Τα Φιλιατρά τιμούν τον πολιούχο και προστάτη τους Άγιο Χαράλαμπο

Τα Φιλιατρά τιμούν τον πολιούχο και προστάτη τους Άγιο Χαράλαμπο

Με ευλάβεια και κατάνυξη, λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, τα Φιλιατρά γιορτάζουν τον πολιούχο τους Άγιο Χαράλαμπο. Οι θρησκευτικές τελετές ξεκίνησαν χθες, παραμονή της εορτής, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται η Ιερή και Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου, με Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό μετά Θείου Κηρύγματος.  Στον εσπερινό παρευρέθη και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Νωρίτερα, από τον επιχώριο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσόστομο μετά του Ιερού Κλήρου, το δήμαρχο και το Δημοτικό και Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών, έγινε υποδοχή των προσκεκλημένων μητροπολιτών Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος θα χοροστατήσει σήμερα στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, και Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Στις 9.00 δε το βράδυ ξεκίνησε Ιερά Αγρυπνία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σήμερα, ανήμερα της εορτής, στις 7.00 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και στις 8.30 Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Από το πρωί, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών θα παιανίσει το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μετά την προσέλευση των επισήμων στον Ιερό Ναό, στις 10.45 θα ξεκινήσει η Λιτάνευση των Αγίων Λειψάνων και της Εφεστίου Εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους σε κεντρικές οδούς, με κατάληξη την κεντρική πλατεία, όπου και θα ψαλθεί δέηση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, τη λιτάνευση θα συνοδεύουν αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σ.Α. και τιμητικό άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, Φιλαρμονικές και μαθητές. Στη συνέχεια η πομπή θα επιστρέψει στον Ιερό Ναό, όπου θα γίνει η Απόλυση. Θα ακολουθήσει ανταλλαγή ευχών και δεξίωση των προσκεκλημένων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών. Το απόγευμα θα τελεστεί Μεθεόρτιος Εσπερινός και Παράκληση, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Πλήθος πιστών, από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και Φιλιατρινοί από την Αθήνα, επισκέπτονται την πόλη για τον εορτασμό και το μεγάλο πανηγύρι. Σημειώνεται, επίσης πως ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών αποφάσισε το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων μετά την περιφορά της εικόνας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού!
 
Ο Άγιος Χαράλαμπος και η σωτηρία των Φιλιατρών
Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος, προστάτης αλλά και σωτήρας των Φιλιατρών, καθώς με το θαύμα του απετράπη η σφαγή των Φιλιατρινών και το ολοκαύτωμα της πόλης το 1944.
Ο πολιτικός επιστήμονας Ιωάννης Ταμβακόπουλος έχει γράψει σχετικά: «Πολιούχος της γνωστής μας πόλης των Φιλιατρών της Μεσσηνίας είναι ο Άγιος Χαράλαμπος. Ο Άγιος αυτός μαρτύρησε επί της εποχής που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο λάτρης μάλιστα των Καλών Τεχνών και φιλόσοφος Σεπτίμιος Σεβήρος. Εγδάρη ζωντανός σε ηλικία 113 ετών το 198 μ.Χ., αφού υπηρέτησε τη διάδοση του Ευαγγελίου ατελείωτες δεκαετίες με επιτυχία. Διοικητής των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην περιοχή είναι ένας προτεστάντης στο θρήσκευμα αξιωματικός ονόματι Κοντάου. Τον Ιούλιο του 1944 οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, σε ένα πετυχημένο σαμποτάζ στην περιοχή, σκοτώνουν και μερικούς Γερμανούς στρατιώτες. Γνωρίζοντας τι τους περιμένει οι Φιλιατρινοί, είχε προηγηθεί η σφαγή των Καλαβρύτων, συγκεντρώνονται σε θερμή και μαζική προσευχή στο ναό του πολιούχου τους. Η διαταγή του Γερμανού στρατηγού από την Τρίπολη προς τον Κοντάου είναι ρητή. Να τουφεκιστούν 100 Φιλιατρινοί και να καεί η μισή τους πόλη. Ξημερώνει η 19η Ιουλίου του 1944, που η διαταγή πρέπει να εκτελεστεί. Τη νύχτα εκείνη, που οι Φιλιατρινοί προσεύχονταν, σύμφωνα με την ομιλία, που τους έκανε την επομένη ο Κοντάου, του παρουσιάζεται στον ύπνο του ένας καλόγερος αλλεπάλληλες φορές, γιατί ο Γερμανός ήταν σκληρός και αγέρωχος. Τα ίδια συμβαίνουν το ίδιο βράδυ στο στρατηγό στην Τρίπολη, και ο Άγιος Χαράλαμπος, επίσης επιβλητικός και απαιτητικός, ζητάει να μη πραγματοποιηθεί το φονικό σχέδιο. Υπόσχεται δε στον Κοντάου ότι θα τον βοηθήσει αυτός και οι στρατιώτες του να γυρίσουν σπίτια τους και τον στρατηγό όπως και έγινε, τον αναλαμβάνει αυτός. Το πρωί μαζεύει ο Κοντάου τους κληρικούς των 4 εκκλησιών της πόλης και γυρίζει μαζί τους, ψάχνοντας μεταξύ των εικόνων των ναών να βρει τον Άγιο Χαράλαμπο. Όταν τον αναγνωρίζει, παρά του ότι εμείς τον έχουμε στολισμένο, τιμής ένεκεν, με στολή επισκόπου, πέφτει στα γόνατα, τον προσκυνά και προσεύχεται. Ας σημειώσουμε εδώ ότι οι προτεστάντες δεν παραδέχονται την ύπαρξη αγίων μεσιτευόντων προς τον Θεό, ούτε και αυτής της Παναγίας. Τον Οκτώβριο του 1944, 3 μήνες μετά το ομολογημένο μπροστά στο λαό των Φιλιατρών από τον Κοντάου θαύμα, οι Γερμανοί αποσύρονται πλέον από την Ελλάδα. Ο Άγιος ξαναπαρουσιάζεται στον Κοντάου και του ζητά τον άλλο χρόνο, στη γιορτή του, δηλαδή στις 10 Φεβρουαρίου του 1945, να ξαναέρθει στα Φιλιατρά. (Λεπτομέρειες στο περιοδικό “Σύνδεσμος” της Καλαμάτας, Φεβρουάριος 2002, τεύχος 376). Έκτοτε ο Κοντάου, αφού γίνεται ορθόδοξος με όλη την οικογένεια του, έρχεται κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου και μετά το θάνατο του, συνεχίζει να έρχεται η οικογένειά του στα Φιλιατρά. Άλλες λεπτομέρειες δε χρειάζονται. Το μόνο και εντυπωσιακό, που πρέπει να προσέξουμε, είναι το αποτέλεσμα της ομαδικής προσευχής των απειλουμένων με θάνατο τότε Φιλιατρινών».

Του Ηλία Γιαννόπουλου