«Πυροσβεστήρας» για τα πυρόπληκτα δάνεια

Πρώτη Δημοσίευση: 18/01/2019 20:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 18/01/2019 20:21
«Ξεκόλλησε» το πρόβλημα με υπουργική απόφαση  
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Θ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, αναφερόμενος στο… βαλτωμένο θέμα με τα πυρόπληκτα δάνεια είχε σημειώσει, μεταξύ άλλων, ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια με τη σύνταξη νομοθετικών ρυθμίσεων, σε συνεργασία με τα πέντε ακόμα Επιμελητήρια τα μέλη των οποίων έχουν το ίδιο πρόβλημα, αν και είχε τονίσει σχετικά ότι παρατηρείται απροθυμία από τις τράπεζες.
Σε χθεσινό δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας φαίνεται πως η κατάσταση μερικώς βελτιώνεται, τουλάχιστον στα πυρόπληκτα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με ικανοποίηση πληροφορήθηκε ότι, δυνάμει της υπ’ αριθ. 2/94253/0025/21.12.2018 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Γεωργίου Χουλιαράκη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’5960/31.12.2018, μία εκ των προτάσεων των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών έγινε πράξη, δίνοντας τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες να ρυθμίζουν, και τα πυρόπληκτα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς οι τράπεζες να προβάλουν ως εμπόδιο την ύπαρξη της συγκεκριμένης εγγύησης και την ανάγκη λήψης εγκρίσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση και των πυρόπληκτων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και εκτός της διαδικασίας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Σε κάθε περίπτωση, η ως άνω υπουργική απόφαση αίρει το έως σήμερα εμπόδιο το οποίο επικαλούνταν κατά βάσει οι τράπεζες προς τους συγκεκριμένους δανειολήπτες και διαφυλάσσει τα συμφέροντά τους από τις ληφθείσες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι παραμένει ευθύνη των δανειοληπτών να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, καθώς και το να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την τακτοποίηση των δανείων τους.
Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να παρεμβαίνουμε στην εξέλιξη του ζητήματος των πυρόπληκτων δανείων, συνεργαζόμενοι πάντοτε στενά με τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων Νομών Αχαΐας, Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας και Ευβοίας, με σκοπό την εξεύρεση κάθε εφικτής λύσης".
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις