Εντυπωσιακό ξεκίνημα για τον Γιώργο Αθανασόπουλο και τη «Δύναμη Δημιουργίας» στη Μεσσήνη

Πρώτη Δημοσίευση: 15/01/2019 12:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 15/01/2019 12:36
-Παρουσίασε αρχές του συνδυασμού του και άσκησε σκληρή κριτική στην παρούσα Δημοτική Αρχή!
 
 
«Πρεμιέρα» μπροστά σε πολυπληθές κοινό και σύσσωμη τη Νέα Δημοκρατία
 
 
 
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε σε πλήθος η χθεσινή πρώτη επίσημη παρουσία του υποψήφιου δημάρχου Μεσσήνης, Γιώργου Αθανασόπουλου. Η αίθουσα «Ρόδον» αποδείχθηκε μικρή στην πράξη, καθώς οι εκατοντάδες δημότες της Μεσσήνης που παρευρέθησαν δε χώρεσαν.
Σύσσωμη ήταν και η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας, που δείχνει έμπρακτα τη στήριξή της στο πρόσωπο του Γιώργου Αθανασόπουλου. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι πολιτευτές της Ν.Δ. στο νομό Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και Πιπίνα Κουμάντου, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, καθώς και η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας Νατάσα Κυριακοπούλου.
Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει και ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, νυν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Παναγιώτη Νίκα, τον οποίο διαδέχθηκε στο συνδυασμό ακολουθώντας δημοκρατικές διαδικασίες ο Γιώργος Αθανασόπουλος.
Με μικρή καθυστέρηση προερχόμενος από την Πάτρα στην εκδήλωση βρέθηκε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και νυν δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
Αξίζει να σημειωθεί πως την εκδήλωση χαιρέτισε με επιστολή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που εξήρε το ήθος και την προσωπικότητα του Γιώργου Αθανασόπουλου, εκφράζοντας παράλληλα και την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του.

STM_2466.jpg
    
Κληρονομιά
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γιώργος Αθανασόπουλος παρουσίασε τις αρχές και το όραμά του για το Δήμο Μεσσήνης. Δεν παρέλειψε, δε, να ασκήσει δριμεία κριτική στην νυν Δημοτική Αρχή και στο δήμαρχο Γιώργο Τσώνη.
Ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε: «Η “Δύναμη Δημιουργίας” είναι η νέα δημοτική παράταξη, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι. Γνωρίζετε ήδη ότι η απόφαση να ηγηθώ του συνδυασμού μας είναι αποτέλεσμα δημοκρατικής διαδικασίας. Είμαστε η συνέχεια μιας μακράς αυτοδιοικητικής παράδοσης. Έχουμε βαριά κληρονομιά, εκφράζουμε αυθεντικά την ανανέωση και εγγυόμαστε την προοπτική…
[…] Η ίδρυση της παράταξης στηρίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της συλλογικής λειτουργίας και των δημοκρατικών διαδικασιών. Έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο διοίκησης του Δήμου μας και να αποδείξει ότι οι ενεργοί πολίτες μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά και καθοριστικά στη χάραξη της αναπτυξιακής πορείας αυτού του τόπου. Θέλουμε ένα Δήμο Μεσσήνης δυνατό και δημιουργικό, έναν τόπο στον οποίο θα μπορείς να ζήσεις με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, υπερηφάνεια, έναν τόπο στον οποίο θα μπορείς να επενδύσεις, αξιοποιώντας το τουριστικό και πολιτιστικό μας απόθεμα με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Επιλογή μας είναι η συνεργασία και η σύνθεση όλων των υγιών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας. Στόχος μας είναι η συστράτευση όλων των παραγωγικών φορέων, όλων των πολιτικών, κοινωνικών και επαγγελματικών χώρων. Σε μια εποχή που όλα γύρω μας αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ο Δήμος μας χρειάζεται μια νέα Δημοτική Αρχή, που θα χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και υπευθυνότητα. Μια Δημοτική Αρχή που θα ανοίξει προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο αγκαλιάζοντας όλους τους κατοίκους, προσφέροντας πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Μια νέα Δημοτική Αρχή, η οποία θα αφουγκράζεται τις ανησυχίες των κατοίκων, θα σέβεται και δε θα εκμεταλλεύεται τις ανάγκες των δημοτών, μια νέα Δημοτική Αρχή η οποία δεν εθελοτυφλεί, αλλά αντιθέτως εντοπίζει το πρόβλημα και το αντιμετωπίζει με κάθε μέσο και το αντιμετωπίζει ουσιαστικά και ριζικά».

STM_2316.jpg
 
Κριτική στη Δημοτική Αρχή Τσώνη
Εν συνεχεία άσκησε δριμεία κριτική στην παρούσα Δημοτική Αρχή, κατηγορώντας τη για υποβάθμιση της περιοχής και εγκατάλειψη της υπαίθρου, αλλά και για αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η παρούσα Δημοτική Αρχή πήγε τον τόπο πίσω. Εγκατέλειψε τα χωριά, η ύπαιθρος ερημοποιείται. Καμία μεγάλη παρέμβαση δεν υλοποίησε, προγραμματισμένες παρεμβάσεις ματαιώθηκαν, άλλες παραμένουν στάσιμες, ενώ επιλέχτηκαν έργα βιτρίνας με δανεικά. Υποσχέθηκαν προεκλογικά φράγματα για άρδευση, τροποποίηση του ΓΠΣ για τουριστική ανάπτυξη και στουρνάρια από δημοτικά λατομεία για τους αγροτικούς δρόμους. Το αποτέλεσμα; Το απόλυτο τίποτα σε ό,τι υποσχέθηκαν. Βρισκόμαστε στον 5ο χρόνο της Δημοτικής Αρχής και συνεχίζουν να μιλούν για το μέλλον, για το παρόν τίποτα. Για να συγκαλύψουν την αποτυχία τους και γνωρίζοντας ότι σήμερα οι δημότες της Μεσσήνης θα δώσουν βροντερό “παρών”, πανικόβλητοι έσπευσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο με πληρωμένες καταχωρήσεις να δώσουν πίνακες με έργα που… θα εκτελεστούν και… θα δημοπρατηθούν… κάποτε και… εφόσον.
Ο συγκεντρωτικός τρόπος λειτουργίας και η επίδειξη αλαζονικής ημιμάθειας κατά των πάντων είναι το διακριτικό στοιχείο της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμος δε διοικείται με φωνές στους διαδρόμους, με κολλητούς και κολλητές, αλλά με ολοκληρωμένο σχέδιο που εμπνέει εμπιστοσύνη και κινητοποιεί».

STM_2407.jpg
 
Οι τρεις πυλώνες του συνδυασμού
Αναφορικά με τους βασικούς πυλώνες του συνδυασμού του, ο Γιώργος Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε τρεις άξονες, που διαμορφώνουν το πλαίσιο του οράματός τους για το Δήμο Μεσσήνης. Πρόσθεσε, δε, ότι βασική αρχή και προϋπόθεση για να γίνει το οτιδήποτε στη Μεσσήνη είναι η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας, αφήνοντας ξανά αιχμές προς τη Δημοτική Αρχή ότι προσποιείται πως δεν υπάρχει πρόβλημα:
 
Ασφάλεια
«Πρώτη και βασική αρχή και προϋπόθεση για να γίνει το οτιδήποτε είναι η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας. Ο Δήμος μας, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να προσποιούνται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα ασφάλειας στην καθημερινότητα. Η μικροπαραβατικότητα και όλα όσα αυτή κουβαλά μαζί της αποτελούν γάγγραινα για το Δήμο Μεσσήνης.
Για εμάς η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους τους δημότες αποτελεί πρώτη βασική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Δεσμευόμαστε ότι θα συγκροτήσουμε άμεσα συμβούλιο πρόληψης παραβατικότητας με τη συμμετοχή σε αυτό ειδικών επιστημόνων, για να λειτουργήσουμε συντονισμένα και, κυρίως, αποτελεσματικά.
 
Ανάπτυξη
Η πολυπόθητη απ’ όλους ανάπτυξη αποτελεί το δεύτερο άξονα πάνω στον οποίο κινείται η παράταξή μας. Υπάρχει, όμως, μια ουσιώδης διαφορά. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να μη μείνει η ανάπτυξη στα χαρτιά και στις προεκλογικές υποσχέσεις πρέπει να λυθούν βασικά θέματα. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αναφερόμαστε τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου.
Βασικός πυλώνας είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό εισοδημάτων στον τόπο μας. Να δώσουμε λύσεις στους παραγωγούς και τους καλλιεργητές. Οι αγρότες δεν μπορεί να παραμένουν αβοήθητοι από το Δήμο και τη Δημοτική Αρχή. Ήρθε η ώρα να λειτουργήσουμε με σχέδιο και πρόγραμμα. Δε φτάνει, για παράδειγμα, να διαπιστώνεις ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ελαιοκαλλιέργεια, χρειάζεται να προτείνεις και να βοηθήσεις στην εφαρμογή λύσεων οικονομικά εφικτών και αποτελεσματικών. Από την εφαρμογή ψεκασμών για το δάκο μέχρι την ενίσχυση της άρδευσης εκτάσεων, για να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα απαιτείται γνώση, σχέδιο και ειλικρινές ενδιαφέρον.
Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά γι’ αυτό και από την πλευρά μας θα συμβάλουμε με κάθε μέσο. Δε θα υποσχεθούμε αρδευτικά φράγματα σε κάθε χωριό ούτε θα φτιάξουμε λατομεία για στουρνάρια! Θα φροντίσουμε, όμως, να λειτουργήσουν τα αρδευτικά που υπάρχουν και θα προχωρήσουμε στοχευμένα στη δημιουργία μικρών αρδευτικών χαμηλού κόστους αλλά τεράστιας αξίας για τους παραγωγούς.
Στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία γραφείου αγροτικής ανάπτυξης, ώστε κάθε συμπολίτης μας να μπορεί να ενημερώνεται για προγράμματα και χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς και κρατικούς φορείς. Ο Δήμος Μεσσήνης, εκτός από την ελαιοκαλλιέργεια, έχει συκοκαλλιέργεια, σταφίδες και αμπέλια, έχει την πατάτα και τα υπόλοιπα κηπευτικά. Χρειάζεται να δούμε και τις άλλες δυνατότητες στην αγροτική παραγωγή. Υπάρχει το παράδειγμα της Τριφυλίας που μας δείχνει το δρόμο και για άλλες επιλογές, τις οποίες χρειάζεται να αναζητήσουμε
Η βελτίωση του οδικού δικτύου στο Δήμο μας είναι βασική και πρώτη μας προτεραιότητα. Οι αγροτικοί δρόμοι είναι βασικά έργα υποδομής για την αγροτική παραγωγή, ενώ η βελτίωση του επαρχιακού δικτύου είναι απαραίτητο στοιχείο για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής του Δήμου.
Ο τομέας του τουρισμού αποτελεί τον άλλο πυλώνα για την ανάπτυξη του τόπου μας. Για να καταφέρει να αναπτυχθεί ο τουρισμός μιας περιοχής απαιτούνται πρότερες ενέργειες, όπως σαφή καταγραφή και αποτύπωση όλων των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, ξεκαθάρισμα και οριοθέτηση των χρήσεων γης μέσα από το ΓΠΣ, προγραμματισμός και σχεδιασμός δράσεων και ενεργειών προσέλκυσης του τουριστικού ενδιαφέροντος, ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων και των αρχαιολογικών μας χώρων.
Η Αρχαία Μεσσήνη είναι το ισχυρό όπλο στη φαρέτρα μας, το οποίο όμως πρέπει να αξιοποιήσουμε και να μην το αφήσουμε στη μοίρα του. Το παρελθόν ενός τόπου είναι πολύ σημαντικό γιατί διαμορφώνει το παρόν. Αλλά το παρόν είναι αυτό που διαμορφώνει το μέλλον μας.

STM_2512.jpg
 
Νέος πολιτικός πολιτισμός
Ο τρίτος άξονας είναι η εμπέδωση μιας νέας αντίληψης στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου. Η κατάκτηση ενός νέο πολιτικού πολιτισμού που θα αντανακλάται στην καθημερινότητα του δημότη. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε από το επίπεδο διαλόγου: Στο Δημοτικό Συμβούλιο απαιτείται να μάθουμε να μιλάμε ήσυχα και απλά, να διαφωνούμε, αλλά να σεβόμαστε την άλλη άποψη.
Η καθαριότητα στο Δήμο Μεσσήνης δεν μπορεί να περιορίζεται στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Απαιτείται η επανεκκίνηση του προγράμματος ανακύκλωσης, το οποίο έχει εγκαταλειφτεί. Απαιτείται έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και αποκατάσταση της ανοικτής πληγής στα “Λιμενικά”.
Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση αποτελούν αρνητικό παράγοντα ανάπτυξης της Μεσσήνης. Η πόλη χρειάζεται μέσα από μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη να ανασάνει και να δώσει τη δυνατότητα σε μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες να κινηθούν με άνεση στην αγορά της. Το ξεμπλοκάρισμα των βιολογικών σε Πεταλίδι και Αίπεια, και η αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών στις ίδιες περιοχές αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και απαραίτητα έργα υποδομής για την ανάπτυξή τους.
Η κοινωνική φροντίδα δεν αποτελεί δημοτική επίδειξη φιλανθρωπίας, αλλά ουσιαστική προσφορά στον άνθρωπο και την κοινωνική συνοχή. Οι ηλικιωμένοι δε θέλουν ακόμα ένα καφενείο, αλλά ένα ΚΑΠΗ με πολύπλευρες δράσεις. Το κοινωνικό παντοπωλείο, η φροντίδα στο σπίτι, η συμβουλευτική σε οικογένειες με προβλήματα και σε ανήλικους, η εκπαίδευση μαθητών από ευπαθείς ομάδες και η υποβοήθηση του έργου στο σχολείο θα τεθούν μέσα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων».

STM_2370.jpg


Κλείνοντας, την ομιλία του ο Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε: «Έχω τη χαρά και την τιμή να ηγούμαι του αυτοδιοικητικού συνδυασμού “Δύναμη Δημιουργίας” και να είμαι σήμερα εδώ μαζί με όλους εσάς που με την παρουσία σας απόψε δηλώνετε την ενεργή, δυνατή και αποφασιστική σας στήριξη για να δημιουργήσουμε το νέο Δήμο Μεσσήνης της ασφάλειας και της σιγουριάς. Συγκροτούμε ένα ευρύ και αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο με μοναδικό γνώμονα την αξιοκρατία, την τοπική συναντίληψη, την κοινωνική αναγνώριση, την ανθρώπινη ποιότητα, το ήθος και τη διάθεση προσφοράς. Δημιουργούμε ένα συνδυασμό που καλύπτει όλα τα κοινωνικά στρώματα του Δήμου.
[…] Πεποίθησή μου είναι ότι ο δήμαρχος δεν είναι πάνω από τους πολίτες, αλλά είναι ένας από τους πολίτες. Στηριζόμαστε στην εμπειρία μας, στη γνώση των προβλημάτων και αναγκών της περιοχής μας και ζητούμε τη συστράτευση και ενωτική διάθεση προσφοράς και αγάπης όλων των συνδημοτών μας. Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα να επισκεφθούμε όλα τα χωριά του Δήμου, τις γειτονιές της πόλης και των κωμοπόλεων. Να ακούσουμε τα προβλήματα, τις ιδέες και τις προτροπές όλων. Να μιλήσουμε κατευθείαν με την κοινωνία. Γιατί αυτή θα είναι η μεγάλη νίκη όλων μας…».
 
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις