Ω τι κόσμος…


Πρώτη Δημοσίευση: 13/04/2018 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/04/2018 11:43
Mε το «Θάρρος»
της γνώμης
 
 
Όλες οι αεροπορικές εταιρείες-τα αεροσκάφη των οποίων περνούν από τον εναέριο χώρο της Συρίας-έχουν τροποποιήσει τα δρομολόγιά τους και ακολουθούν άλλες διαδρομές. Ο λόγος, όπως όλοι βέβαια γνωρίζουμε, είναι η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή και ο φόβος για χτύπημα των ΗΠΑ κατά των δυνάμεων του Άσαντ.
Μετά το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ και τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για αντίποινα, η σκιά μιας αμερικανορωσικής σύρραξης στη Συρία πλανάται ολοένα και πιο απειλητική.
Τόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός όσο και ο Γάλλος πρόεδρος φαίνονται αποφασισμένοι να μετάσχουν σε μια στρατιωτική επιχείρηση.
Με μια επέμβαση, όμως, σε ένα πεδίο μάχης όπου δρουν τόσες δυνάμεις (Σύροι, αντάρτες, Ρώσοι, Ιρανοί, Αμερικανοί, Κούρδοι και Τούρκοι) ο κίνδυνος «ατυχημάτων» είναι μεγαλύτερος, όπως τονίζουν αναλυτές.
Κι όλοι εμείς, τα πλήθη κόσμου, απλά παρακολουθούμε αμέτοχοι μια παρτίδα σκάκι για λίγους.
Πολλοί ίσως σκέπτονται πως κι αυτό είναι ένα ακόμα παιχνίδι επίδειξης ισχύος των «μεγάλων».
Άλλοι, πως κάτι γίνεται, όμως κάπου μακριά από μας.
Θα έπρεπε, ωστόσο, ιστορικά να είμαστε υποψιασμένοι πως μια πολεμική σύρραξη έχει, για τους λίγους που την αποφασίζουν, συγκεκριμένους στόχους. Ενώ τα πλήθη που θυσιάζονται υπερασπιζόμενα τα εδάφη τους, είναι απλά ένας αριθμός που ιστορικά προσμετράται στα θύματα.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δε συνέβη στο απώτατο παρελθόν. Και έγινε με σκοπό την αναδιανομή εδαφών, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη. Με εκατομμύρια θύματα.
Το τι λένε, λοιπόν, ή το τι κάνουν οι λίγοι μάς αφορά άμεσα. Κι αυτό ας μην το ξεχνάμε!
Λόγια του Γερμανού φιλοσόφου Εμμάνουελ Καντ τα παρακάτω: «Θα πειστεί κάποτε το χοντροκέφαλο ανθρώπινο γένος ότι μεγαλύτερη μωρία και συμφορά από τον πόλεμο δεν υπάρχει, και από τα παθήματά του θα διδαχθεί κάποτε ότι πρέπει να τον καταργήσει, σαν υπερβολικά οδυνηρό και ακριβότροπο για επίλυση διαφορών;».
Σημειωτέον ότι ο Καντ πέθανε το 1804, μη γνωρίζοντας, επομένως, την ακόμα μεγαλύτερη οδυνηρότητα του σύγχρονου πολέμου!

Α.Α.
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου