Παρουσιάστηκε προχθές το βιβλίο της Αναστασίας Μηλίτση-Νίκα

Παρουσιάστηκε προχθές το βιβλίο  της Αναστασίας Μηλίτση-Νίκα

Φως στην ιστορία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στη συμβολή των τοπικών καπνοπωλείων στην ανάπτυξη της πόλης, ήρθε να ρίξει το νέο βιβλίο με τίτλο «Τα εν Καλάμαις Καπνοπωλεία και Καπνεργοστάσια, 19ος αιώνας – 1972», που αποτελεί τη 13η έκδοση των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Μεσσηνίας, με την υπογραφή της προϊσταμένης της υπηρεσίας, Αναστασίας Μηλίτση-Νίκα.

Κατά την παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου-λευκώματος το βράδυ της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα ΓΑΚ Μεσσηνίας, σκιαγραφήθηκε με μοναδικό τρόπο το πέρασμα της Καλαμάτας από τα τοπικά μικρά καπνοπωλεία στη σύγχρονη ανεπτυγμένη καπνοβιομηχανία. Σκιάς, Πτωχούλης, Καραμπίνης, Τσιλιβής, Δαμηλάτης, Καρέλιας… έξι μικρά –στο ξεκίνημά τους- καπνοπωλεία του 19ου αιώνα, που αποτέλεσαν ορόσημο για την πόλη, με αποτέλεσμα να καταφέρει να συγκαταλέγεται στις λίγες –τότε- πόλεις που ασχολούνταν με τα καπνικά σε τέτοιο βαθμό.

Άλλωστε, με την εισαγωγή της πρώτης σιγαροποιητικής μηχανής το 1914 στην Καλαμάτα (καθώς και νωρίτερα), τα έξι αυτά καπνοπωλεία εργάστηκαν με γνώμονα τον υγιή ανταγωνισμό, ενώ τα περισσότερα τέθηκαν κάτω από τη ίδια στέγη του Δημόσιου Καπνεργοστασίου Καλαμών. Εξαίρεση αποτέλεσε το καπνεργοστάσιο της οικογένειας Καρέλια, που λειτουργούσε σε διαφορετικό χώρο, μη αποκόπτοντας όμως τους διαύλους επικοινωνίας με το πρώτο.

Με το πέρασμα των χρόνων οι περισσότερες βιομηχανίες καπνού της Καλαμάτας ολοκλήρωσαν την πορεία τους στο χώρο, με τη μοναδική τοπική καπνοβιομηχανία που λειτουργεί μέχρι και σήμερα να είναι η Καπνοβιομηχανία Καρέλια, με την ευγενική χορηγία της οποίας περατώθηκε η εν λόγω έκδοση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο η κα Αμαλία Παππά, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, όσο και η κα Χριστίνα Αγριαντώνη, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετέφεραν τους παρευρισκόμενους με τις εισηγήσεις τους στον κόσμο των Αρχείων, αλλά και στο χώρο της καπνοβιομηχανίας.

Κλείνοντας η κα Αναστασία Μηλίτση-Νίκα σημείωσε ότι το εν λόγω λεύκωμα προήλθε από τη μελέτη και την αξιοποίηση ιστορικού αρχειακού υλικού των ΓΑΚ Μεσσηνίας, μεταξύ των οποίων εντόπιες αρχειακές πηγές, καθώς και «σπαράγματα» των αρχείων των ίδιων των επιχειρήσεων, που, δυστυχώς, δεν έχουν διασωθεί στην ολότητά τους.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Στάθης Καρέλιας από την Καπνοβιομηχανία Καρέλια και ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς εκπροσωπώντας το μητροπολίτη Μεσσηνίας.

Της Χριστίνας Μανδρώνη