Κυκλοφοριακή παιδεία σε τραγικό επίπεδο


Πρώτη Δημοσίευση: 19/09/2013 20:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 19/09/2013 20:52
Της Μαρίας Νίκα
 
Πολύς λόγος γίνεται κατά καιρούς για μαθήματα που θα έπρεπε ή δε θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά στο σχολείο. Τελευταία, μας απασχόλησαν τα Θρησκευτικά και τα Αρχαία Ελληνικά.
Για το πώς τα παιδιά διδάσκονται, πάντως, κυκλοφοριακή αγωγή και το αν τη διδάσκονται, δεν έχω ακούσει να υπάρχει προβληματισμός, παρότι πρόκειται για θέμα που σχετίζεται άμεσα με την ανθρώπινη ζωή. Εκτός και αν πιστεύουμε ότι τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα στους δρόμους θα μειωθούν, επειδή η Τροχαία κάνει αλκοτέστ τις νύχτες στους οδηγούς ή «κόβει» κλήσεις.
Το καλοκαίρι που πέρασε, στην Καλαμάτα, είδαμε τεράστια κυκλοφοριακή κίνηση και απίστευτα περιστατικά στους δρόμους. Περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι η κυκλοφοριακή μας παιδεία βρίσκεται σε τραγικό επίπεδο. Τι καταπατημένα πεζοδρόμια και αποκλεισμένες ράμπες για ΑμεΑ, τι απίθανες προσπεράσεις, τι παραβιάσεις φαναριών και σημάτων, τι μηχανάκια να κάνουν βόλτες πάνω στους ποδηλατόδρομους, τι τρελά παρκαρίσματα, απείθαρχους ποδηλάτες, αλλά και πεζούς να κινούνται όπως τους κατέβει. Επικίνδυνοι οδηγοί, αλλά και επικίνδυνοι πεζοί. Ναι και πεζοί. Γιατί και ο πεζός, όσο και αν φαίνεται περίεργο, δεν έχει πάντα δίκιο. Αν δε διαθέτει κυκλοφοριακή παιδεία, μπορεί κι αυτός να προκαλέσει ατυχήματα.
Και, ας πούμε, ότι στο σχολείο τα παιδιά διδάσκονταν συστηματικά κυκλοφοριακή αγωγή. Θα έφτανε αυτό; Όταν ο μπαμπάς ή η μαμά δε φορούν ζώνη στο αυτοκίνητο ή κράνος στη μηχανή; Όταν παρκάρουν όπως όπως; Όταν οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή δε σταματούν στο κόκκινο επειδή έχουν ποδήλατο, άρα θεωρούν ότι δε χρειάζεται να ακολουθούν τον ΚΟΚ;
Τα άσχημα παραδείγματα που παίρνουν καθημερινά τα παιδιά από τους γονείς τους είναι τόσα πολλά, ώστε το σχολείο θα μπορούσε ίσως να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά όχι και να φέρει θεαματικά αποτελέσματα. Η επιρροή των γονιών είναι μεγαλύτερη…
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου