Χιλιάδες προσλήψεις στους Δήμους

Πρώτη Δημοσίευση: 10/03/2019 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 10/03/2019 09:26
Χιλιάδες προσλήψεις μονίμων αλλά και εποχικών οι οποίες μπορεί να πραγματοποιούνται μέσα στην προεκλογική περίοδο εξαιρούνται από τους σχετικούς περιορισμούς με βάση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει επίσης αύξηση υπερωριών και επιστροφή των σχολικών φυλάκων στους Δήμους.
Το πολυνομοσχέδιο χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο αφορά στην προαγωγή μέτρων για την ισότητα των φύλων, το δεύτερο ρυθμίσεις για δικαιότερη απονομή ελληνικής ιθαγένειας και το τρίτο θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα 11 βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι:
Εξαιρούνται παγίως από την αναστολή της προεκλογικής περιόδου όσες προσλήψεις είχαν δρομολογηθεί πριν από την επίσημη έναρξή της, δηλαδή έναν μήνα πριν. Πρώτη και κύρια προκήρυξη που εξαιρείται είναι η 3Κ/2018 για τις 8.166 θέσεις σε καθαριότητα, ύδρευση και αποχέτευση των δήμων. Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, αλλά οι προσλήψεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο προκειμένου να εκδοθούν διαπιστωτικές πράξεις από κάθε Δήμο, οπότε υπήρχε κίνδυνος να περάσει η 26η Απριλίου.
Η εξαίρεση αφορά επίσης εποχικό προσωπικό σε τομείς της Αυτοδιοίκησης όπως αυτό που αφορά τα ΚΑΠΗ, την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς, παιδικές κατασκηνώσεις, ναυαγοσώστες, υδρονομείς άρδευσης, χειριστές μηχανημάτων, πυρασφάλεια, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και προσωπικό από τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ του Ν. 3584/2007. Επίσης εξαιρούνται οι μετατάξεις επιστροφής των πρώην δημοτικών αστυνομικών από σωφρονιστικά ιδρύματα στους κατά τόπους Δήμους.
Επιστρέφουν στους Δήμους περίπου 500 από τους σχολικούς φύλακες που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013 και αναγκάστηκαν να μεταταγούν ως βοηθητικό προσωπικό σε νοσοκομεία.
Οι υπάλληλοι των Δήμων Μεγαρέων, Ελευσίνας, Μάνδρας και της Ανατολικής Αττικής που εργάστηκαν υπερωριακά για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις πυρκαγιές που «χτύπησαν» αυτές τις περιοχές, θα αμειφθούν αναδρομικά για τις υπερωρίες που χρειάστηκε να κάνουν και ξεπέρασαν το ανώτατο επιτρεπόμενο των ωρών.
Ο αριθμός των εποχικών που θα μπορούν να προσλαμβάνουν οι Δήμοι μέσω κεντρικών αυτοτελών πόρων σε παιδικούς σταθμούς, τεχνικές υπηρεσίες κ.λπ. αυξάνεται κατά 42,9%, από 933 σε 1.333 άτομα ετησίως.
Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι ιδιοκτήτες τους έχουν προθεσμία έως τις 31/12/2019 προκειμένου να τα δηλώσουν στο Δήμο και να διαγράψουν τις οφειλές που είχαν δημιουργηθεί έως τότε.
Αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων που μπορεί να υπάρχουν σε κάθε αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο, ο οποίος θα μπορεί να είναι 50% πάνω από τις θέσεις στο Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δε θα ισχύει κώλυμα συμμετοχής στις εκλογές για διοικητές, προέδρους και λοιπά μέλη διοίκησης ΝΠ∆∆, ΝΠΙ∆ για την πρώτη εφαρμογή του νόμου και εφόσον παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων, στον τελευταίο προεκλογικό μήνα.
Μειώνεται κατά 2 έτη ο χρόνος που απαιτείται για τη βαθμολογική εξέλιξη στο Δημόσιο των υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους κατόχους αποφοιτηρίου δημόσιου ΙΕΚ, διάρκειας σπουδών δύο (2) ετών, ή κατόχους πτυχίου επαγγελματικής ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιπέδου 5, του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας.
Δε θα ισχύει η αναγκαστική κάλυψη από άτομα με αναπηρία του 10% των θέσεων υπαλλήλων εφόσον οι προκηρυσσόμενες θέσεις αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, τις υπηρεσίες κοιμητηρίων και τους κλάδους ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων, ΔΕ Οδηγών, ΔΕ Υδραυλικών, ΔΕ Ηλεκτρολόγων, ΔΕ Εποπτών Καθαριότητας, ΔΕ Τεχνικών (όλες οι ειδικότητες), ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας Εξωτερικών Χώρων, ΥΕ Εργατών Νεκροταφείων.
Στις θέσεις ειδικών συνεργατών ο δήμαρχος θα μπορεί να προσλαμβάνει και δημοσιογράφους-μέλη αναγνωρισμένων ενώσεων, δυνατότητα που είχε καταργηθεί το 2010.
 
Έως 100 δόσεις
Στο πολυνομοσχέδιο υπήρχε αρχικά και πρόβλεψη για τη ρύθμιση οφειλών των δημοτών σε 100 δόσεις, η οποία όμως αφαιρέθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να έρθει σε επόμενη φάση, πιθανότατα μαζί με τη ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία. Προέβλεπε απαλλαγή από τις προσαυξήσεις 50%-100% και ρύθμιση έως και 100 δόσεις. Η εφάπαξ εξόφληση των οφειλών σβήνει προσαυξήσεις (τόκους-πρόστιμα) κατά 100%, η πληρωμή σε 2 έως 24 δόσεις διαγράφει το 80% των προσαυξήσεων, σε 25 έως 48 δόσεις το 70%, σε 49 έως 72 δόσεις το 60% και σε 73 έως 100 δόσεις το 50%. Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλονται οι κατασχέσεις και με την εξόφληση μικρού μέρους της συνολικής οφειλής (π.χ. το 5% για ποσό κάτω των 5.000 ευρώ) θα αίρεται και η δέσμευση της φορολογικής ενημερότητας του οφειλέτη.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις