Ο Φιλόδημος Ι ενισχύει τις υποδομές της Καλαμάτας

Πρώτη Δημοσίευση: 12/06/2019 08:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 12/06/2019 08:12
Αποφάσεις για την υλοποίηση σημαντικών έργων στην ύδρευση, την αποχέτευση και την αντιπλημμυρική προστασία, προϋπολογισμού 11.500.000 ευρώ, έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Νίκο Μπασακίδη, προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για τα εξής έργα:
 
Ι. Στην ύδρευση:
1. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας (Β΄ Φάση). Το έργο, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και έχει ως αντικείμενο την αντικατάσταση με αγωγούς πολυαιθυλενίου τρίτης γενιάς τμημάτων του δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, που σήμερα παρουσιάζουν μεγάλες διαρροές και συχνές βλάβες.
Μετά την αντικατάσταση αγωγών από αμίαντο και την τοποθέτηση αγωγών ύδρευσης από πολυαιθυλένιο τρίτης γενιάς, μήκους 57.600 μέτρων στην Καλαμάτα, που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου 3 έτη, το συγκεκριμένο έργο αφορά στην ολοκλήρωση της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στην Καλαμάτα και στην αντικατάσταση τμήματος των πεπαλαιωμένων χυτοσιδηρών σωλήνων στο κέντρο της Καλαμάτας. Στο έργο συμπεριλαμβάνονται οι μεταφορές των υδατοπαροχών από τα παλαιά στα νέα δίκτυα και όλες οι συνδεσμολογίες για τη σωστή λειτουργία των νέων δικτύων. Όλοι οι αγωγοί προβλέπεται να κατασκευαστούν από σωλήνες πολυαιθυλενίου.
2. Αντικατάσταση αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές του Πηδήματος στην Τ.Κ. Αρφαρών. Το έργο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και έχει ως αντικείμενο την αντικατάσταση του υπάρχοντος αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές του Πηδήματος στην Τοπική Κοινότητα Αρφαρών, καθώς και την αντικατάσταση 2 πεπαλαιωμένων αντλιών.
Ο υπάρχων αγωγός είναι παλιός και ανεπαρκής, γι' αυτό και πρέπει να αντικατασταθεί. Στο αντλιοστάσιο θα εγκατασταθούν 2 υποβρύχιες αντλίες επιπλέον της υπάρχουσας, καθώς και γερανογέφυρα χειροκίνητη με παλάγκο - αλυσίδα επίσης χειροκίνητο, ανυψωτικής ικανότητας ενός τόνου. Ακόμη, θα εγκατασταθούν νέες σωληνώσεις και υδραυλικά εξαρτήματα, καθώς και νέος ηλεκτρικός πίνακας και νέος πίνακας αυτοματισμού.
Ο νέος καταθλιπτικός αγωγός, συνολικού μήκους 3.200 μέτρων, θα κατασκευασθεί από σωλήνες πολυαιθυλενίου τρίτης γενιάς. Στη δεξαμενή θα εγκατασταθεί διάταξη χλωρίωσης, με ένα δοχείο αποθήκευσης χλωρίου και δύο δοσομετρικές αντλίες.
 
ΙΙ. Στην αποχέτευση:
1. Επέκταση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων: Το έργο, προϋπολογισμού 2.450.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι κατά το ποσό των 2.169.046.72 ευρώ και από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΚ κατά το ποσό των 280.953,28 ευρώ. Η συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ αφορά στις συνδέσεις με τα κτήρια, ώστε το έργο να είναι λειτουργικό. Το έργο αυτό προβλέπει την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης, επί συνολικού μήκους 15.360 μέτρων, σε διάφορες περιοχές των Λαιΐκων, καθώς και τη δημιουργία δικτύου στη Θουρία και τη σύνδεσή του με τον κεντρικό αγωγό, που βρίσκεται κάτω από το οδόστρωμα της παλιάς εθνικής οδού Καλαμάτας – Τρίπολης και οδηγεί τα λύματα στο Βιολογικό Καθαρισμό.
2. Αποχέτευση οικισμού Άνω Βέργας: Το έργο αποχέτευσης του οικισμού Άνω Βέργας, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι κατά το ποσόν των 231.150,88 ευρώ και από ίδιους πόρους κατά το ποσό των 18.849,12 ευρώ και αφορά στην ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης στον οικισμό της Άνω Βέργας. Θα γίνει, ακόμη, προμήθεια-εγκατάσταση μονάδας βιολογικού καθαρισμού τύπου compact, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις