Τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι σε πισίνες στη Μεσσηνία από την αρχή της σεζόν

Πρώτη Δημοσίευση: 08/08/2019 20:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 08/08/2019 20:17
Τα βασικά μέτρα ασφαλείας τηρούνται, αλλά απαιτούνται «όλα κατά γράμμα»
 
 
Εντατικοποιούνται εξαιτίας των τελευταίων τραγικών περιστατικών, αλλά και με εντολή του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν λειτουργούν νόμιμα και τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας στις πισίνες των τουριστικών καταλυμάτων και των καταστημάτων.
Στη Μεσσηνία οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει από την αρχή της περιόδου από την αρμόδια Διεύθυνση Υγείας, ενώ οι άδικοι θάνατοι νέων ανθρώπων σε πισίνες έχουν κινητοποιήσει πολλούς επιχειρηματίες που διαθέτουν πισίνες και ζητούν ανανέωση των αδειών των κολυμβητικών δεξαμενών.
Για τις πισίνες των τουριστικών καταλυμάτων την αρμοδιότητα έχουν οι υπηρεσίες τουρισμού, ενώ για όλες τις υπόλοιπες η ανανέωση αδειών γίνεται από τη Διεύθυνση Υγείας του νομού.
 
Μεσσηνία
Στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας Μεσσηνίας διευκρίνισαν ότι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην υπηρεσία, κάθε χρόνο γίνονται έλεγχοι τακτικοί, και έκτακτοι, ενώ φέτος έχουν ξεκινήσει από νωρίς.
Μάλιστα, φέτος είναι χαρακτηριστικό, όπως μας περιέγραψαν, ότι ιδιοκτήτες έχουν θορυβηθεί από όσα έχουν συμβεί σε άλλες τουριστικές περιοχές και ζητούν από τις υπηρεσίες αυτοψία πριν λήξει η άδεια που διαθέτουν.
Οι έλεγχοι έχουν αποδείξει ότι οι επιχειρήσεις στη Μεσσηνία τηρούν τα βασικά μέτρα στις πισίνες, ωστόσο πρέπει να τα τηρούν όλα. Ένα από τα κύρια μέτρα είναι να υπάρχει επόπτης πρώτων βοηθειών όλες τις ώρες που είναι ανοιχτή η πισίνα και όχι μόνο μια βάρδια. Έχει, δε, παρατηρηθεί να παραμένει ανοιχτή κάποιες ώρες η πισίνα χωρίς επόπτη.
Επίσης, πρέπει σε εμφανή σημεία να υπάρχουν σωσίβια και τα μέσα πρώτων βοηθειών. Να υπάρχουν αναρτημένες πινακίδες για τα βάθη της πισίνας και τις ώρες λειτουργίας της. Μετά τις ώρες αυτές με κάποιον τρόπο (π.χ. σχοινιά) να κλείνει ο χώρος, ώστε να φαίνεται ότι η πισίνα δε λειτουργεί. Τέλος, πινακίδα σε ελληνικά και αγγλικά να έχει τις οδηγίες χρήσης της.
 
Εντολή υπουργού
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης ζήτησε από όλους τους αρμοδίους, «με αφορμή τα τραγικά συμβάντα πνιγμών λουομένων σε κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες) εντός τουριστικών καταλυμάτων», να διενεργήσουν άμεσα, «στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, ελέγχους νομιμότητας λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών που λειτουργούν σε τουριστικά καταλύματα (κύρια και μη κύρια), είτε διαθέτουν άδεια λειτουργίας είτε έχουν γνωστοποιήσει τη λειτουργία τους, σε εφαρμογή των υπ’ αριθμ. 8592 και 7888/2017 Κ.Υ.Α.».
Εξάλλου, όπως επισήμανε ο υπουργός, «ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στα διαλαμβανόμενα μέτρα ασφαλείας και την παρουσία επόπτη ασφαλείας, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία».

Της Βίκυς Βετουλάκη
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις