Στ. Μπεχράκης: Πλαστό το δίλημμα «ευρώ» ή «δραχμή» στο δημοψήφισμα

Στ. Μπεχράκης: Πλαστό το δίλημμα «ευρώ»  ή «δραχμή» στο δημοψήφισμα

Aς δούμε και πάλι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών εν τάχει. Λίγο πριν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και “θεσμών”, η πλευρά των δανειστών θέτει υπ’ όψιν της ελληνικής πλευράς μια τελική πρόταση (τελεσιγραφική), ακόμα χειρότερη απ’ όσα είχε δεχθεί ως εκείνη τη στιγμή η ελληνική πλευρά κι ακόμα χειρότερη απ’ όσα είχε προτείνει ως εκείνη τη στιγμή η πλευρά των εταίρων. Ήταν πλέον φανερό ότι το παιγνίδι δεν αφορούσε πια το ποσοστό 13% ή 23% για τα ξενοδοχεία, αλλά «ότι επρόκειτο για παιχνίδι κυριαρχίας».
Το Eurogroup, χωρίς να έχει θεσμική αρμοδιότητα, αποφάνθηκε (μάλιστα, όχι ομόφωνα, διότι ο Έλληνας υπουργός δεν παρίστατο) ότι η ΕΚΤ θα καταδίκαζε τις ελληνικές τράπεζες στο κλείσιμο. Το οποίο βεβαίως θα χρεωνόταν η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως και να ’χει, το Eurogroup κάλεσε την ΕΚΤ να σταματήσει την αναπλήρωση των χρηματικών εκροών απ’ τις ελληνικές τράπεζες. Όπερ και εγένετο, με αποτέλεσμα τον «πανικό» μπροστά στα ΑΤΜ, μικρό στην αρχή, αλλά με την… ευγενική φροντίδα ορισμένων, μεγάλο στη συνέχεια.
Η συνισταμένη των αντιδράσεων θα μπορούσε να συνοψισθεί στη δήλωση του Αυστριακού Καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν, ότι «η έξοδος είναι καταστροφή για τους Έλληνες που δε φταίνε σε τίποτα», με την Telegraph να προσθέτει ότι «η ταπείνωση της Ελλάδας πρέπει να μας ανησυχεί όλους. Η δημοκρατία δεν ισχύει πλέον, όταν ο έλεγχος του νομίσματος και της οικονομικής πολιτικής παραδίδεται σε υπερεθνικό σώμα».
Παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, προέβλεψε… λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς, αν οι πολίτες την Κυριακή υπερψηφίσουν το “Όχι” στη δανειακή σύμβαση, γιατί επί της ουσίας αυτό σημαίνει και έξοδος από το ευρώ.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης, υπεύθυνος αυτοδιοίκησης στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας στην Οικονομική Επιτροπή, δήλωσε χθες σχετικά με τις δηλώσεις του Παναγιώτη Νίκα: «Ο δήμαρχος Καλαμάτας με τη συνέντευξή του, παρουσία όλης της Εκτελεστικής Επιτροπής, από το δημαρχιακό γραφείο, αντί να κρατήσει τη θεσμική του θέση ως όφειλε στις δύσκολες αυτές ώρες για την πατρίδα μας, προτίμησε να στείλει μήνυμα προς την παράταξή του.
Πραγματική φιλοευρωπαϊκή πολιτική, που ενισχύει και ισχυροποιεί το κοινό νόμισμα, είναι εκείνη η πολιτική που λύνει τα προβλήματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν επιδιώκει την όξυνσή τους, όπως γίνεται με το τελεσίγραφο που παρέδωσαν στη χώρα μας οι λεγόμενοι θεσμοί.
Αδίστακτα οι θεσμοί, δρώντας αντιλαϊκά και θέλοντας να προσβάλουν τον υπερήφανο λαό μας, έκλεισαν τη χρηματοδότηση στις τράπεζες, οδηγώντας τους πολίτες της χώρας μας στις ουρές έξω από τα ΑΤΜ.
Ο θυμός τους, όμως, πρέπει να μεταβληθεί σε πολιτική στήριξη του “όχι” στο δημοψήφισμα.  Γιατί το “ναι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής σημαίνει λιτότητα, υποταγή, διάλυση της εθνικής οικονομίας και μετατροπή της σε οικονομία αποικίας χρέους, με ό,τι αυτό σημαίνει για εμάς και τα παιδιά μας.
Μια τέτοια πολιτική των σημερινών συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδυναμώνει το ευρώ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τη θετική συλλογική συνείδηση του λαού μας ως αναπόσπαστου τμήματος της Ευρώπης.
Απαντάμε, λοιπόν, στον κ. δήμαρχο ότι όσοι στρεβλώνουν το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο είναι μέρος της διαπραγμάτευσης της χώρας, εκείνο που θέλουν είναι να συσκοτίσουν και να παραπλανήσουν το λαό μας για να ψηφίσει “ναι” την Κυριακή, στο πλαίσιο της μετατροπής της χώρας μας σε αποικία χρέους».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη