Τρία εμβολιαστικά κέντρα στην Καλαμάτα έτοιμα να ξεκινήσουν ακόμα και αύριο

Τρία εμβολιαστικά κέντρα στην Καλαμάτα  έτοιμα να ξεκινήσουν ακόμα και αύριο

Ο Π. Κατσαφάδος εξηγεί ποιά θα είναι η διαδικασία, πότε και από πού θα ξεκινήσουν 

Αρνητικά όλα τα τεστ κορωνοϊού τις τελευταίες 4 μέρες στο Κ.Υ. Καλαμάτας

Έτοιμα να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού ακόμα και αύριο το πρωί είναι τα τρία εμβολιαστικά κέντρα που ορίσθηκαν για την Καλαμάτα και είναι το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας και οι δύο ΤΟΜΥ που στεγάζονται στο κτήριο της οδού Πλάτωνος (πρώην ΙΚΑ).

Όπως μας ενημέρωσε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας, ιατρός Παναγιώτης Κατσαφάδος, οι χώροι έχουν ετοιμασθεί και το προσωπικό έχει εκπαιδευθεί. Σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση που έχουν, οι εμβολιασμοί στην Καλαμάτα θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και θα γίνονται πρωί – απόγευμα, ακόμα και Σάββατο.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη Μεσσηνία, ο κ. Κατσαφάδος χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι είναι λίγα τα τεστ που βγαίνουν θετικά, ενώ πλέον γίνονται πάρα πολλά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τις τελευταίες τέσσερις μέρες όσα τεστ έχουν διενεργηθεί από το Κέντρο Υγείας είναι αρνητικά.

Έτοιμοι για εμβολιασμούς

Για να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης της Καλαμάτας, από την 6η ΥΠΕ ορίσθηκαν για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τρία εμβολιαστικά κέντρα. Όπως μας εξήγησε ο κ. Κατσαφάδος, το καθένα θα λειτουργεί σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή. Τις επόμενες μέρες θα καθορισθεί και ποιο θα είναι ακριβώς το ωράριο. Πρόθεση, δε, του υπουργείου Υγείας είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται και Σάββατο.

«Στην τελευταία ενημέρωση που είχαμε με τον υπεύθυνο για τα θέματα αυτά, υποδιευθυντή της 6η ΥΠΕ κ. Μάλλιο, του γνωστοποιήσαμε ότι είμαστε καθόλα έτοιμοι. Αν αύριο έρθουν τα εμβόλια, μπορούμε να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς. Υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος και έχει γίνει εκπαίδευση του προσωπικού. Είμαστε δε και απόλυτα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπισθούν οποιεσδήποτε παρενέργειες ή επιπτώσεις από το νέο αυτό εμβόλιο. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι εκμεταλλευτήκαμε τη νανοτεχνολογία για να κάνουμε ένα καταπληκτικό εμβόλιο», τόνισε ο κ. Κατσαφάδος, προσθέτοντας πως το εμπιστεύεται και όταν έρθει η σειρά του, θα το κάνει κανονικά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν μέχρι χθες το μεσημέρι στην Καλαμάτα, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα, μεταξύ 7-10 Ιανουαρίου.

Η διαδικασία

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία μας ψηφιακής πλατφόρμας, όπου άτομα που μπορούν να χειρισθούν τα ηλεκτρονικά και έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ θα βλέπουν με το ΑΜΚΑ τους πότε πρέπει να εμβολιασθούν και σε ποιο κέντρο. Μέσω αυτής της πλατφόρμας θα κλείνεται και το ραντεβού για τον εμβολιασμό. 

Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές και ίντερνετ, θα υπάρξουν εναλλακτικοί τρόποι, όπως, για παράδειγμα, να απευθύνονται στο φαρμακείο της γειτονιάς τους και να γίνεται εκεί αυτή η διαδικασία. Το ραντεβού θα κλείνεται για άτομα βάσει κάποιων παραγόντων, όπως η ηλικία, αν πρόκειται για υγειονομικό, αν έχει νόσημα ή ανήκει σε ευπαθείς ομάδες.

Στην αρχή τα εμβόλια δε θα είναι τόσα πολλά για να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός της Καλαμάτας και θα δοθεί προτεραιότητα σε ηλικιωμένους, υγειονομικούς και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με τον κ. Κατσαφάδο, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν σε όσους είναι πάνω από 85 ετών.

Για κάθε έναν που θα κλείνεται ραντεβού για να εμβολιασθεί παράλληλα θα κλείνεται και δεύτερο, για 21 ημέρες μετά, προκειμένου να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολίου. «Η δεύτερη δόση επιβάλλεται να γίνει και η ανοσία θα ξεκινάει 1-2 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Από τη στιγμή που θα εμβολιασθούμε με την πρώτη δόση, θα χρειασθούν 4-5 εβδομάδες για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και μετά τον εμβολιασμό. Δεν παύει να είναι κάτι πρωτόγνωρο όλο αυτό και θα πρέπει και μετά να συνεχίσουμε να τηρούμε τους δύο βασικούς κανόνες: φοράμε μάσκα και πλένουμε χέρια», σημείωσε ο κ. Κατσαφάδος, ενώ πρόσθεσε ότι τους έχουν σταλεί αναλυτικές πληροφορίες και σαφείς οδηγίες για κάθε περίπτωση, για πιθανές επιπλοκές και για τρόπους αντιμετώπισης.

Παρουσία γιατρού

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας επισήμανε ότι κατά τους εμβολιασμούς θα υπάρχει υπεύθυνος γιατρός, ο οποίος θα μιλάει με όσους θα κάνουν το εμβόλιο, θα λαμβάνει το ιστορικό τους και θα βεβαιώνεται ότι θέλουν να το κάνουν. Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι, θα αποφασίζει ο συνοδός και θα συμπληρώνονται τα ανάλογα έντυπα.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι κάθε εμβολιασμός (όλη η διαδικασία με ενημέρωση γιατρού) θα διαρκεί περίπου 15 λεπτά, ωστόσο ο κ. Κατσαφάδος εκτίμησε ότι μπορεί να είναι και λίγο παραπάνω. Εξαρτάται πάντα από το γιατρό και την επικοινωνία που έχει με τον ασθενή. Μετά τον εμβολιασμό, το άτομο θα παραμένει για λίγο σε χώρο που έχει ετοιμασθεί κι όταν ο γιατρός δώσει το «οκ», θα επιστρέφει στο σπίτι του.

Το εμβόλιο που θα φτάσει πρώτο στην Καλαμάτα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, είναι της Pfizer και θα έρχεται στη Μεσσηνία με υπερψυγεία (προκειμένου να διατηρούν θερμοκρασία -70) από την Πάτρα. Όπως εξήγησε ο κ. Κατσαφάδος, θα έρχεται σε μορφή σκόνης και μόλις βγει από αυτά τα ψυγεία θα μπορεί να διατηρηθεί για 5 ημέρες σε θερμοκρασίες από 2-8 βαθμούς, που είναι αυτές ενός απλού ψυγείου. Πριν από τη χρήση θα γίνεται ανασύστασή του με υγρό και κάθε φιαλίδιο θα δίνει 5 εμβόλια. 

Και τα τρία εμβολιαστικά κέντρα της Καλαμάτας εκτιμάται ότι θα εμβολιάζουν ημερησίως 100-130 άτομα. 

Καλή πορεία

Σε ό,τι αφορά την πορεία του κορωνοϊού στη Μεσσηνία, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τεστ. Ειδικότερα, το Μάρτιο και τον Απρίλιο είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μέχρι 25-30 τεστ τη μέρα και τώρα κάνουν καθημερινά πάνω από 400.

Αυτό που τον έχει χαροποιήσει, είναι ότι αυτή την περίοδο είναι πολύ λίγα τα θετικά. Μάλιστα, στο Κέντρο Υγείας όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες τέσσερις μέρες είναι αρνητικά.

«Θεωρώ ότι είμαστε ένας “καθαρός” νομός και αυτή τη στιγμή πάμε καλά. Μας έχουν βοηθήσει πολύ και οι νέοι της περιοχής μας, οι οποίοι είναι συγκρατημένοι σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε άλλους νομούς», κατέληξε ο κ. Κατσαφάδος.

Της Βίκυς Βετουλάκη