Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικολάου Πλαστήρα στην Καλαμάτα

Πρώτη Δημοσίευση: 20/08/2019 11:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 20/08/2019 11:35
Προχθές το πρωί, πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Καλαμάτας τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικολάου Πλαστήρα, ανδρός με μεγάλη εθνική προσφορά ιδίως κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία και, στη συνέχεια, για την περίθαλψη και αποκατάσταση των προσφύγων.
Την προτομή του ανήγειρε ο Δήμος Καλαμάτας στη νότια πλευρά της πλατείας Αναλήψεως. Πρόκειται για καλλιτεχνικό έργο του γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη, Διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου της ΚΕ «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, που απεικονίζει με επιτυχία το σπουδαίο στρατιωτικό και πολιτικό ηγέτη.
 
Παν. Νίκας
 
 
Στο πλαίσιο της τελετής, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Νικολάου Πλαστήρα και, ακολούθως, ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Εξήντα έξι χρόνια μετά την εκδημία του μεγάλου Στρατηγού και Πολιτικού Νικόλαου Πλαστήρα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας, με ομόφωνη απόφασή του και με πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Θεοδώρου Μπρεδήμα, αποφάσισε τη φιλοτέχνηση της προτομής που θα δείτε σε λίγο, ως έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης για τα πολλά, τα οποία προσέφερε στην πατρίδα ο μεγάλος Στρατηγός, Πολιτικός και Πρωθυπουργός.
Η φιλοτέχνηση έγινε από το Διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου Τάκη Λαμπρινίδη, ο οποίος βρίσκεται εδώ και πολλαπλώς έχει βοηθήσει την πόλη.
Ο μεγάλος Στρατηγός και Πολιτικός και Πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας γεννήθηκε λίγο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Αφιερώθηκε στην πατρίδα από τα πρώτα του χρόνια.
Πήγε στη Μικρά Ασία. Πολέμησε. Είχε το πιο αξιόμαχο κομμάτι του Στρατού μας, οργανωμένο άριστα. Διακρίθηκε στο Σαγγάριο, αλλά και σε άλλες περιοχές και στη συνέχεια ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος οργάνωσε το στρατό μας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ώστε να περισωθεί ό,τι μπορούσε να περισωθεί με τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923.
Έδειξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την προσφυγιά, για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δικούς μας ανθρώπους, Έλληνες, οι οποίοι υπέστησαν τα πάνδεινα. Πέντε χιλιάδες από αυτούς ήρθαν στην πόλη της Καλαμάτας.
Η προτομή του Πλαστήρα, λοιπόν, τοποθετείται εδώ - επειδή με ρώτησε ένας Καλαματιανός - διότι είναι ο άνθρωπος, ο οποίος προστάτευσε και βοήθησε τους Μικρασιάτες ίσως περισσότερο από όλους τους πολιτικούς. Με το Σύνταγμά του πέρασε από τον Τσεσμέ στην Χίο και τον ακολουθούσαν χιλιάδες πρόσφυγες και, στη συνέχεια, στην Ελλάδα έκανε το παν για να τους βοηθήσει και να τους στηρίξει».
 
Θ. Μπρεδήμας
 
Ακολούθησε η ομιλία του Δημοτικού Συμβούλου Καλαμάτας Θεόδωρου Μπρεδήμα, που είπε τα εξής: «Η απόδοση φόρου τιμής στη μνήμη προσώπων που έγραψαν ιστορία, αποτελεί ύψιστη υποχρέωση του Έθνους, η οποία έρχεται από τα βάθη των αιώνων, όπως διακηρύσσει ο μέγιστος των ιστορικών ανδρών Θουκυδίδης στον περίφημο Επιτάφιο του Περικλέους, όπου τονίζει ότι είναι δύσκολο να τιμήσεις με λόγια εκείνους που διεκρίθησαν με έργα. Ένας τέτοιος άνδρας, λόγω και έργω αναμφισβήτητα, υπήρξε ο Γενναίος Στρατηγός και μετέπειτα Λαοπρόβλητος Πρωθυπουργός της Ελλάδος Νικόλαος Πλαστήρας».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις