Μάστιγα τα τροχαία και στην Πελοπόννησο- Επιτακτική η ανάγκη για κατάρτιση σχεδίου πρόληψης


Πρώτη Δημοσίευση: 12/07/2019 19:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/07/2019 19:05
Τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας για τα τροχαία ατυχήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ανησυχητικά και δείχνουν αυξητική τάση, κυρίως στα θανατηφόρα τροχαία και στα τροχαία με βαριά παθόντες.
Διαβάζοντας κανείς τις αιτίες της πρόκλησης των τροχαίων ατυχημάτων, για το μήνα Ιούνιο τρέχοντος έτους, διαπιστώνει πως αυτές σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα και στα περισσότερα εξ αυτών έχει γίνει κάποια παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από τον οδηγό του οχήματος.
Είτε χρήση αλκοόλ, είτε απόσπαση της προσοχής του οδηγού (χρήση κινητού τηλεφώνου κ.λπ.), είτε παραβίαση σήμανσης, είτε κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, είτε παραβίαση των κανόνων διέλευσης πεζών.
Παρά τις συνεχείς καμπάνιες και τη διαρκή επαγρύπνηση της Αστυνομίας, είτε με ελέγχους, είτε με μέτρα αστυνόμευσης, είτε με ενημερώσεις του κοινού, τα τροχαία ατυχήματα συνεχίζουν να αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου των νέων ανθρώπων αλλά και μεγαλύτερων ηλικιών στη χώρα μας, και δη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Είναι αδιανόητο σε ένα μήνα να σκοτώνονται 7 συνάνθρωποί μας ή, για παράδειγμα, να βεβαιώνονται 841 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 30 για χρήση κινητού τηλεφώνου, 268 για μη χρήση κράνους και 111 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας.
Τα στοιχεία αυτά πρέπει να μας αφυπνίσουν όλους και να κατανοήσουμε την ανάγκη για κατάρτιση ενός σχεδίου πρόληψης και προστασίας της υγείας των πολιτών από τα τροχαία ατυχήματα.
Ένα σχέδιο ρεαλιστικό, πρακτικό που θα φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα, μειώνοντας τον αριθμό των τροχαίων και, κυρίως, των θανατηφόρων τροχαίων.
Στο σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται, βεβαίως, η περαιτέρω βελτίωση του οδικού δικτύου όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και η καλύτερη σήμανση.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία αρχικά και επιπλέον να λειτουργήσουν κανονικά, όπου υπάρχουν Κέντρα Κυκλοφοριακής Αγωγής, και να δημιουργηθούν και νέα.
Είναι κρίμα νέοι άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο ή να μένουν ανάπηροι έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα.

Άγγελος Χρονάς
Χειρουργός, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου,
αναπληρωτής γραμματέας Ποιότητας Ζωής Ν.Δ.

Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου