Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Φραστικό επεισόδιο και έντονο προεκλογικό κλίμα

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Φραστικό επεισόδιο και έντονο προεκλογικό κλίμα

Καταψήφιση των παρατάσεων από τη μειοψηφία

Μια ακόμα πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, με τις ερωτήσεις της μειοψηφίας να διαρκούν δύο ώρες, το κλίμα να είναι προεκλογικό και την ένταση να μη λείπει…

Ερωτήσεις επικεφαλής
Η πρώτη ερώτηση έγινε από τον κ. Βασίλη Κοσμόπουλο, που ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει με τις απευθείας αναθέσεις του Δήμου Καλαμάτας, ύψους- όπως υποστήριξε- 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε δε, πως η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ότι τα έργα δημοσιεύονται στη «Διαύγεια» δεν ισχύει, αφού τα περισσότερα «περνούν» μέσω της Αναπτυξιακής, οπότε δεν υπάρχει εικόνα.

Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για το μέλλον της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ασπρόχωμα – Μεσσήνη, αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδέχεται να απαλλοτριωθεί για τη δημιουργία του δρόμου μέχρι τη Μεθώνη.

Με τη σειρά του ο κ. Βασίλης Τζαμουράνης ξεκίνησε δηλώνοντας ενοχλημένος που το γραφείο του δημάρχου Καλαμάτας έχει μετατραπεί σε προεκλογικό γραφείο. Ζήτημα- σχολίασε- με ηθικές αλλά και νομικές διαστάσεις, ζητώντας να σταματήσει αυτή η πρακτική.

Προχωρώντας στις ερωτήσεις του, μίλησε για τη σιδηροδρομική γραμμή, ρωτώντας αν η Δημοτική Αρχή είναι ενήμερη. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους κάδους που με απόφαση της Περιφέρειας απομακρύνθηκαν, με τον ίδιο να δηλώνει έκπληκτος που επέστρεψαν, ρωτώντας αν ισχύει η απαγόρευση.

Η τελευταία του ερώτηση αφορούσε στην μετακίνηση υπάλληλου της ΔΕΥΑΚ από το Βιολογικό Καθαρισμό στο τηλεφωνικό κέντρο. Ζήτησε, λοιπόν, να μάθει ποιος αποφάσισε τη μετακίνηση, αφού ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Αναρωτήθηκε δε, αν ο υπάλληλος δεν ήταν αρεστός ή έχει σημασία που άλλοι εργαζόμενοι στην επιχείρηση έχουν ιδρύσει δική τους εταιρεία.

Από πλευράς της, η κυρία Μαρία Οικονομάκου ζήτησε να έχει σαφή εικόνα για τις απευθείας αναθέσεις στις οποίες προχωρά η Δημοτική Αρχή. Ρωτώντας για θέματα που αφορούν στην Πρόνοια, ζήτησε ενημέρωση για το τι έπραξε η Δημοτική Αρχή προς τους δημότες για τις ημέρες του Πάσχα, αν λειτουργούν τα υπνωτήρια και τι γίνεται με περίπτωση επαίτη που καθημερινά βρίσκεται στην οδό Αριστομένους.

Ο κ. Μανώλης Μάκαρης ζήτησε ενημέρωση για τις θέσεις πάρκινγκ και αν προχωρά η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να βρει οικόπεδα για το συγκεκριμένο σκοπό.

Επίσης εξέφρασε την αγωνία του για τυχόν κατάργηση της σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ ζήτησε κι αυτός να μάθει τι έγινε με τον υπάλληλο της ΔΕΥΑΚ.

Ο κ. Γιώργος Λαζαρίδης ξεκίνησε ενημερώνοντας το Σώμα για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης και ειδικότερα στις κερκίδες, με το μπετόν να έχει αποκολληθεί και να πέφτουν κομμάτια.

Ο κ. Δημήτρης Οικονομάκος μίλησε επίσης για πτώση σοβάδων, αυτή τη φορά στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης, όπως και για αίθουσα διδασκαλίας χωρίς παράθυρα.

Παράλληλα, ζήτησε εξηγήσεις για τη μετακίνηση του υπαλλήλου της ΔΕΥΑΚ, που, όπως είπε, εργάζεται στην επιχείρηση 4 χρόνια και μπήκε με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος μίλησε επίσης για το τρένο, ενώ, μεταξύ άλλων, ζήτησε να μάθει τι έγινε με την περίπτωση της διαρροής στη δεξαμενή του Κάστρου.

Ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων
Μετά τους επικεφαλής το λόγο πήραν δημοτικοί σύμβουλοι, με τον κ. Δημήτρη Φαββατά να ζητά λύση στο πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης στο κέντρο της Καλαμάτας.

Ο κ. Βασίλης Κανάκης μίλησε για στατικά προβλήματα που εντόπισε στο κτήριο του Γυμνασίου Παραλίας, ενώ ανέφερε ότι στο έργο της ανάπλασης της Ναυαρίνου οι εργασίες δεν πραγματοποιούνται ούτε κάποιες μέρες που ο καιρός το επιτρέπει.

Ο κ. Γιάννης Χριστόπουλος μίλησε για την κατασκευή σχολικών κτηρίων, κάτι που έχει να γίνει από το 2015, ενώ κατήγγειλε ότι στο υπόγειο του 10ου Δημοτικού, όπου λειτουργεί μουσείο, το σύστημα πυρόσβεσης είναι εκτός λειτουργίας.

Ο κ. Κώστας Τσαπόγας παρατήρησε σχετικά με τη διανομή κρέατος ότι δεν αρκεί να γίνεται μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Ο κ. Χρήστος Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην οδό Καπετάν Κρόμπα και σε προβλήματα που υπάρχουν στο σημείο, αναρωτώμενος αν έχει γίνει κάποια μελέτη από τη Δημοτική Αρχή. Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για το τι γίνεται με τους κοινόχρηστους χώρους σχετικά με τα τραπεζοκοθίσματα, αφού πολλά καταστήματα εξακολουθούν να τα έχουν απλωμένα πέραν των ορίων τους.

Ο κ. Σταμάτης Μπεχράκης ζήτησε να μάθει τι έγινε με το δεύτερο έλεγχο στα σχολεία της πόλης, όσον αφορά στην προσεισμική προστασία, ενώ κι αυτός κατήγγειλε την απόφαση της διοίκησης ΔΕΥΑΚ για μετακίνηση του υπάλληλου.

Τελευταίος πήρε το λόγο στο κομμάτι των ερωτήσεων ο κ. Παναγιώτης Χειλάς, ο οποίος ζήτησε να μάθει τι γίνεται με τα χωριά του Ταϋγέτου, αφού κατά τη διάρκεια επίσκεψής του παρατήρησε πολλά προβλήματα, τα οποία και ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαντήσεις
Μετά τις ερωτήσεις ήρθε η ώρα των απαντήσεων, με την πρώτη να δίνεται από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, ο οποίος μίλησε για την περίπτωση της δεξαμενής του Κάστρου, απάντηση που δημοσιεύουμε αναλυτικά στη σελίδα 6.

Έπειτα απάντησε σύντομα σε πολλές από τις ερωτήσεις ο κ. Σαράντος Μαρινάκης, ο οποίος εκείνη την ώρα εκτελούσε καθήκοντα αναπληρωτή δημάρχου, αφού, όπως είχε γίνει γνωστό από την έναρξη της συνεδρίασης, ο δήμαρχος βρισκόταν σε συναντήσεις στην Αθήνα.

Ο κ. Μαρινάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι χρήσιμος ο έλεγχος στη Δημοτική Αρχή, αλλά χαρακτήρισε ως προεκλογικά μανιφέστα κάποιες από τις τοποθετήσεις μελών της αντιπολίτευσης.

Για το θέμα της ΔΕΥΑΚ, δήλωσε ότι δεν το έχει ακούσει και σίγουρα προκαλεί εντύπωση αυτή η μετακίνηση.

Για τις απευθείας αναθέσεις των έργων, είπε ότι προφανώς αυτές γίνονται μέσω της Αναπτυξιακής και η Δημοτική Αρχή δεν έχει να κρύψει κάτι.

Για τους κοινόχρηστους χώρους και τα τραπεζοκαθίσματα, απάντησε ότι πλέον δεν ισχύουν οι επεκτάσεις που είχαν δοθεί λόγω covid και υπάρχει έλεγχος.

Εν συνεχεία το λόγο πήραν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Απαντώντας στο ζήτημα του εντοπισμού οικοπέδων για στάθμευση, η κυρία Μαρία Αγγελή είπε ότι δεν έχουν εντοπιστεί οι κατάλληλοι χώροι στο κέντρο. Υπάρχει δε σκέψη να νοικιαστεί χώρος όχι τόσο κοντά και να υπάρξει δωρεάν σύνδεση με το κέντρο μέσω του Αστικού ΚΤΕΛ.

Για τα θέματα που αφορούν στην Πρόνοια, ο Γιώργος Φάβας είπε ότι και φέτος έγινε η προβλεπόμενη διανομή τροφίμων. Σχετικά με τα υπνωτήρια, ενημέρωσε ότι έγινε κλοπή στο χώρο, με τους εισβολείς να παραβιάζουν τη θωρακισμένη πόρτα της δομής και να αφαιρούν είδη οικιακής χρήσης.

Όσο για τον επαίτη της Αριστομένους, είπε ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να βοηθηθεί, αλλά αρνείται.

Οι παρατάσεις, οι καταψηφίσεις και η αποχή
Μετά τις απαντήσεις άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Στα πρώτα εντάσσονταν αρκετά που αφορούσαν παρατάσεις έργων, κάτι που προκάλεσε ένταση και διαφωνίες από την πλευρά της μειοψηφίας, ενώ πολλά καταψηφίστηκαν.

Το πρώτο θέμα αφορούσε παράταση εκτέλεσης εργασιών σε διανοίξεις οδών, με τον κ. Κοσμόπουλο να ενημερώνει ότι η παράταξή του θα απέχει στα θέματα που αφορούν παρατάσεις. Όπως υποστήριξε, πρόκειται για παρατάσεις που έχουν ξεπεράσει το 1,5 έτος από την ημερομηνία λήξης τους και καμία δικαιολογία από τη Δημοτική Αρχή δε θα ήταν αποδεκτή.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης σχολίασε ότι έχουν περάσει 24 μήνες, δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό στο συγκεκριμένο έργο και καταψήφισε.

Η κα Οικονομάκου δήλωσε ότι εδώ και καιρό η παράταξή της έχει πάψει να ψηφίζει τις παρατάσεις και έτσι ψήφισε παρούσα ως παράταξη.

Η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη καταψήφισε, όπως και ο Τάσος Νιάρχος, καθώς και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, ενώ υπέρ, μαζί με τους συμβούλους της Δημοτικής Αρχής, τάχθηκαν οι ανεξάρτητοι Παύλος Κλάδης, Μαρία Αγγελή, Γιάννης Δούβας, Ιωάννης Ζαφειρόπουλος και Πάνος Χασανέας, με το θέμα- όπως είπε ο κ. Φάβας- να περνάει.

Στη συνέχεια πρότεινε και τα υπόλοιπα θέματα που αφορούσαν παρατάσεις να ψηφιστούν όπως το προηγούμενο.

Μιλώντας για το γραφείο του Ασπροχώματος, ο Βασίλης Τζαμουράνης είπε ότι έχουν δοθεί επτά παρατάσεις, με το ποσοστό εκτέλεσης του έργου να μη φτάνει ούτε το 50%. Δήλωσε δε σίγουρος ότι ο προϋπολογισμός μετά τις τόσες παρατάσεις δε θα επαρκεί, καταψηφίζοντας.

Για το άλλο θέμα που αφορούσε στο κύριο οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου, σημείωσε ότι έχουν δοθεί έξι παρατάσεις, ενώ για την οδό Ναυαρίνου είπε ότι έχει ολοκληρωθεί το 66%, παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου ότι το Πάσχα το έργο θα είναι έτοιμο.

Υποστήριξε, δε, ότι δεν υπάρχει έργο που να μην έχει χρειαστεί τετραπλάσιο χρόνο από εκείνο που προέβλεπε η συμβατική προθεσμία.

Κλείνοντας τις τοποθετήσεις του για τα έργα- θέματα, σχολίασε ότι η μεταλλική κερκίδα στο γήπεδο των Σφαγείων έχει πάρει επτά παρατάσεις, χαρακτηρίζοντας ως «μάστιγα και σκάνδαλο» τις συνεχείς χορηγήσεις παρατάσεων και δηλώνοντας ότι καταψηφίζει όλα τα παραπάνω θέματα.

Το ίδιο έκαναν και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην του Μιχάλη Αντωνόπουλου, ο οποίος τελικά ψήφισε υπέρ του θέματος που αφορούσε στον Ταΰγετο.

Υπέρ ψήφισε ο πρόεδρος της Κοινότητας, Παναγιώτης Λύρας, για τις παρατάσεις που αφορούσαν στη Ναυαρίνου, καθώς και αυτές στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα υπόλοιπα θέματα, με τις προεκλογικές κόντρες να μη λείπουν και τη συνεδρίαση να διαρκεί συνολικά τέσσερις ώρες.

Η άφιξη του Θανάση Βασιλόπουλου – Η μαρίνα – Οι απαντήσεις και το φραστικό επεισόδιο
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου εισήλθε λίγο πριν από τις 9.00 το βράδυ ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι είχε στην Αθήνα κρίσιμες για την πόλη συναντήσεις, με μία από αυτές να αφορά στο μέλλον της μαρίνας Καλαμάτας.

Όπως είπε, η πρώτη συνάντηση έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η άλλη, κρίσιμη όπως τη χαρακτήρισε, αφορούσε στη χερσαία ζώνη της μαρίνας Καλαμάτας, καθώς και την παραχώρησή της, αφού υπάρχει μια εξέλιξη για το ζήτημα και εμπλέκεται το υπουργείο Τουρισμού. Ενημέρωσε δε, ότι θα καλέσει τους επικεφαλής στο γραφείο του για να τους ενημερώσει.

Όσο για τις ερωτήσεις που είχαν προηγηθεί, δήλωσε ότι θα απαντήσει σε αυτές με συνέντευξη Τύπου, ενώ για το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος και την τύχη της σιδηροδρομικής γραμμής απάντησε ότι δεν υπάρχει ζήτημα κατάργησης.

Σε θέμα που αφορούσε στη διαχείριση των απορριμμάτων και θεωρητικά θα περνούσε εύκολα από το Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του δημάρχου Καλαμάτας και του Σταμάτη Μπεχράκη, με το δεύτερο να ρωτά σχετικά με τους κομποστοποιητές.

Είχε προηγηθεί ερώτηση του Βασίλη Τζαμουράνη προς το δήμαρχο για το τι γίνεται με τους κάδους που η Περιφέρεια ζήτησε να μαζευτούν, αλλά τελικά επανήλθαν.

Σύμφωνα με τον Θανάση Βασιλόπουλο, παρά το έγγραφο της Περιφέρειας ο Δήμος δεν μπορεί να μείνει χωρίς κάδους στις περιοχές του επαρχιακού αλλά και του εθνικού οδικού δικτύου. Για το λόγο αυτό ο ίδιος ανέλαβε να μπουν ξανά οι κάδοι και ελπίζει «να μην πληρώσει αυτή του την απόφαση».

Διευκρίνισε δε, ότι κάδοι δε θα μπουν στην εθνική οδό, αλλά η ευθύνη ανήκει στον ίδιο.

Αφού, λοιπόν, φάνηκε να τελειώνει η συζήτηση, ο Σταμάτης Μπεχράκης σχολίασε ότι είναι προεκλογικής υφής το ζήτημα και ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας πληρώνει τα Μέσα Ενημέρωσης για να στηρίξουν την προεκλογική του καμπάνια.

Τότε ο δήμαρχος του απάντησε ότι λέει κουταμάρες, ενώ τον χαρακτήρισε ανύπαρκτο, χαρακτηρισμό που ο δημοτικός σύμβουλος επέστρεψε, με τον Θανάση Βασιλόπουλο να ζητά αποδείξεις για αυτό που τον κατηγόρησε ο Σταμάτης Μπεχράκης.

Παίρνοντας το λόγο ο Βασίλης Τζαμουράνης

ζήτησε από το δήμαρχο να μη χάνει την ψυχραιμία του όταν του ασκούν κριτική, έστω και αν αυτή είναι άδικη. Μάλιστα, δήλωσε ότι αποχωρεί διαμαρτυρόμενος για την εικόνα που επικράτησε.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι ανακαλεί, παραδεχόμενος ότι ξέφυγε, αλλά παρατήρησε ότι τον πείραξε πολύ αυτό που ακούστηκε.

Η μεταφορά του υπαλλήλου της ΔΕΥΑΚ
Όταν έφτασε ο δήμαρχος Καλαμάτας, ο Τάσος Νιάρχος ζήτησε απάντηση σχετικά με τον υπάλληλο της ΔΕΥΑΚ που μετακινήθηκε από το Βιολογικό στο τηλεφωνικό κέντρο.

Κατά το δήμαρχο, δεν ήταν δική του απόφαση η μετακίνηση, αλλά του γενικού διευθυντή, ενώ όταν κάλεσε τον δεύτερο, οι απαντήσεις που του δόθηκαν τον έπεισαν ότι ήταν ορθή η απόφαση.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν πρόκειται για μόνιμο υπάλληλο και όταν χρειάστηκε, πήγε στο δικαστήριο και τον υπερασπίστηκε για να μείνει, αλλά η ενημέρωση που είχε από το γενικό διευθυντή ήταν ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος έπρεπε να μετακινηθεί, αφού εκεί που ήταν δεν προσέφερε.

Ενημέρωσε, επίσης, το Σώμα ότι υπάρχει συμβάν που ο συγκεκριμένος υπάλληλος πήρε εντολή αλλά αρνήθηκε να την εκτελέσει, ενώ θα έπρεπε να πάει και στη συνέχεια να κάνει τις προβλεπόμενες κινήσεις, προκειμένου να εκφράσει τη διαφωνία του.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση