθώς όντως ότι η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας. Μειωνόμαστε και χανόμαστε. 
-Θα υπάρξουν εργατικά χέρια για αγροτικές εργασίες, για την φροντίδα ηλικιωμένων κ.τ.λ.
 
Υστερόγραφο: Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, ακολουθώντας το σοφό Νέστορα, μπορεί να βρίσκεται στην πρωτοπορία;
 
Παύλος Μάραντος