Δικηγόροι προς… μίμηση

Δικηγόροι προς… μίμηση

Σε αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ δικηγορικών συλλόγων ένας διαιτητής κατέληξε στο νοσοκομείο μετά τον ξυλοδαρμό από δικηγόρους που διαφώνησαν με μια απόφασή του.
Αν οι δικηγόροι που έχουν ως αποστολή να σέβονται την κρίση των δικαστών δέρνουν ένα διαιτητή, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη νοοτροπία ενός λαού γύρω από το ποδόσφαιρο.
Το περιστατικό σημειώθηκε στον τελικό αγώνα του πρωταθλήματος των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, όπου το επίμαχο πέναλτι έκρινε το νικητή. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία επίδειξη καφρίλας και δε συναρτάται ούτε με τη μόρφωση ούτε με την κοινωνική θέση. Γονείς αθλητών παιδικών πρωταθλημάτων κάθε εβδομάδα βρίζουν διαιτητές και αντιπάλους ή επιδίδονται σε συγκρούσεις, με παρεμβάσεις ακόμη και των ΜΑΤ! Ακόμη και σε εργασιακά πρωταθλήματα, εκτεταμένα επεισόδια έχουν διακόψει αγώνες και έχουν ματαιώσει ολόκληρες διοργανώσεις.
Δε φταίει το άθλημα, προφανώς. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στα πρωταθλήματα του εξωτερικού ή στις διεθνείς διοργανώσεις και θα το αντιληφθεί. Το πρόβλημα είναι μια μερίδα του κόσμου που νομίζει πως μπορεί σε αυτό το χώρο να εκτονώνει τα όποια απωθημένα του. Και ταυτόχρονα, περήφανα, μεταδίδει αυτή την αντίληψη και στις επόμενες γενιές.
Είναι οι ίδιοι μαζί με τους παράγοντες που οδήγησαν μοιραία και στη σημερινή κατάσταση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Βία, μπινελίκια και φανατισμός συνθέτουν το σκηνικό μεταξύ παραγόντων, οπαδών ακόμη και αθλητών.
Αυτή είναι η ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, από τα επαγγελματικά γήπεδα μέχρι τις αλάνες, και αυτοί είναι που έφτασαν το «προϊόν», όπως συχνά τους αρέσει να το αποκαλούν, στον πάτο.
Όπως αποδείχθηκε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το VAR μπορεί – υπό συνθήκες – να απαλλάξει το ποδόσφαιρο από το πρόβλημα της «κακής» διαιτησίας, δυστυχώς όμως δεν μπορεί να το απαλλάξει από τους… βαρεμένους.
Α.Π.