Χαμηλότοκα δάνεια 3.000 έως 25.000 ευρώ, χωρίς εγγυήσεις

Χαμηλότοκα δάνεια 3.000  έως 25.000 ευρώ, χωρίς εγγυήσεις

Επιδότηση επιτοκίου 100% τα δύο πρώτα χρόνια και μειωμένο 50% τα τρία επόμενα

Σε πλήρη λειτουργία μπαίνει η πλατφόρμα KYC της Αναπτυξιακής Τράπεζας (KNOW YOUR CUSTOMER by HDB), μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν με απλές διαδικασίες να υποβάλουν τις αιτήσεις για έκδοση χαμηλότοκου δανείου από 3.000 έως 25.000 ευρώ.

ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ «Q & A MICRO-AGRI FUND»

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 συστάθηκε Ταμείο Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», με σκοπό τη χρηματοδότηση, μέσω παροχής δανείων, των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων με πρόσθετη διετή επιδότηση επιτοκίου, καθώς και με δυνατότητα λήψης συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης, έως 300 ευρώ /ανά ΑΦΜ.

Το Ταμείο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Μέσο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Η χορήγηση δανείων θα πραγματοποιείται έως την ανάλωση των πόρων του Ταμείου και έως την καταληκτική ημερομηνία του ΠΑΑ 2014 – 2020, σήμερα η 31η-12-2025.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Δράσεις που υποστηρίζει το Ταμείο είναι οι 4.1 και 4.2:

α. Στήριξη επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις: Η στήριξη στο πλαίσιο αυτού του επιμέρους μέτρου θα παρασχεθεί μέσω της Δράσης 4.1.4.

β. Στήριξη επενδύσεων στη μεταποίηση, εμπορία ή/και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων. Η στήριξη στο πλαίσιο αυτού του επιμέρους μέτρου θα παρασχεθεί μέσω της Δράσης 4.2.4..

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Α. 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του δανείου, εφόσον κατά την επιδοτούμενη περίοδο δεν παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, μεγαλύτερες των 90 ημερών συνεχούς ληξιπροθεσμίας από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση από το χρόνο εκτοκισμού της δόσης του δανείου,

σύμφωνα με τη Δανειακή Σύμβαση.

Για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου, επιτυγχάνεται 50% μείωση του επιτοκίου λόγω της άτοκης συνεισφοράς των κεφαλαίων του Ταμείου στο σχήμα της συγχρηματοδότησης (η Εισφορά Ν.128/75, καθώς και τυχόν τόκοι υπερημερίας δεν επιδοτούνται).

Β. Επιδότηση 300 ευρώ/ΑΦΜ για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring) μέσω συμβουλευτικών εταιρειών οι οποίες θα συνεργάζονται με τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Η εν λόγω παροχή είναι προαιρετική για την επιχείρηση.

ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ – ΤΙ ΑΦΟΡΑ

Η δανειακή σύμβαση θα αφορά επενδυτικό πλάνο (business plan), το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ενσώματα ή άυλα πάγια περιουσιακά στοιχεία με δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κίνησης ως μέρος του επενδυτικού σχεδίου. Το κεφάλαιο κίνησης δε θα χορηγείται ως ανεξάρτητη χρηματοδότηση.

ΥΨΟΣ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ – ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Ύψος από 3.000 έως 25.000 ευρώ.

Διάρκεια από 24 έως 60 μήνες (συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος).

Περίοδος χάριτος έως 24 μήνες.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι υποψήφιες επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν θα πρέπει:

-να έχουν συσταθεί έως και το χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στο πιστωτικό ίδρυμα

-να δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και στην επεξεργασία τροφίμων με τελικό προϊόν γεωργικό (μεταποιητικές αγροτικές επιχειρήσεις)

-να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, να λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα και να είναι ΜμΕ (σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 651/2014 όπως εκάστοτε ισχύει, οιασδήποτε νομικής μορφής όπως ατομικές, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ, ΙΚΕ κ.λπ.)

-να μη συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού, να κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές, να μη θεωρούνται ως προβληματικές κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, να μην έχει οφειλή μεγαλύτερη των 90 ημερών κατά το χρόνο υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης, να μη συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού, να μην εκκρεμεί σε βάρος τους απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, να μην έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας

-να μην έχουν λάβει δάνειο από προηγούμενα ή τρέχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΑΤ, για τα οποία έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα > 90 ημέρες) ή έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά (καταγγελία δανείου)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Σε περίπτωση νεοσύστατων επιχειρήσεων, χωρίς διαχειριστικά κλεισμένη χρήση, ώστε να καταστεί εμφανές από ποιον ΚΑΔ αντλεί η επιχείρηση τα περισσότερα έσοδα, η επιλεξιμότητα της επιχείρησης θα κριθεί βάσει των οικονομικών στοιχείων, όπως έχουν προκύψει μέχρι τη στιγμή της αίτησης χρηματοδότησης στο Πιστωτικό Ίδρυμα (ισοζύγια, περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, τιμολόγια/παραγγελίες, καταστάσεις εσόδων-

εξόδων κ.ά.).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα θα προσκομίζεται κατά την εκταμίευση του δανείου.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ ΔΑΝΕΙΑ

Για τα δάνεια, ως επιλέξιμες θεωρούνται οι επενδυτικές δαπάνες των οποίων η αναγκαιότητα τεκμηριώνεται από το υποβαλλόμενο, με την αίτηση δανειοδότησης, επιχειρηματικό σχέδιο. Οι επενδυτικές δαπάνες δεν πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ως προς το οικονομικό και φυσικό τους αντικείμενο κατά την ημερομηνία αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα.

Ενδεικτικά, επιλέξιμες δαπάνες είναι:

• Αγορά ή μίσθωση κτιρίων και εξοπλισμού

• Γενικές δαπάνες που συνδέονται με την επένδυση όπως αμοιβές αρχιτέκτονα, μηχανικού, συμβούλου

• Αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, μηχανημάτων και συσκευών

• ΦΠΑ ο οποίος καταβάλλεται επί των επιλέξιμων δαπανών

• Αγορά γης σε ποσοστό έως 10% της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης της επένδυσης

• Ζωντανά ζώα, μονοετή φυτά και η φύτευσή τους

• Νέες εγκαταστάσεις σφαγείων, παραγωγής κρέατος ή σφαγείων πουλερικών (υπό προϋποθέσεις)

• Μεταβίβαση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε σχέση με επιχειρήσεις/λειτουργίες.

Η υλοποίηση των επενδυτικών δαπανών θα γίνεται με την προσκόμιση και τη χρηματοδότηση των σχετικών παραστατικών.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ

Σε εξασφάλιση της απαίτησης από τα δάνεια λαμβάνονται ΜΟΝΟ ενοχικές εξασφαλίσεις και σύμφωνα με την πιστωτική πολιτική των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.