Η συμβολή της Καλαμάτας στην Ελληνική Επανάσταση – Διαδικτυακή ομιλία απ’ τον ιστορικό David Brewer

Η συμβολή της Καλαμάτας  στην Ελληνική Επανάσταση – Διαδικτυακή ομιλία απ’ τον ιστορικό David Brewer

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την 23η Μαρτίου συνεχίζονται και σήμερα, καθώς στις 9.00 το βράδυ, μέσω του συνδέσμου https://www.kalamata.gr/el/live-stream, οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή ομιλία του David Brewer, ιστορικού – συγγραφέα, με θέμα «Η συμβολή της Καλαμάτας στην Ελληνική Επανάσταση».

Ο David Brewer είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικών Σπουδών στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Ιστορία. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και τη δημοσιογραφία πριν αφοσιωθεί στη μελέτη της ελληνικής ιστορίας. Έμαθε ελληνικά και γοητεύτηκε από την Επανάσταση του 1821. “Η φλόγα της ελευθερίας” αποτέλεσε το πρώτο του βιβλίο, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και μελέτης ελληνικών και αγγλικών πηγών. Ζει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο και τα όσα υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του, “πρώτη φορά ταξίδεψα στην Ελλάδα το 1959. Ένιωσα αμέσως τη γοητεία της ελληνικής γλώσσας κι άρχισα να τη μαθαίνω. Έμαθα να διαβάζω αρκετά καλά, όμως η πρόοδός μου στα προφορικά ήταν ελάχιστη. Συνειδητοποίησα ότι ο πόλεμος της ανεξαρτησίας ήταν ένα γεγονός καθοριστικό για τη χώρα.

Υπήρχαν εξαιρετικά βιβλία για κάποιες πλευρές του πολέμου, όμως ελάχιστα είχαν γραφτεί τον 20ό αιώνα στα αγγλικά που να αναφέρονται στην αναμέτρηση που έλαβε χώρα, οπότε σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να γραφτεί ένα βιβλίο σχετικό. Για ένα διάστημα επισκέφτηκα τις περισσότερες τοποθεσίες, όπου συνέβησαν οι πιο σημαντικές συγκρούσεις.

Ανακάλυψα ότι για να γράψεις καλά για κάθε συμβάν ήταν απαραίτητο να εξετάσεις το χώρο όπου συνέβη. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν τα εμπόδια που έθεσαν στους Έλληνες οι τοπικές διαμάχες και οι πολιτικές αντιπαλότητες, κι ακόμα έπρεπε να βρω πώς χρηματοδοτήθηκε ο πόλεμος των Ελλήνων.

Αφιέρωσα δύο κεφάλαια στο χρυσό που στάλθηκε από το Λονδίνο. Η υπόλοιπη βοήθεια προς τους Έλληνες αφορούσε στο κίνημα του φιλελληνισμού, το οποίο αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω του λόρδου Βύρωνα, και η στρατιωτική υποστήριξη. Η υπόθεση ήταν πολύ πιο περίπλοκη από την παραδοσιακή σύλληψη της σύγκρουσης των μοναχικών Ελλήνων με τους Τούρκους καταπιεστές”.

Α.Π.