Μεσσηνία: Εκλογές «ανατροπών», νέων προσώπων και 1 γυναίκας

Πρώτη Δημοσίευση: 09/06/2019 18:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/06/2019 18:16
Καινούργια πρόσωπα, στη συντριπτική τους πλειονότητα γένους αρσενικού, επέλεξαν οι πολίτες κατά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στη Μεσσηνία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τους έξι δήμους του Νομού μόνο ο δήμος Οιχαλίας θα έχει γυναίκα δήμαρχο.
Επίσης, εκτός από το δήμο Μεσσήνης, στους υπόλοιπους δήμους χρειάστηκαν επαναληπτικές εκλογές. Από τους υποψήφιους που κέρδισαν στον πρώτο γύρο, έχασαν στο δεύτερο ο Γιάννης Μαραμπέας (δήμος Δυτικής Μάνης) και ο Δημήτρης Καφαντάρης (δήμος Πύλου- Νέστορος). Στους υπόλοιπους οι πρώτοι κέρδισαν και την τελική αναμέτρηση (Θανάσης Βασιλόπουλος, Γιώργος Λεβεντάκης, Παναγιώτα Γεωργακοπούλου).
Ένα, επίσης, χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι από τους νεοεκλεγέντες και νεοεκλεγείσες δημάρχους, εκτός από τον Δημήτρη Γιαννημάρα, κανείς δεν είχε διατελέσει πριν πρώτος πολίτης στο δήμο του.
Η εικόνα της Μεσσηνίας λίγο ως πολύ συμπληρώνει, ως προς τα συμπεράσματα, τη γενικότερη στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων των αυτοδιοικητικών εκλογών, στην οποία προέβη η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ), από τους 332 δημάρχους πανελλαδικά, οι 201, δηλαδή ποσοστό 60,5%, δεν ήταν δήμαρχοι την περίοδο 2014-2019, ενώ μόλις 131 πρόσωπα (ποσοστό 39,5%) ανανέωσαν τη θητεία τους για ακόμη μία τετραετία.
Όπως συμβαίνει συνήθως στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η πλειοψηφία των δημάρχων, συγκεκριμένα το 69% ήτοι 229 άτομα, αναδείχθηκε στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών.
Ως προς το φύλο, από τους 332 δημάρχους μόλις 18 είναι γυναίκες, εκ των οποίων οι τρεις ήταν δήμαρχοι και την περίοδο 2014-2019 και κατάφεραν να ανανεώσουν τη θητεία τους. Από τις 18 γυναίκες, οι 10 εξελέγησαν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός τους αυξήθηκε σε σχέση με τις εκλογές του 2014, καθώς τότε είχαν εκλεγεί 15 γυναίκες δήμαρχοι.
Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της εκλογικής αναμέτρησης ήταν οι «ανατροπές», καθώς περίπου στο 1/3 των αναμετρήσεων του επαναληπτικού γύρου, οι «δεύτεροι», έγιναν «πρώτοι».
Συγκεκριμένα, σε 60 δήμους από τους 229 που συμμετείχαν στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών, εξελέγη τελικώς δήμαρχος αυτός που είχε «έρθει» δεύτερος την πρώτη Κυριακή.
Ως προς τον πρότερο βίο των δημάρχων, οι περισσότεροι από αυτούς, το 61%, δεν έχουν υπηρετήσει ξανά από αυτό το αξίωμα. Εννέα δήμαρχοι από αυτούς που προέκυψαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών έχουν ήδη περισσότερες από τρεις θητείες, ενώ ποσοστό 35%, σε απόλυτο αριθμό 80 δήμαρχοι, έχουν μία έως τρεις θητείες.
 
Επανεκλογές 
Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές συμμετείχαν 254 συνδυασμοί με επικεφαλής υποψηφίους που είχαν εκλεγεί δήμαρχοι στις εκλογές του 2014. Από αυτούς κατάφεραν να επανεκλεγούν 131 δήμαρχοι.

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις