Πόλεμος μεταξύ Τατούλη και Νίκα για τα σκουπίδια

Πρώτη Δημοσίευση: 14/12/2018 19:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 14/12/2018 19:46
Η άσχημη εικόνα των τελευταίων ημερών στους δρόμους της Καλαμάτας με τους ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων είναι ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που σταμάτησε την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, χθες ο δήμαρχος και υποψήφιος περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας. Συμπλήρωσε, όμως, ότι σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την κυβέρνηση ήδη δρομολογούνται προσλήψεις εργατών, κάτι που θα βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπεύθυνη για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και αυτή, μάλιστα, θα έπρεπε να πληρώνει τους Δήμους για να υλοποιήσουν το έργο και όχι οι πολίτες.
 "Προσωπικά, θεωρώ ότι ολόκληρη η Πελοπόννησος θα έπρεπε να κηρυχτεί σε έκτακτη ανάγκη, έτσι ώστε οι Δήμοι να μπορούν να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους σε άλλες περιοχές που έχουν πλήρη αδειοδότηση.
Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Καλαμάτας θα διεκδικήσει τα χρήματα που του οφείλονται για την προσωρινή διαχείριση που υλοποιεί, μια και σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ, ο Δήμος είναι υπεύθυνος μόνο για τη συλλογή και όχι για τη διαχείριση", σχολίασε.
Από την άλλη πλευρά, ενισχύοντας το επιχείρημά του για χαμηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Νίκας περιέγραψε ένα στιγμιότυπο που συνέβη την περασμένη Τρίτη, κατά τη διαδικασία παραλαβής του βραβείου για το δυτικό ποδηλατόδρομο που κατασκευάζεται στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο δήμαρχος εξέφρασε πικρία διότι προβλήθηκε "ένα video, όπου παρουσιάζονταν ως έργα του ΕΣΠΑ έργα τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έργα τα οποία πληρώνει ο καλαματιανός λαός, γιατί υπάρχει δάνειο για τα συγκεκριμένα έργα, όπως είναι η ανακατασκευή του χώρου στα 'Oυζάκια'.
Αυτό προβάλλεται ως έργο ΕΣΠΑ και είναι μία παραχάραξη της πραγματικότητας. Όπως και ο νέος ποδηλατόδρομος είναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Καλό είναι, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί και να προβάλουμε τα έργα τα οποία κάνει ο καθένας, γιατί θα μας ζητήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποδεικτικά στοιχεία γι' αυτά τα οποία φτιάχνουμε. Πέρα από τα χαρτιά, θα στείλουμε φωτογραφίες με τα συγκεκριμένα έργα, όπως είναι οι αναπλάσεις που κάνουμε στην Ηρώων, στην Αύρας, τα γήπεδα, τα «Ουζάκια» και ο ποδηλατόδρομος".
Ο δήμαρχος έκλεισε επισημαίνοντας τα εξής: «Δεχόμαστε αυστηρές κριτικές για έργα, αλλά - βλέπετε - έρχονται και επιβραβεύουν τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται για την ελκυστικότητα της πόλης».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη


ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ  
Όραμα του κ. Νίκα μια Περιφέρεια σε έκτακτη ανάγκη που μεταφέρει επί πληρωμή τα σκουπίδια της σε άλλες Περιφέρειες 
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Νίκα η θεματική αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου δήλωσε: «Άκρως αποκαλυπτική για το “όραμα” του υποψήφιου περιφερειάρχη και δημάρχου Καλαμάτας ήταν η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνέντευξη του κ. Νίκα.
Ομολόγησε δημόσια ότι το όραμά του για την Πελοπόννησο είναι να τη μετατρέψει σε μια Περιφέρεια σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα μεταφέρει τα σκουπίδια της επί πληρωμή σε άλλες Περιφέρειες, που, σημειωτέον, εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης με το έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αποτελεί πολιτική ντροπή η κυνική ομολογία του υπέρ της λύσης της “μεταφοράς”, όπως άλλωστε έκανε και το χρονικό διάστημα που είχε συμβάσεις μεταφοράς σκουπιδιών, εκατομμυρίων ευρώ.
Τώρα αποκαλύπτεται γιατί όταν ήταν πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου ήταν σφοδρός πολέμιος του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να το καθυστερήσει για 2 και πλέον χρόνια.
Έχει προσωπική ευθύνη και αν είχε επιδείξει πολιτικά υπεύθυνη στάση, σήμερα το έργο θα ήταν σε πλήρη λειτουργία, η Πελοπόννησος θα διαχειριζόταν τα απορρίμματά της και κανένας Δήμος δε θα ήταν σε έκτακτη ανάγκη.
Ας μας απαντήσει καθαρά, επιτέλους, πόσα χρήματα σπατάλησε για τη μεταφορά των σκουπιδιών της Καλαμάτας; Πού πήγαιναν τα σκουπίδια της Καλαμάτας; Έχει το πολιτικό θάρρος να αποκαλύψει την αλήθεια στους Καλαματιανούς πολίτες που πλήρωσαν τα χρήματα αυτά;
Η πολιτική του ντροπή ξεπερνά επίσης κάθε όριο όταν με περισσή “αλαζονεία” καταγγέλλει δημόσια συναδέλφους του δημάρχους ότι γεμίζουν βουνά και λαγκάδια με σκουπίδια.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της αρμοδιότητας της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, αυτό είναι τελείως ξεκάθαρο. Αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων και αυτό αναφέρεται ρητά στη νομοθεσία.
Η πολιτική του γύμνια, επίσης, αποκαλύπτεται από τα ψέματα που μεταχειρίζεται στο θέμα της έκτακτης ανάγκης της Καλαμάτας. Τον ενημερώνουμε δημόσια ότι η ευθύνη ανήκει στο γενικό γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος όποτε το κρίνει εξουσιοδοτεί τον περιφερειάρχη να εκδώσει την απόφαση. Η Περιφέρεια διαβίβασε τα στοιχεία στο γενικό γραμματέα, χωρίς αυτός να έχει εκδώσει κάποια απόφαση ή εξουσιοδότηση.
Απ’ την άλλη πλευρά, το θέμα των υπαλλήλων δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το γνωρίζει.  
Απορούμε πώς απευθύνεται με τέτοιο πολιτικό θράσος στους πολίτες της Πελοποννήσου ο κ. Νίκας, μη σεβόμενος τη νομοθεσία και καμία πολιτική ηθική. Θεωρεί ότι η κομματική του ομπρέλα αποτελεί πανάκεια και του δίνει το δικαίωμα δημόσια να εκφράζεται με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο; Ή μήπως θεωρεί ότι αυτό συνιστά τον “πολιτικό πολιτισμό” που κατά περίπτωση χρησιμοποιεί;
Ας παραδεχθεί, επιτέλους, τις ευθύνες του και ας ομολογήσει την αλήθεια. Ποια συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει; Είναι πολιτικά καθαρό το ενδιαφέρον του για την Περιφέρεια ή κρύβει άλλες σκοπιμότητες;
Σε ό,τι αφορά την πολιτικά “διπολική” του συμπεριφορά προς την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ, αφού την ίδια μέρα την “εμπιστεύεται” για την έκτακτη ανάγκη και παράλληλα την “καταγγέλλει” για τα έργα, τον αφήνουμε στην κρίση των πολιτών.
Η Περιφερειακή Αρχή και η παράταξη της “Νέας Πελοποννήσου” αποδεικνύει την υπευθυνότητά της και την αξιοπιστία της ενώπιον των πολιτών καθημερινά και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να απομειώσει το κύρος του περιφερειακού θεσμού και του έργου μας, όποια πολεμική και αν δεχθούμε. Δίνουμε σκληρό αγώνα για την τήρηση της νομιμότητας και της πολιτικής ορθότητας. Οι πολίτες το αναγνωρίζουν και συνεχίζουν να μας επιβραβεύουν με την εμπιστοσύνη τους».Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις