Σφακτηρία: Το άγνωστο ελληνικό νησί

Πρώτη Δημοσίευση: 06/09/2019 18:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 06/09/2019 18:22
Η Σφακτηρία βρίσκεται στο λιμάνι της Πύλου και πήρε πιθανότατα το όνομά της από το ρήμα σφάζω που σήμαινε και θυσιάζω, επειδή εκεί πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου θυσίες προς τιμήν του θεού Ποσειδώνα. Πρόκειται για μια μακρόστενη βραχονησίδα με πράσινο και καταγάλανα νερά. Ανάμεσα στους βράχους υπάρχει μια στοά με το όνομα Τρυπητό. Η παράδοση λέει ότι εάν μια έγκυος περάσει μέσα από αυτή, τότε το παιδί που θα αποκτήσει θα είναι αγόρι.
Στη Σφακτηρία, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Δημοσθένης διέταξε να αγκυροβολήσουν απέναντι από το βόρειο άκρο της Σφακτηρίας, που τότε ανήκε στη Σπάρτη και κατοικούνταν από είλωτες. Έπειτα, έδωσε εντολή στο πλήρωμα να αποβιβαστεί και να οχυρωθεί στη βραχονησίδα. Όταν οι Σπαρτιάτες αντιλήφθηκαν τους Αθηναίους, στρατοπέδευσαν στο νότιο τμήμα της Σφακτηρίας και αποβίβασαν στρατό στη βραχονησίδα και στόλο στη θάλασσα. Ο Δημοσθένης έστειλε τρεις τριήρεις στη Ζάκυνθο, ζητώντας ενισχύσεις από την κύρια αθηναϊκή μοίρα. Μετά από μάχη, οι Αθηναίοι νίκησαν τον σπαρτιατικό στόλο και οι Σπαρτιάτες αποκλείστηκαν στη Σφακτηρία. Οι Σπαρτιάτες έστελναν είλωτες που κολυμπούσαν και έδιναν κρυφά εφόδια και τρόφιμα στους πολιορκημένους.
Η Αθήνα παραχώρησε ανακωχή, ωστόσο, η Σπάρτη αρνήθηκε εξαιτίας των σκληρότατων όρων που τέθηκαν. Οι Αθηναίοι πραγματοποίησαν επίθεση και περικύκλωσαν τους Σπαρτιάτες που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους υπεράριθμους Αθηναίους. Πριν τους αποτελειώσουν, έστειλαν αγγελιοφόρο για να ζητήσει την παράδοσή τους. Προς έκπληξη πολλών, οι Σπαρτιάτες παραδόθηκαν και μεταφέρθηκαν αιχμάλωτοι στην Αθήνα.
 
Έλληνες κατά Τούρκων
Στη Σφακτηρία εκτυλίχθηκε και άλλη μάχη. Το 1825, Έλληνες υπό τον Μαυροκορδάτο πολέμησαν τους Τουρκοαιγύπτιους του πανίσχυρου Ιμπραήμ. Μαζί με τους Έλληνες πολέμησαν και πολλοί φιλέλληνες Ευρωπαίοι. Τελικά, ο Ιμπραήμ επικράτησε και κατέλαβε την βραχονησίδα της Πύλου.
Στην κορυφή της βραχονησίδας υπάρχει μνημείο των Γάλλων πεσόντων, ενώ ένα δεύτερο μνημείο φτιάχτηκε προς τιμήν του Γάλλου αξιωματικού, Αλέξη Μαλλέ και το μνημείο του 19χρονου Παύλου Βοναπάρτη, ανηψιού του Ναπολέοντα, ο οποίος πέθανε από εκπυρσοκρότηση όπλου ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα με σκοπό να συνδράμει στον αγώνα.
ΠΗΓΗ: iefimerida.grΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις