ΕΛΓΑ: Αναγνωρίζει τη ζημιά, αλλά δεν αποζημιώνει

ΕΛΓΑ: Αναγνωρίζει τη ζημιά, αλλά δεν αποζημιώνει

Σε δέκα μέρες θα είναι δυνατό να υπάρχει σωστή εκτίμηση της ζημιάς που έχει προκληθεί στην ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας από τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών, όμως ο ΕΛΓΑ δε θα αποζημιώσει τους παραγωγούς. Αυτό ξεκαθαρίστηκε χθες στο Διοικητήριο, σε επίσκεψη στον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο του προϊσταμένου του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης Ηλία Αγγελόπουλου, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπεύθυνο ΚΟΕ του ΕΛΓΑ Ανέστη Τακορίδη, ενώ παρευρέθη ο βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Τα στελέχη σημείωσαν ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για τη συγκεκριμένη ζημιά και συνέστησαν να αναζητηθούν άλλες πηγές αποζημίωσης, όπως η ΚΟΕ και το de minimis.

Στήριξη του αγροτικού εισοδήματος
Καλωσορίζοντας ο κ. Αναστασόπουλος τα στελέχη του ΓΟΕΒ τόνισε πως είναι η τρίτη χρονιά που πλήττεται σοβαρά το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών στη Μεσσηνία και υπογράμμισε: «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να υποστηριχθεί το αγροτικό εισόδημα και να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν. Εν ανάγκη, ακόμα και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί να λέμε ότι, αν είναι άνθος, δεν το αναγνωρίζω, και αν είναι καρπός και πέσει, τότε αποζημιώνεται. Ελπίζω όλοι να κάνουν αυτό που πρέπει και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, οι οποίοι, έπειτα από τρεις συνεχόμενες χρονιές, δεν μπορούν να αντέξουν άλλο. Συμπεριλαμβάνω και την περσινή χρονιά, καθώς παρότι είχαμε άριστη ποιότητα, είχαμε πολύ χαμηλή τιμή».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Τρίπολης σημείωσε ότι η ελαιοκαλλιέργεια αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία βρίσκεται στο στάδιο της ανθοφορίας και του δεσίματος, με κάποιες παρεκκλίσεις ανάλογα με την περιοχή και το πόσο πρώιμη ή όψιμη είναι. Αυτό το στάδιο, λοιπόν, όπως ξεκαθάρισε από την αρχή, δεν εντάσσεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ο κ. Αγγελόπουλος παρέπεμψε σε άλλες διαδικασίες, όπως τα προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, που όμως έχουν ως βασική προϋπόθεση η παραγωγή της χρονιάς να είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 30% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

Ακραίο φαινόμενο
Επίσης, ο κ. Αγγελόπουλος σχολίασε ότι ακόμα δεν υπάρχει τελική άποψη για το πόσο θα είναι το ποσοστό της ζημιάς και πόση παραγωγή θα χαθεί από τη Μεσσηνία, αλλά μίλησε για αισιοδοξία. Όπως ανέφερε, η θερμοκρασία δεν ήταν τόσο υψηλή σε επίπεδο νομού, αλλά τοπικά το θερμόμετρο έφτασε και ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, κι εκεί καταγράφονται ζημιές μεσαίες και μεγάλες. Η ζημιά, όπως είπε, θα αποτυπωθεί στα κτήματα σε περίπου 10 μέρες.

«Είναι σίγουρα ένα ακραίο φαινόμενο που δεν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και είμαστε λίγο επιφυλακτικοί ως προς τις προβλέψεις. Να περιμένουμε ένα δεκαήμερο ακόμα, να εκδηλωθεί η ζημιά και στην πράξη. Ένας θετικός παράγοντας είναι η σκόνη που υπήρχε στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ζημιές από άμεση ακτινοβολία πάνω στους καρπούς. Επίσης δεν είχαμε ανέμους, να έχουμε “λίβα”, που θα ήταν καταστροφικό. Είναι γνωστό ότι το εισόδημα που προέρχεται από το λάδι στην Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια είναι μειωμένο, είτε από ασθένειες είτε από τη χαμηλή τιμή. Ως οργανισμός θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και σίγουρα θα προτείνουμε για ένταξη σε προγράμματα ΚΟΕ. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, γιατί, ξαναλέω, το φαινόμενο ήταν πολύ ακραίο για την εποχή που σημειώθηκε. Δεν έχει ξανασυμβεί. Αν αυτό δεν είναι ακραίο καιρικό φαινόμενο που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, τότε ποιο μπορεί να είναι; Συνεπώς, όλοι οι φορείς πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος που ενδεχομένως προκύψει για το Νομό Μεσσηνίας», κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς έκανε λόγο για πρωτόγνωρη ζημιά που έχει εμφανιστεί τοπικά σε πολλές περιοχές στο νομό. «Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στο να βρεθεί ένας τρόπος αποζημίωσης. Είναι γνωστό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ότι το πρόγραμμα ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ δε συμπεριλαμβάνει αποζημιώσεις για αυτή τη ζημιά. Άρα, θα πρέπει να κινηθούμε σε κεντρικό επίπεδο και να βρούμε άλλους τρόπους ενίσχυσης των παραγωγών. Ο ένας είναι πράγματι το ταμείο ΚΟΕ και ο δεύτερος είναι το ταμείο ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), που μας δίνει τη δυνατότητα μέσω της ευρωπαϊκής επιτροπής να αντλήσουμε κάποιους πόρους. Βεβαίως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ταμείο αυτό είναι προς το τέλος του, που σημαίνει ότι έχουν εξαντληθεί σημαντικοί πόροι για άλλες ζημιές που έχουν ενισχυθεί.

Όμως, εκτιμώ ότι αν συνταχθούμε όλοι, μπορούμε να πετύχουμε και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς», κατέληξε ο κ. Μαντάς.

Της Βίκυς Βετουλάκη