Ερωτήσεις για δακοκτονία και Καλό Νερό-Τσακώνα από τη Σοφία Σακοράφα

Ερωτήσεις για δακοκτονία και Καλό Νερό-Τσακώνα από τη Σοφία Σακοράφα

Ερωτήσεις για δύο θέματα που απασχολούν το Νομό Μεσσηνίας κατέθεσε η βουλευτής Σοφία Σακοράφα στους αρμόδιους υπουργούς.

Η πρώτη απευθύνεται στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, για την «ανάγκη πραγματικής υλοποίησης προγράμματος δακοκτονίας».

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όπως είναι γνωστό, η ελαιοπαραγωγή της Πελοποννήσου καταστράφηκε από τη δακοπροσβολή και τις μυκητολογικές ασθένειες το 2016 και το 2018, ενώ της Κρήτης το 2019. Με βάση τα υπαρκτά σήμερα δεδομένα, δεν είναι υλοποιήσιμη η εφαρμογή πλήρους προγράμματος δακοκτονίας, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, που επιβάλλουν εφαρμογή 5 ή 6 ψεκασμών.

Επειδή η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίσει άμεσα και ουσιαστικά το πρόβλημα, ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

-Να εξασφαλιστεί συμπλήρωση της χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας, ύψους 1.200.000 ευρώ, για την υλοποίηση (έστω) 4 ψεκασμών σε όλες τις Π.Ε., αλλά και την κάλυψη όλων των λειτουργιών του προγράμματος.

-Να επαναφερθεί άμεσα η αναγκαία εφαρμογή της διάταξης το άρθρου 44 του Ν. 43252015, για την εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών και πριν από την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

-Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός γεωπόνων δακοκτονίας για τον επαρκή έλεγχο και την πλήρη εκτέλεση του προγράμματος».

Η δεύτερη ερώτηση αφορά στην ανάγκη προκήρυξης μελετών για το οδικό τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα και απευθύνεται στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή.

Σε αυτή ρωτά, μεταξύ άλλων, σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο, του οδικού τμήματος Καλό Νερό – Τσακώνα, αν προτίθεται το υπουργείο να προκηρύξει άμεσα τις απομένουσες μελέτες (οριστική μελέτη τεχνικών, υδραυλική, αποχέτευσης– αποστράγγισης και σήμανσης) καθώς και να προωθήσει τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, προκειμένου να καταστεί χρονικά δυνατή η ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2028; Και εάν όχι, γιατί.