Τα παιδιά είναι το μέλλον, με εξαίρεση αυτά των προσφύγων…


Πρώτη Δημοσίευση: 02/11/2015 17:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 02/11/2015 17:20
Λένε ότι το μέλλον κάθε τόπου είναι τα παιδιά του. Και αυτό ισχύει για πολλούς τόπους της γης, όχι όμως για τα παιδιά των προσφύγων, τα  οποία θαλασσοπνίγονται στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, εκατόμβη στο βωμό συμφερόντων διακινητών, κατά τη συντριπτική πλειοψηφία τους από τη γειτονική Τουρκία.
Έχει πλέον περάσει στην καθημερινότητά μας η τραγωδία αυτή και το Αιγαίο έχει μεταβληθεί σε υγρό τάφο. Δεν μπορώ να θυμηθώ που άκουσα τη φράση ότι «το Αιγαίο έχει αλλάξει μυρωδιά», μια φράση που μέσα σε πέντε λέξεις περιγράφει τη φρικτή κατάσταση.
Οι αριθμοί αψευδής μάρτυρας αυτής της θλιβερής και αποκρουστικής πραγματικότητας, όπου 76 παιδιά και βρέφη πνίγηκαν σε λιγότερους από 2 μήνες.
Όσο δε ο καιρός επιδεινώνεται, τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι ναυαγίων. Και το Αιγαίο αποδεικνύεται, χωρίς τη θέλησή του, σε έναν ισχυρό «τιμωρό» έλλειψης συνείδησης (από τους διακινητές), οι οποίοι δε διστάζουν να γεμίζουν τα σαπιοκάραβα και να τα στέλνουν προς τις ακτές των ελληνικών νησιών και οι δεκάδες επιβαίνοντες σε αυτά να βρίσκονται στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα θεωρείται τόπος υποδοχής, τη στιγμή που οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέμε τώρα, κάτω από την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων κλείνουν μάτια και αυτιά.
Και από την άλλη, να βλέπεις ανθρώπους  που χωρίς να τους το ζητήσει κάποιος, να σπεύδουν να βοηθούν και να συνδράμουν τους πρόσφυγες, παρέχοντας και από το υστέρημά τους.
Συγκλονιστικότερη στιγμή από την κραυγή απόγνωσης ενός 67χρονου άνδρα από τον Μόλυβο της Λέσβου, που αποτυπώνει σε όλη της την έκταση την τραγωδία: «Τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε... είναι το αίμα μας. 67 χρονών και να κλαίω», δε νομίζω ότι θα μπορέσει να υπάρξει.
Υπάρχει λύση για όλο αυτό; Άγνωστο. Ίσως και να υπάρχει, με το να βρεθεί τρόπος ώστε να σταματήσουν να φεύγουν πλεούμενα κάθε είδους από τη γειτονική χώρα, με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Θέλει, υποθέτω τόλμη να μπορέσει κάποιος να αντιπαρατεθεί στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που κρύβονται πίσω από όλα αυτά. Όμως τα οικονομικά συμφέροντα, ουδόλως ενδιαφέρονται για τα όσα συμβαίνουν. Το χρήμα να ρέει και…
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
[email protected]
Φωτογραφία: 
Ετικέτες Στηλών: Προσθήκη νέου σχολίου