Η αλήθεια νικάει το ψέμα, αλλά και το ψέμα πείθει σαν αλήθεια…

Η αλήθεια νικάει το ψέμα,  αλλά και το ψέμα πείθει σαν αλήθεια…

Πρώτη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Η ημερήσια διάταξη της προχθεσινής ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας είχε ως θέμα την «1η Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024».

Οι ερωτήσεις που κατέθεσαν, όμως, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας δεν είχαν καμία σχέση με το παραπάνω χρονικό διάστημα. Μέσα σε επτά (7) ερωτήσεις αναφέρονταν στο σχεδιασμό της 5ετίας που έχει η πλειοψηφία για το Δήμο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούσαμε πολλά και διάφορα, μάθαμε για το μέλλον ορισμένων έργων, ενώ κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ορισμένοι χώροι πολιτισμού δεν είναι για «παππούδες και γιαγιάδες» (!). Υπερβολές, βερμπαλισμός, αλλά και σημεία όπου η Δημοτική Αρχή έδειχνε να μην έχει σαφή προσανατολισμό. Κάτι σαν… πάμε κι όπου βγει.

Η ουσιαστικότερη παρέμβαση δεν έγινε από δημοτικό σύμβουλο, αλλά από τη διευθύντρια Πολεοδομίας, Σταυρούλα Αγρίου, η οποία προσπάθησε να περιγράψει τι σημαίνει με τρεις εργαζομένους μια υπηρεσία να προσπαθεί να λύσει τα πάντα. Από το χωροταξικό σχεδιασμό του Δήμου Καλαμάτας μέχρι προβλήματα πολιτών από τους Δήμους Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας.

Μια παρατήρηση από την όλη διαδικασία κι ένα συμπέρασμα. Απουσίασαν από τις ερωτήσεις θέματα της καθημερινότητας (σ.σ. μόλις προχθές έγινε ένα ακόμη σοβαρό τροχαίο στον αστικό ιστό), ενώ ως τίτλο της προχθεσινής συνεδρίασης θα διαλέγαμε και για τους μεν (πλειοψηφία) και για τους δε (μειοψηφία) το «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε».

Λειτουργία και αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού

Η παραπάνω ήταν η πρώτη ερώτηση. Η κριτική ήταν ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει “πυξίδα” χρηστής διαχείρισης του κτηρίου, ενώ η απάντηση ήταν ότι πρόκειται για χώρο με ειδικές απαιτήσεις, χωρίς μελέτη σκοπιμότητας, αν και γίνονται βήματα για τη μείωση των ετήσιων εξόδων λειτουργίας του. Βέβαια, όταν φτιάχνεται ένα κτήριο αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, θα έπρεπε να συνοδεύεται από οικονομοτεχνική μελέτη, αλλά κάτι τέτοιο αποσιωπήθηκε, προϊόντος και του χρόνου που ξεκίνησε να λειτουργεί.

Ύδρευση

Εδώ τέθηκαν όλα τα μείζονα θέματα. Αγωγός Φ800, δεξαμενή στο Πήδημα, δεξαμενή στον Άγιο Ιωάννη Καρβούνη. Αυτό που μάθαμε είναι πως, αν ο αγωγός ολοκληρωθεί το 2026, θα είναι μεγάλη κατασκευαστική επιτυχία! Για τις δεξαμενές, στο μεν Πήδημα η Δημοτική Αρχή ψάχνει με το “Μορέα” την προσφορότερη λύση, στον δε Άγιο Καρβούνη τα έργα ξεκίνησαν. Το έργο στο σύνολό του έχει χρηματικό απόθεμα, οπότε κουτσά- στραβά θα ολοκληρωθεί.

Σχολικές μονάδες

Η κυβέρνηση πέρασε εν μία νυκτί την ευθύνη λειτουργίας των σχολικών μονάδων στους Δήμους, με άδειους φακέλους και λειψή χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, την προηγούμενη 4ετία έγινε το καλύτερο δυνατό, ενώ παλεύει για την κατασκευή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου.

Κτήριο ΔΕΥΑΚ

Η εμμονή να φύγει από τους χώρους του Δημαρχείου το Κοινωνικό Ιατρείο, έφερε μια πρόχειρη μελέτη με πολλά προβλήματα στατικότητας. Η σημερινή Δημοτική Αρχή παρέμεινε αναποφάσιστη στο ερώτημα το «γκρεμίζουμε ή μπαλώνουμε τα προβλήματα» και έτσι το κτήριο “χάσκει”, πλέον, ανήμπορο να… απαντήσει στο δίλημμα.

Θα περιμένει την απόφαση της Δημοτικής Αρχής.

Στάθμευση και ανοιχτοί χώροι πάρκινγκ του Νέδοντα

Υπαρκτό και έντονο το πρόβλημα σε καθημερινή βάση. Περιμένουμε λύση μέσω της κυκλοφοριακής μελέτης, του ΣΒΑΑΚ και άλλων… έξυπνων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ο νέος πλειοδοτικός διαγωνισμός για τους ανοιχτούς χώρους στάθμευσης του Νέδοντα γίνεται, κατά τη Δημοτική Αρχή, με καλύτερους οικονομικούς όρους για το Δήμο. Σε γενικότερο επίπεδο η “φιλοσοφία” της πόλης είναι μακριά τα αυτοκίνητα από το κέντρο και διαμόρφωση άλλων εναλλακτικών έργων.

Υποδομές, τουρισμός

Ευτυχώς στο παραπάνω δεν είχαμε θέματα… σεντόνια. Έγινε λόγος μόνο για το υπανάπτυκτο λιμάνι της Καλαμάτας και τη στασιμότητα και την καθυστέρηση στη διαχείριση της μαρίνας. Για την μεν μαρίνα μάθαμε ότι τέλη Μαρτίου παραδίδεται (;) στο Δήμο, ενώ για το λιμάνι υπάρχουν σχέδια. Προσωπικά κρατάμε ως “κόρη οφθαλμού” την υπόσχεση του αντιδημάρχου Βασίλη Παπαευσταθίου ότι η Δημοτική Αρχή δεν είναι υπέρ της αλόγιστης τουριστικοποίησης και της αλλοίωσης του χαρακτήρα της πόλης, αλλά και της μονοδιάστατης ανάπτυξης. Κάτι είναι κι αυτό, μπροστά στην αλόγιστη ανάπτυξη που περιμένουν κάποιοι. Για δε το λιμάνι, έχουμε δεκάδες προγράμματα για να το… ρετουσάρουμε.

Πολεοδομικές μελέτες

Ξανακούσαμε για τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες στην ολοκλήρωσή τους, γεγονός που συμπαρασύρει και την έλλειψη κατοικιών, αλλά και τα υψηλά ενοίκια.

Εδώ να κάνουμε μια… στάση, σύμφωνα και με τα όσα ακούσαμε από τη διευθύντρια της Πολεοδομίας, Σταυρούλα Αγρίου. Πρώτον, η πολυνομία και οι… αντινομίες στην Ελλάδα είναι τόσες πολλές, που, σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, για να ολοκληρωθεί μια πολεοδομική μελέτη, απαιτούνται – κατά μέσο όρο- 20 περίπου χρόνια!  

Έπειτα, πόσο εύκολο είναι για μια Υπηρεσία με τρία άτομα να διαχειριστεί 40 αιτήσεις την ημέρα για θέματα χρήσεων γης ελέω αναπτυξιακών νόμων, θέματα αρτιότητας οικοδομησιμότητας, μεταβιβάσεις, διοικητικά δικαστήρια, πράξεις αναλογισμού και πολεοδομικές μελέτες;

Και μεταφυσικές ιδιότητες να είχαν δε θα προλάβαιναν.

Στο δια ταύτα, η πιο ώριμη πολεοδομική μελέτη είναι της Βέργας, που περιμένει κάποια συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να γραφτεί το τέλος της.

Από τα θέματα που τέθηκαν από τους προέδρους Συμβουλίων και Δημοτικών Κοινοτήτων συγκρατήσαμε τη διαβεβαίωση ότι στην πρώην ιδιοκτησία της Μονής Καλογραιών, στην Αγία Παρασκευή, θα κατασκευαστεί ένας χώρος πρασίνου χωρίς πολύ τσιμέντο…

Επιμύθιο

Παραφράζοντας τους στίχους του Τίτου Πατρίκιου, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο “Θ”, η αλήθεια νικάει το ψέμα, αλλά και το ψέμα πείθει σαν αλήθεια…

Α.Π.