Το Υπερταμείο ξεκινά τις διαδικασίες παραχώρησης του αεροδρομίου Καλαμάτας

Το Υπερταμείο ξεκινά τις διαδικασίες παραχώρησης του αεροδρομίου Καλαμάτας

Τις διαδικασίες πρόσληψης συμβούλου που θα αναλάβει να σχεδιάσει την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας ανακοίνωσε την Τετάρτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (Υπερταμείου), Γρηγόρης Δημητριάδης. 

Μάλιστα, ανακοίνωσε, ότι ο αντίστοιχος διαγωνισμός δημοσιεύεται αυτές τις ημέρες. Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση των κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων.

Θα προκηρυχθεί μόνο του

Τα περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν μείνει στη κατοχή του Δημοσίου είναι 23, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι της Καλαμάτας και της Πάρου (εξαιρείται το αεροδρόμιο Ηρακλείου, το οποίο θα κλείσει μόλις λειτουργήσει το Καστέλι).

Όπως τόνισε στο Φόρουμ ο κ. Δημητριάδης, η αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων ξεκινά άμεσα. Μάλιστα, το Υπερταμείο θα δημοσιεύσει το επόμενο διάστημα διαγωνισμό για την επιλογή συμβούλου για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Σύμφωνα με αεροπορικούς αναλυτές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το metaforespress, συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες το αεροδρόμιο Καλαμάτας, όπως και της Πάρου να προκηρυχθούν μεμονωμένα, μέσω διεθνούς διαγωνισμού πολυετούς παραχώρησης. Το σενάριο αυτό παρουσίασε ως πολύ πιθανό και ο υπουργός Υποδομών, Κ. Καραμανλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha και δημοσιεύεται σε διπλανό άρθρο.

Αξιοποίηση ΔΕΚΟ

Άλλο σενάριο φέρει αυτά τα δύο αεροδρόμια επικεφαλής συστάδων (ομάδων), προκειμένου να διευκολυνθεί η παραχώρηση και των υπολοίπων που δε συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Γενικότερα, μέσα από τις αναφορές του κ. Δημητριάδη, καταδείχτηκε η πρόθεση του Υπερταμείου να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη αξιοποίηση των εταιρειών του Δημοσίου που είναι στο χαρτοφυλάκιό του.

Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου περιλαμβάνεται ένα μεγάλο εύρος δημοσίων επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη, που δραστηριοποιούνται σε πολλούς, διαφορετικούς στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν αναπτύξει μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, στα οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε ότι σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα θετικό επενδυτικό κλίμα, το οποίο αποτελεί ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη αξιοποίηση των ΔΕΚΟ.

Της Βίκυς Βετουλάκη