Η «καρδιά» του Βερολίνου μοσχομυρίζει Μεσσηνία!

Η «καρδιά» του Βερολίνου μοσχομυρίζει Μεσσηνία!

«Η Καλόγρια και ο Νάνος» της Μάρθας και του Αλέκου κέρδισαν την εμπισοσύνη των «Βερολινέζων»!

Η Μάρθα Ζούπα και ο Αλέκος Δημητρόπουλος άφησαν την Ελλάδα και την Καλαμάτα πριν από περίπου 5 χρόνια, αποφασίζοντας να ζήσουν στο Βερολίνο. Εικαστικός η Μάρθα, υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα ο Αλέκος, έβαλαν μπροστά το «σχέδιό» τους για τη δημιουργία ενός ελληνικού παντοπωλείου – εστιατορίου, όπως οι ίδιοι το είχαν ονειρευτεί, στη φημισμένη περιοχή του Κρόιτσμπεργκ, στην «καρδιά» του Βερολίνου.

Δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, το «Nonne & Swerg» έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Βερολινέζων, έχοντας αποκτήσει το δικό του κοινό. Πιάτα από αυθεντικές ελληνικές συνταγές, με ποιοτικά προϊόντα που «μοσχομυρίζουν» Μεσσηνία, είναι το «μυστικό» της επιτυχίας. Περισσότερα, όμως, για την «Καλόγρια και το Νάνο» μας είπαν οι ίδιοι σε μια πρόσφατη επίσκεψη στην Καλαμάτα, την οποία ποτέ δεν ξεχνούν…

Συνέντευξη στον Κώστα Γαζούλη

-Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία ενός ελληνικού εστιατορίου στο Βερολίνο;

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από περίπου 4 χρόνια… 1,5 χρόνο δηλαδή περίπου πριν ανοίξουμε το μαγαζί. Θέλαμε να κάνουμε κάτι δικό μας, μεταφέροντας προϊόντα από τη Μεσσηνία και δημιουργώντας γεύσεις από τη μεσσηνιακή κουζίνα. Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούμε στο μενού μας βρίσκονται και στα «ράφια» του καταστήματος, όπως ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών, φέτα, ελληνικά κρασιά, χυλοπίτες και πολλά άλλα. Το εστιατόριό μας για αρχή είναι βασισμένο στο μεσημεριανό. Καθημερινά σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στον πελάτη διαφορετικές γεύσεις και επιλογές ανάμεσα στα 4-5 πιάτα, από ελληνικές κατά βάση συνταγές, που καλύπτουν όλες τις τάσεις, χορτοφάγους, vegan, λάτρεις του κρέατος κ.ο.κ. Επίσης, τα πιάτα μας προσαρμόζονται και στα υλικά που προσφέρει η κάθε εποχή… Σκοπός μας είναι οι πελάτες μας να μην «κουράζονται» από το ίδιο μενού και κάθε μέρα να νιώθουν ότι τρώνε στο σπίτι τους. Το βράδυ η κουζίνα, και πάλι πάνω σε γεύσεις από την Ελλάδα, προσαρμόζεται σ’ ένα πιο σταθερό μενού εστιατορίου… Το μαγαζί μας είναι ανοιχτό από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το βράδυ, ενώ προσφέρονται πρωινό, καφές, κάποια γλυκά. Όπως προείπαμε, λειτουργεί και ως «παντοπωλείον», καθώς οι πελάτες μπορούν να βρουν τα ελληνικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα πιάτα μας. Στο μέλλον έχουμε και άλλα σχέδια, αλλά προτιμούμε τα αργά και σταθερά βήματα.

-Πώς είναι η εμπειρία αυτά τα 2,5 χρόνια που λειτουργεί το μαγαζί;

Σε μια μεγάλη πόλη όπως το Βερολίνο αποφασίσαμε να χτίσουμε σιγά σιγά το μαγαζί. «Ποντάραμε» στην ποιότητα, ο κόσμος ερχόταν και μας έκρινε και καταφέραμε τώρα, έπειτα από περισσότερα από 2 χρόνια λειτουργίας, να έχουμε αποκτήσει το δικό μας «κοινό», ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας πιο γρήγορα απ’ ότι αναμέναμε.

-Οι πελάτες σας είναι Γερμανοί, Έλληνες;

Οι πελάτες μας είναι απ’ όλο τον κόσμο. Έλληνες έρχονται αρκετοί… Μπορεί το μαγαζί να έχει ελληνική κουζίνα, αλλά απευθύνεται στους πάντες, δεν είναι αμιγώς ελληνικό μαγαζί.

-Στο μαγαζί κάνετε και κάποια live απ’ όσο έχουμε δει…

Ξεκινήσαμε δειλά δειλά κάποιες βραδιές και με ελληνική μουσική και με jazz, προσπαθώντας να καλύψουμε όλο το φάσμα, αλλά και αυτό που μας ταιριάζει. Είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί έχουμε πελάτες που μας λατρεύουν και τους λατρεύουμε. Γενικά έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο κοινό. Το μαγαζί βρήκε με την πάροδο του χρόνου την «ταυτότητά» του και παράλληλα οι πελάτες το αγάπησαν. Αρκετοί Γερμανοί από τον καλλιτεχνικό χώρο βρίσκονται συχνά στο κατάστημά μας, και περνάμε κι εμείς καλά συζητώντας με αυτούς τους ανθρώπους.

-Πού θα βρει κάποιος το μαγαζί σας;

Tο μαγαζί βρίσκεται στην «καρδιά» του Kreuzberg. Μια ιστορική παλιά περιοχή του Δυτικού Βερολίνου στα «σύνορα» με το Ανατολικό. Είναι ουσιαστικά ένα πολύ κεντρικό σημείο της πόλης.

-Πόσο δύσκολο ήταν να εδραιωθείτε σε μια μεγάλη πολυπολιτισμική πόλη, με «κουζίνες» απ’ όλο τον κόσμο, όπως το Βερολίνο;

Εμείς εξ αρχής στοχεύσαμε και επιμείναμε στην ποιότητα… Δεν κάναμε ποτέ «εκπτώσεις» σ’ αυτό στα 2,5 χρόνια. Ο ανταγωνισμός σίγουρα είναι μεγάλος, αλλά συνεχίσαμε αυστηρά να επενδύουμε στην ποιότητα και ο κόσμος που είναι ο κριτής νομίζω ότι στο τέλος αυτό το εκτιμά. Ο πελάτης που έρχεται γιατί του αρέσει το προϊόν που του προσφέρεις, θα καταλάβει ανά πάσα στιγμή αν αλλάξεις κάτι σε αυτό… Επίσης, σημαντικό ρόλο, πιστεύω, συνετέλεσε και η ασυναγώνιστη ποιότητα των ελληνικών προϊόντων που εισάγουμε..

-Αντιμετωπίσατε ποτέ πρόβλημα ως Έλληνες, λόγω και της άτυπης «κόντρας» στα χρόνια των μνημονίων…

Βασικά το Βερολίνο δεν είναι τόσο Γερμανία… αλλά γενικά όχι, ουδέποτε. Ίσα ίσα πολλοί Γερμανοί πελάτες μας, ειδικά στα πρώτα χρόνια, ήθελαν να ακούσουν και τη δική μας άποψη. Γενικά δεν είναι άνθρωποι «δογματικοί», αλλά ακούν όλες τις απόψεις.

-Το «Nonne & Zwerg» τι σημαίνει και πώς προέκυψε;

Nonne & Zwerg σημαίνει η Καλόγρια και ο Νάνος… Μαζί με το Γαλλογερμανό συνέταιρό μας, τον Κάι, συζητούσαμε ένα βράδυ για να βρούμε όνομα, ωστόσο δε βρήκαμε κάτι… Ξεκινήσαμε να λέμε ιστορίες από το παρελθόν και ο Κάι, που δούλευε για χρόνια ως bartender στο νότιο Κρόιτσμπεργκ, άρχισε να λέει μια ιστορία, όταν κάποιο ξημέρωμα μετά τη δουλειά αντίκρισε μια καλόγρια με ένα νάνο με μια μαγκούρα να τσακώνονται στη μέση του δρόμου. Η ιστορία αυτή μας φάνηκε πολύ αστεία και έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε αυτό το όνομα στο μαγαζί μας.

-Τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Σκοπός μας είναι, πρώτον, να εμπλουτίσουμε με ακόμα περισσότερα ελληνικά προϊόντα το κατάστημά μας, αλλά και η δημιουργία ίσως και ενός e-shop. Παράλληλα, θέλουμε να προσθέσουμε ακόμα περισσότερες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο χώρο μας, όπως κάποιες παρουσιάσεις, μικρά θέατρα, αλλά και εκθέσεις, ενισχύοντας έτσι και το «καλλιτεχνικό προφίλ» που έχουμε αποκτήσει με την πάροδο του χρόνου. Όλα, όμως, σκοπεύουμε να γίνονται σιγά και με σταθερά βήματα.

info:

 Kreuzberg, Mittenwalder Str. 13, 10961 Berlin. tel – +49 30 50569125
FB: @nonneundswerg Instagram: nonneundswerg

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο “Γαστροπλοϊα” Δεκεμβρίου