Τα βραβεία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την πλατεία 23ης Μαρτίου (φωτογραφίες)

Τα βραβεία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την πλατεία 23ης Μαρτίου (φωτογραφίες)

Μαγιά ιδεών για την παρέμβαση στην περιοχή 
Ο τίτλος ακούγεται κάπως… βαρύγδουπος. “Επικυρώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής τα βραβεία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την πλατεία 23ης Μαρτίου». Θα περίμενε κανείς ότι το μελετητικό γραφείο που κέρδισε την πρώτη θέση, θα αναλάβει και την υλοποίηση του έργου.
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής, Νίκο Γιαννακόπουλο, αρχιτέκτονας μηχανικός στο Δήμο Καλαμάτας, επρόκειτο για διαγωνισμό “ιδεών, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα για τη Δημοτική Αρχή. Δεν είναι, δηλαδή, μελέτη εφαρμογής. Οι δώδεκα μελέτες που κατατέθηκαν και κρίθηκαν από την Επιτροπή είναι μια καλή… μαγιά για το έργο που, τελικά, θα σχεδιαστεί».
 
Τα βραβεία
Στο διαγωνισμό, όπως προαναφέραμε, υποβλήθηκαν 12 συμμετοχές. Αποφασίσθηκε να απονεμηθούν τρία βραβεία και ένας έπαινος.


Το 1ο Βραβείο απονέμεται στους εξής: Μαρία Μαρλαντή, Ανδρέα Πετρόπουλο και Αντωνία Κουζή, συνοδεύεται δε από χρηματικό έπαθλο 2.300 ευρώ, το οποίο καταβάλλει ο Δήμος Καλαμάτας.
Τα σχόλια της κριτικής επιτροπής για τη συγκεκριμένη πρόταση είναι τα ακόλουθα: «Διακρίνεται για τη στρατηγική απόφαση της πεζοδρόμησης για τη διαμόρφωση μιας νέας ταυτότητας που αναδεικνύει το μνημειακό και ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής.
Η επιτροπή προβληματίστηκε πολύ για το αν θα έπρεπε να απονείμει πρώτο βραβείο σε πρόταση που εξοστρακίζει το πρόβλημα της κυκλοφορίας των οχημάτων διαμέσου του χώρου που σήμερα ονομάζεται “Πλατεία 23ης Μαρτίου”. Υπήρξαν σημαντικές τοποθετήσεις μελών εναντίον μιας τέτοιας βράβευσης: η πόλη της Καλαμάτας διαθέτει λίγους εγκάρσιους άξονες από Ανατολή προς Δύση και η ενδεχόμενη αποκοπή ενός σημαντικού βόρειου περάσματος ενδέχεται να δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα αλλού.
Την ίδια στιγμή, όμως, είναι γνωστή και καταγεγραμμένη σε πολλά ελληνικά και διεθνή παραδείγματα η επιτυχία της ευρείας πεζοδρόμησης των ιστορικών κέντρων πόλεων σε εμπορικό, κοινωνικό, οικονομικό κ.λπ. επίπεδο.
Είναι, επίσης, σαφές στην Επιτροπή ότι η Καλαμάτα υπολείπεται στο ζήτημα της ποσότητας και ποιότητας του δημοσίου χώρου που προορίζεται για πεζούς, ιδίως δε σε ό,τι αφορά χώρους ιδιαίτερης σημασίας, όπως είναι το Ιστορικό Κέντρο της πόλης και η σύνδεσή του με το κέντρο της σύγχρονης πόλης.


Το 2ο βραβείο απονέμεται στους: Ηλία Χαρίτο, Δημήτρη Πλιάτσικα και Ελευθέριο Παΐδα, συνοδεύεται δε από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο καταβάλλει ο Δήμος Καλαμάτας. Τα σχόλια της κριτικής επιτροπής για τη συγκεκριμένη πρόταση είναι τα ακόλουθα: «Η πρόταση συνδυάζει ρεαλισμό και όραμα για το ζήτημα της συνύπαρξης πεζών και οχημάτων στην περιοχή. Η κεντρική πεζοδρόμηση δίνει στον περιπατητή την αναγκαία απόσταση ανάγνωσης και παρατήρησης των αστικών μετώπων της περιοχής μελέτης, ενώ οι εκατέρωθεν μονόδρομοι επιλύουν επιτυχώς την κυκλοφορία των οχημάτων. Θετικό, επίσης, είναι ότι αφήνει την υπάρχουσα χαρακτηριστική δενδροστοιχία στη θέση της».


Το 3ο βραβείο απονέμεται στους: Μιχάλη Κανταρτζή και Πολύμνια Τορτοπίδη, συνοδεύεται δε από χρηματικό έπαθλο 1.700 ευρώ, το οποίο καταβάλλει ο Δήμος Καλαμάτας. Τα σχόλια της κριτικής επιτροπής για τη συγκεκριμένη πρόταση είναι τα ακόλουθα: «Η τολμηρή ιδέα της πρότασης είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου δαπέδου αναφοράς, το οποίο με ελάχιστα αρχιτεκτονικά στοιχεία αστικού εξοπλισμού συμβάλλει στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής και, παράλληλα, δύναται να ενσωματώσει τις διαφορετικές λειτουργικές απαιτήσεις (κυκλοφορία αυτοκινήτων, εορταστικές εκδηλώσεις κ.λπ.).


Έπαινος απονέμεται στους: Κώστα – Ορφέα Γενιά και Αλέξανδρο Ζώμα, ενώ αποφασίσθηκε και η εξαγορά της μελέτης τους αντί 1.000 ευρώ. Τα σχόλια της κριτικής επιτροπής για τη συγκεκριμένη πρόταση είναι τα ακόλουθα: «Η πρόταση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί προτείνει μέσα από μια ήπια επέμβαση μια στρατηγική διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Μια τέτοια προσέγγιση προϋποθέτει την εμπλοκή τόσο του Δήμου όσο και των πολιτών για να υλοποιηθεί».
Σημειώνεται ότι όλες οι προτάσεις και τα πρακτικά της κριτικής επιτροπής θα εκτεθούν στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, κατά το διάστημα 1 – 10 Νοεμβρίου.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη