Παναγιώτα Μπάκα: Πρέπει οι πολίτες να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους

Πρώτη Δημοσίευση: 24/05/2014 17:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 24/05/2014 17:52
Η Μπάκα Παναγιώτα (Μπούκη) γεννήθηκε στην Καλαμάτα, όπου πέρασε τα μαθητικά της χρόνια. Έπειτα από πενταετή διαμονή στην Αθήνα, επέστρεψε οριστικά στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας και τα τελευταία 11 χρόνια εργάζεται ως καπνεργάτρια.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Θ», εν όψει των αυριανών ευρωεκλογών, σημειώνει ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δε χαϊδεύουν αυτιά: «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι με τα 2/3 της χώρας εγκαταλελειμμένα, χωρίς να παράγονται αγαθά, με έρημα χωριά και έρημα νησιά και με την ανεργία στο 28%, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη χρεοκοπία.
Αν δεν αρχίσουμε να παράγουμε τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και τα αγαθά που θέλουμε για να μας οδηγήσουν στην ευμάρεια, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ξεφύγει η χώρα από τον κύκλο της καταστροφής. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τους σωτήρες, υπήρχε ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου, ήρθε ο άλλος Καραμανλής και ο άλλος Παπανδρέου, ήρθαν τώρα Θεοδωράκηδες και ακόμα χειρότερα, Κασσιδιάρηδες. Αν δεν πάρουμε οι πολίτες τα πράγματα στα χέρια μας, δεν υπάρχει κανένας άλλος να μας σώσει».
Ακολουθεί η συνέντευξη:
 
-Τι περιμένoυν οι Οικολόγοι – Πράσινοι   από τις ευρωεκλογές της Κυριακής;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι παρόντες στις ευρωεκλογές και ζητούν από τους πολίτες να μας τιμήσουν με την ψήφο τους, στέλνοντας έναν Οικολόγο Πράσινο και πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα 5 αυτά χρόνια που ήμασταν στην Ευρωβουλή και στα Περιφερειακά Συμβούλια δείξαμε, με τις εκατοντάδες παρεμβάσεις μας σε όλη τη χώρα, τη σημασία που έχει μια πράσινη εκπροσώπηση. Με τα επιτυχή αποτελέσματα στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές οι πολίτες έδειξαν ότι στηρίζουν τις επιλογές μας και αισιοδοξώ ότι στις εκλογές την Κυριακή θα στείλουν και πάλι έναν Οικολόγο Πράσινο στην Ευρωβουλή.
 
-Είστε αισιόδοξη για το αποτέλεσμα που θα καταγράψετε σ’ αυτές;
Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξο άτομο και γι’ αυτό συμμετέχω και σε αυτήν την προσπάθεια. Εάν κάποιος έλεγε πριν από 6-7 χρόνια ότι σήμερα ο οικολογικός χώρος θα είχε έναν ευρωβουλευτή και 10 περιφερειακούς συμβούλους, κανείς δε θα τον πίστευε. Με την καθημερινή μας παρουσία στην κοινωνία δηλώνουμε παρόντες και το χαμόγελο όλων όσοι αναγνωρίζουν τους αγώνες μας με κάνει να αισιοδοξώ πραγματικά.
 
-Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ευρωσκεπτικισμός, ο οποίος κερδίζει συνεχώς έδαφος και στους πολίτες της χώρας μας;
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη. Συμμετέχοντας στη μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαίων Πράσινων παλεύουμε για την Ευρώπη που ονειρευόμαστε. Για την Ευρώπη των πολιτών και όχι των τραπεζιτών, για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι του φόβου, για την Ευρώπη της παιδείας και όχι του σκοταδισμού. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες για όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου θα επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή μας και οι Οικολόγοι Πράσινοι θα δώσουν τη μάχη τους για αυτό.
 
-Ποιο είναι το σημαντικότερο θέμα για την Ελλάδα που πρέπει να μπει στην ατζέντα της νέας Ευρωβουλής;
Προφανώς το θέμα της οικονομικής κρίσης είναι το μείζον που πρέπει να προωθήσουμε στα ευρωπαϊκά φόρα. Το θέμα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μιλάμε για μια διαφορετική οικονομία. Ο πρώτος πυλώνας είναι η κοινωνική οικονομία, αυτή που στηρίζεται σε μας τους ίδιους, είναι τα δίκτυα διανομής και η άμεση επαφή με τον παραγωγό. Δεύτερος πυλώνας είναι η εθνική οικονομία που στηρίζεται στις βιώσιμες μεταφορές με το σιδηρόδρομο, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, τη βιώσιμη γεωργία. Είναι ο πλούτος μας, το λάδι, το σταφύλι, αυτά τα αγαθά που ανέκαθεν παράγαμε. Έχουμε δώσει και έχουμε κερδίσει τέτοιες μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο εναντίον των πολυεθνικών που επιχείρησαν να απαγορεύσουν τη χρήση ντόπιων σπόρων, ώστε να παράγουμε τα τρόφιμά μας υποχρεωτικά από τα υβρίδια. Τέλος, υπάρχει  και ο τρίτος πυλώνας, η ευρωπαϊκή οικονομία. Ας μη γελιόμαστε, καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε αυτή ακόμα η Γερμανία, δεν μπορεί να σταθεί μόνη της απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Όχι, όμως, αυτή η Ευρώπη. Γιατί αυτή η Ε.Ε. είναι των εθνικισμών της Μέρκελ, του Σαμαρά που χρέωσαν στις φτωχές χώρες του Νότου τα δικά τους προβλήματα. Εδώ, είναι ζωτικός ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου και σε αυτό το πλαίσιο οι Οικολόγοι πράσινοι δηλώνουν παρόντες.

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις