Η Δύση της… Χρυσής Αυγής


Πρώτη Δημοσίευση: 27/07/2019 13:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 27/07/2019 13:23
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις μέρες η δίκη της Χρυσής Αυγής, του απο-κόμματος πλέον μετά την «αποτυχία» του να μπει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Τα εισαγωγικά θα τα εξηγήσουμε παρακάτω.
Στην εν λόγω ποινική δίκη δικάζονται 69 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα.
Δεκαοκτώ από τους κατηγορουμένους είχαν εκλεγεί βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορούνται επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Στο πλαίσιο της δίκης για εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα: η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013), η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ (12 Ιουνίου 2012) και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και των μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013), ενώ συνεξετάζονται άλλες 60 υποθέσεις, που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια, και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής που δικάζονται για ένταξη ή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Σκοπός αυτού του σημειώματος δεν αποτελεί αυτή καθαυτή η δίκη, αλλά το παρασκήνιο για την τύχη των στελεχών της. Μιλώντας, λοιπόν, πρόσφατα εν Αθήναις περί του εκλογικού αποτελέσματος με άνθρωπο που υπήρξε δυνατό στέλεχος της οργάνωσης αλλά προνόησε κι έφυγε, για να αποφύγει, προφανώς, τα χειρότερα, μου αποκάλυψε ότι η μη είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή ήταν στρατηγική επιλογή της οργάνωσης, σε συνεννόηση με το πολιτικό σύστημα και, κυρίως, τη Νέα Δημοκρατία, που ήταν ηλίου φαεινότερο μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ότι θα είναι, όπερ και εγένετο, η νέα κυβέρνηση της χώρας.
Η ηγεσία, λοιπόν, της οργάνωσης, σε συνεννόηση με το σκληρό πυρήνα της, έστρεψε τους οπαδούς της είτε στην αποχή είτε μέσα δεξιά, όπως λέμε και στο ποδόσφαιρο, ώστε στην ήδη διεξαγόμενη δίκη για τη δολοφονία Φύσσα από το συμπατριώτη μας Ρουπακιά, αλλά και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν, να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση ή, με άλλα λόγια, να πέσει στα μαλακά.

 Του Δημήτρη Γιατράκου
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου