Συγκέντρωση την Παρασκευή στα Ρίγκλια της Μάνης για το θέμα των σκουπιδιών

Πρώτη Δημοσίευση: 07/06/2017 19:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 07/06/2017 19:06
Σε συγκέντρωση την Παρασκευή 9 Ιουνίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο Ριγκλίων (βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία), καλεί τους φορείς και κατοίκους του Δήμου Δυτικής Μάνης ο Σύλλογος  «Καθαρή Μάνη».
Στη συνάντηση αυτή, όπως αναφέρεται σχετικά, «θα συζητήσουμε όλους εκείνους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε ως πολίτες στην αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος των σκουπιδιών. Πιστεύουμε ότι μόνο με την καθολική κινητοποίηση του πληθυσμού μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».
 
Διακήρυξη
Παράλληλα, ο Σύλλογος δημοσιοποίησε την ιδρυτική του διακήρυξη:
«Αγαπητοί συνδημότες, κάτοικοι του Δήμου Δυτικής Μάνης, όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης παραγωγής των σκουπιδιών, από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, και το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί σε όλους μας. Οι επιπτώσεις στην υγεία, που προκαλούνται από τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τα πάσης φύσεως απόβλητα και η μόλυνση που καραδοκεί, είναι προφανείς και τραγικές.
Κατανοούμε όλοι μας ότι το έλλειμμα αυτό πολιτισμού, τελικά, θα μεταφραστεί σε υπερκορεσμό του περιβάλλοντος με απορρίμματα και διακινδύνευση του ζωτικού για την οικονομία μας Τουρισμού. Επιπλέον, η υπερπαραγωγή αυτή απορριμμάτων οδηγεί σε αιμορραγία πόρων από τις Δημοτικές Αρχές, που θα ήταν χρήσιμοι για έργα υποδομών. Τέλος, τα πρόστιμα που πληρώνει η Ελλάδα γιατί δε συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι υπέρογκα και προέρχονται από τις τσέπες όλων μας.
Η ανοργανωσιά και η αυθαιρεσία, που είναι αιτία αλλά και συνέπεια, δημιουργούνται από την ασυνεννοησία και απροθυμία να σκεφτόμαστε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά το κοινωνικό σύνολο, αφού όλοι στον ίδιο τόπο ζούμε και έχουμε υποχρέωση να ενδιαφερόμαστε, όχι μόνο για το συμφέρον μας, αλλά και να το εντάσσουμε στο κοινό καλό.
Όλα τα παραπάνω, όπως και άλλα, μας υποχρεώνουν να δραστηριοποιηθούμε, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Να αφυπνιστούν όλες οι συνειδήσεις, γιατί μόνο έτσι μπορεί να έχουμε αποτελέσματα.
Ξέρουμε ότι δε γίνεται προσπάθεια για πρώτη φορά. Πολλοί από εμάς με τον έναν ή άλλον τρόπο, έχουν κάνει προσπάθειες. Νομίζουμε, λοιπόν, ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε έναν αυτόνομο Σύλλογο, που χωράει τους πάντες, με απόλυτο σεβασμό στις ιδέες όλων και δημοκρατική νοοτροπία και διαχείριση, χωρίς αρχηγισμούς όπου κυριαρχεί το εγώ, όλοι εμείς θα τα καταφέρουμε.
Η Πολιτεία και η Δημοτική Αρχή έχουν το δικό τους θεσμοθετημένο ρόλο και την υποχρέωση να κινηθούν με βάση τους νόμους και τους πόρους που διαθέτουν.
Ο δικός μας ρόλος αφορά όλους εμάς και πώς θα ανταποκριθούμε ως πολίτες που παράγουμε τα σκουπίδια, δηλαδή πώς θα κινητοποιηθούμε και θα συνεργαστούμε, ώστε να εκλείψει αυτό το πρόβλημα.
Ας σημειώσουμε δύο βασικές αρχές.
1ον: Τα σκουπίδια είναι δικά μας (και όποιος ρυπαίνει πρέπει να πληρώνει)
2ον: Απαγορεύεται και από την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική νομοθεσία η ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερα το ελληνικό περιβάλλον είναι κάτι το μοναδικό από φυσική και πολιτιστική σκοπιά, που επιβάλλεται να διαφυλάξουμε.
Πρώτη μας απόφαση είναι να κάνουμε μία ημερίδα, προς το τέλος του Ιουνίου, εφόσον είναι δυνατόν, στην οποία θα έχουμε καλέσει ομιλητές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα μας μεταδώσουν τις εμπειρίες τους, οι οποίοι σε 10λεπτες εισηγήσεις θα συζητήσουν με όλους εμάς, ώστε να σχηματίσουμε αρκετά καλή άποψη, αλλά και ιδέες για το πώς γίνονται ορισμένα πράγματα που άλλοι έχουν ήδη κάνει.
Έπειτα εξοπλισμένοι με όλα αυτά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην περιοχή μας.
Ζητάμε, λοιπόν, από όλους τη συμμετοχή και απευθυνόμαστε σε όλους τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μάνη, ώστε να κάνουμε αυτή την ημερίδα να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Η συμμετοχή όλων κρίνεται επιβεβλημένη χωρίς εγωισμούς. Το έργο θα είναι ένα έργο όλων μας. Ας αποδείξουμε ότι μπορούμε να ομορφύνουμε τον τόπο μας και να δώσουμε σίγουρη προοπτική επιβίωσης για τα παιδιά μας (σ.σ. ακολουθούν υπογραφές, οι οποίες και συνεχίζονται).


Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις