Τα μυστικά του “Βάλτου” κρύβουν μεταφόρτωση σκουπιδιών κοντά στο Βιολογικό

Τα μυστικά του “Βάλτου” κρύβουν μεταφόρτωση σκουπιδιών κοντά στο Βιολογικό

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κλειστού τύπου, που θα εξυπηρετεί τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης, στο πλαίσιο λειτουργίας του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας, θα κατασκευασθεί στην περιοχή του «Βάλτου», κοντά στο Βιολογικό Καθαρισμό, και τη σχετική προγραμματική σύμβαση ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του συγκεκριμένου Σταθμού Μεταφόρτωσης ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, με 35 συμβούλους να ψηφίζουν θετικά και ένα μέλος να ψηφίζει παρών. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και ψήφισαν θετικά οι δήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Αλέξανδρος Κουτρουμπής, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Αναστάσιος Παπαγεωργίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μεσσήνης Δημήτρης Γαλιάτσος και Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η προγραμματική σύμβαση κάνει λόγο για «Εμπιστευτικότητα» και ορίζει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της, αλλά και μετά τη λήξη ή λύση αυτής, τα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μη γνωστοποιούν σε τρίτους οποιαδήποτε έγγραφα ή πληροφορίες που θα περιέλθουν σε γνώση τους κατά την υλοποίηση του έργου και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, τα οποία δύναται να βλάψουν το έργο ή τα μέρη!

7 νέοι ΣΜΑ

Η προγραμματική σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας για την κατασκευή του κλειστού τύπου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) Καλαμάτας-Μεσσήνης, έχει συνταχθεί από τους νομικούς συμβούλους του ΦΟΔΣΑ κατόπιν διαβούλευσης με τη νομική υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας και αναμένεται να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση του ΦΟΔΣΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια ο ΦΟΔΣΑ έχει ήδη ωριμάσει τις μελέτες για την κατασκευή 7 νέων σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) και επίκειται να καταθέσει το σχετικό φάκελο πρότασης χρηματοδότησης στο ΥΠΑΝ (Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΑ και ΕΚΤ) έως την καταληκτική ημερομηνία της 30ής/6/2021.

Αντικείμενο είναι η υλοποίηση υποδομών και εργασιών για την κατασκευή και λειτουργία πρόσθετων ΣΜΑ στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με την υλοποίηση συνολικά 7 υποέργων στους Δήμους Λουτρακίου, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας, Μονεμβασιάς, Δ. Μάνης, Ελαφονήσου και Καλαμάτας.

Τόνοι απορριμμάτων

Το προς αδειοδότηση έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του μόνιμου, κλειστού τύπου, Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Καλαμάτας – Μεσσήνης, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών μεταφόρτωσης των απορριμμάτων των ομώνυμων Δήμων.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκτιμάται ότι οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης παράγουν 31.888 tn/year και 10.720 tn/year απορριμμάτων αντίστοιχα (ήτοι συνολικά 42.608 τόνους/ετησίως) και ότι θα οδηγείται στον ΣΜΑ Καλαμάτας – Μεσσήνης το 75% των απορριμμάτων τους, ήτοι (24.156 + 8.120) = 32.276 tn/year, συνολικά.

Η ημερήσια δυναμικότητα του ΣΜΑ Καλαμάτας – Μεσσήνης θα είναι, κατά συνέπεια, 92 tn, σε επταήμερη εβδομαδιαία λειτουργία. Τα απορρίμματα θα οδηγούνται εν συνεχεία σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ του έργου ΣΔΙΤ).

Αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και η κατασκευή όλων των έργων και υποδομών που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία του ΣΜΑ Καλαμάτας – Μεσσήνης.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η κατασκευή του έργου θεωρείται υψίστης σημασίας για την περιοχή, καθώς η λειτουργία του θα βελτιώσει τις συνθήκες καθαριότητας και μεταφοράς των απορριμμάτων, μειώνοντας παράλληλα το κόστος διαχείρισής τους.

Ο ΣΜΑ έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συλλογή βρόχινων νερών για άρδευση και την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων, αλλά και την αξιοποίηση της δυνατότητας αντιστάθμισης του κόστους ενέργειας μέσω της εφαρμογής του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering).

Στο «Βάλτο»

Ο Κλειστού Τύπου ΣΜΑ Καλαμάτας – Μεσσήνης χωροθετείται σε ευρύτερη έκταση ιδιοκτησίας. Στο εν λόγω γήπεδο προβλέπεται η κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών για την πλήρη λειτουργία του ΣΜΑ (καθώς και η κατασκευή μελλοντικά Πράσινου Σημείου). Το γήπεδο βρίσκεται νοτιοδυτικά του ρέματος Τζιρόρεμα, νοτιοανατολικά του Δημοτικού Γηπέδου Ασπροχώματος, βόρεια της παραλίας και σε απόσταση περίπου 1.100 μ. από αυτήν και ανατολικά υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ). Το συνολικό εμβαδό του γηπέδου ανέρχεται σε 8.144,24 τ.μ., εκ των οποίων οι υποδομές του ΣΜΑ καταλαμβάνουν έκταση 5.568,11 τ.μ.

Η πρόσβαση στον ΣΜΑ θα γίνεται από παρακείμενη οδοποιία.

Το αγροτεμάχιο συγκεκριμένα βρίσκεται στη θέση «Ξηρολαγκάδα ή Βάλτος ή Στρογγύλη» του δημοτικού διαμερίσματος Ασπροχώματος του Δήμου Καλαμάτας, στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού και είναι εκτός σχεδίου πόλεως.

Μάλιστα, στη σύμβαση αναφέρεται ότι για την κατασκευή του συγκεκριμένου ΣΜΑ εκδόθηκε στις 14/5/21 θετική γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις 5/4/21 θετική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ν. Ιονίου (της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων-Τμήμα Συντήρησης Νεώτερων Μνημείων και Έργων Τέχνης) και στις 7/4/21 βεβαίωση ως προς τις χρήσεις γης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας (Τμήμα Χωροταξίας & Πολεοδομικού Σχεδιασμού) του Δήμου Καλαμάτας.

Τέλος, το Μάιο κατατέθηκαν, στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Μεσσηνίας, οι πρότυπες Περιβαλλοντικές Μελέτες με τη σχετική δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ.

Στο σκοπό του έργου γίνεται λόγος για εγκατάσταση μόνιμου κλειστού τύπου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που θα συνεισφέρει στην ορθολογική περιβαλλοντικά διαχείριση των στερεών αποβλήτων της περιφέρειας Καλαμάτας και Μεσσήνης. Επισημαίνεται ότι θα παρέχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της διαχείρισης των απορριμμάτων και των δύο Δήμων τόσο κατά τη φάση της ενδιάμεσης (μεταβατικής) διαχείρισης των απορριμμάτων όσο και κατά τη φάση λειτουργίας των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων όταν ολοκληρωθεί το έργο ΣΔΙΤ.

Σημειώνεται δε ότι η μεταβατική διαχείριση απορριμμάτων, με βάση το έργο ΣΔΙΤ, αναμένεται να ξεκινήσει έως το Νοέμβριο 2021.

Με την υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμος Καλαμάτας παραδίδει το εν λόγω τμήμα εκτάσεως 5.568,11 τ.μ. του ακινήτου στον ΦΟΔΣΑ, χωρίς πραγματικά ή νομικά ελαττώματα, δεσμευόμενος να μην παραχωρήσει οποιοδήποτε δικαίωμα επ’ αυτού σε οποιονδήποτε τρίτο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του (28 έτη).

Μετά την παραλαβή του προς χρήση, το έργο θα λειτουργεί ο ΦΟΔΣΑ για διάστημα 28 ετών, για την εξυπηρέτηση των αναγκών διαχείρισης ΑΣΑ των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, σύμφωνα με την εκάστοτε ορισθείσα τιμολογιακή πολιτική του φορέα, ενώ ο εξοπλισμός που θα αποκτηθεί με την υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης θα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ΦΟΔΣΑ.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση της κατασκευής του ΣΜΑ ανέρχεται σε 1.940.000 ευρώ.

Η υλοποίηση και η παραλαβή του έργου από τον ΦΟΔΣΑ εκτιμάται ότι θα γίνει σε διάστημα 14 μηνών από την έναρξη κατασκευής του, ενώ η λειτουργία του ΣΜΑ από το φορέα για διάστημα 28 ετών από την παραλαβή του.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι προκειμένου να διευκολυνθεί η εκτέλεση του έργου της παρούσας σύμβασης είναι δυνατή η απασχόληση προσωπικού του Δήμου αποκλειστικά για τις ανάγκες του.