Αθώοι πρώην αντιδήμαρχοι Οιχαλίας για τις παράνομες ΧΑΔΑ

Πρώτη Δημοσίευση: 13/12/2017 17:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 13/12/2017 17:58
Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας οι πρώην αντιδήμαρχοι Οιχαλίας Ηλίας Ντονάς και Λεωνίδας Φίλος για τις φωτιές που είχαν εκδηλωθεί στο ΧΑΔΑ Μελιγαλά το 2011 και το 2014. Αμφότεροι είχαν κριθεί ένοχοι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας για υποβάθμιση του περιβάλλοντος εξαιτίας μη λήψης μέτρων στις παράνομες ΧΑΔΑ.
Ο κ. Ηλίας Ντονάς ήταν αντιδήμαρχος Οιχαλίας το 2011 και ο κ. Λεωνίδας Φίλος το 2014 και βρέθηκαν κατηγορούμενοι έπειτα από μήνυση που είχαν υποβάλει κάτοικοι της περιοχής για προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας πυρκαγιών στη χωματερή.
Μάλιστα, είχε επιβληθεί φυλάκιση 6 μηνών στον κ. Ντονά και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ και φυλάκιση 1 έτους στον κ. Φίλο, με τριετή αναστολή και για τους δύο.
Χθες, όμως, κατά την εκδίκαση της έφεσης, το δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό τους πως εκείνη την περίοδο υπήρχε έκτακτη ανάγκη.
 
Δεν υπήρχε άλλη λύση
Ο κ. Ντονάς, που ανέλαβε αντιδήμαρχος το 2011, εξήγησε ότι με τη μετατροπή των Δήμων από καποδιστριακούς σε καλλικράτειους, αυξήθηκε πάρα πολύ η περιοχή αρμοδιότητάς τους, καθώς συνενώθηκαν 52 κοινότητες και πολλοί οικισμοί. Έτσι, αυξήθηκε και ο όγκος των σκουπιδιών και οι μόνες τους επιλογές ως Δημοτική Αρχή ήταν είτε να τα αφήσουν στους δρόμους, δίπλα σε σπίτια και σχολεία, είτε να τα μεταφέρουν στο σκουπιδότοπο του Μελιγαλά.
Με τη συνένωση του «Καλλικράτη» ο νέος Δήμος απέκτησε τρεις ΧΑΔΑ, όμως, όπως εξήγησε ο κ. Ντονάς, συνενώθηκαν και περιοχές που δεν είχαν ΧΑΔΑ, με αποτέλεσμα ο όγκος των σκουπιδιών να είναι μεγάλος. Παράλληλα, το Γραφείο Περιβάλλοντος έκλεισε τους άλλους δύο ΧΑΔΑ και, τελικά, έμεινε μόνο αυτός του Μελιγαλά.
Εξήγησε ότι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ενώ όταν επιχείρησαν να ανοίξουν μεγάλους λάκκους για να θάβουν τα σκουπίδια, έβρισκαν απορρίμματα των προηγούμενων δεκαετιών, αφού ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ λειτουργεί από το 1979. Γι’ αυτό επέλεξαν να μεταφέρουν χώμα και να τα θάβουν. Τόνισε δε, ότι από το 2011 έως το 2014 το Γραφείο Περιβάλλοντος δεν επέβαλε ούτε ένα ευρώ πρόστιμο για τη λειτουργία του ΧΑΔΑ στο Μελιγαλά.
 
Έκτακτη ανάγκη
Από την πλευρά του, ο κ. Φίλος ανέλαβε αντιδήμαρχος τον Ιανουάριο του 2013 και υπηρέτησε μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2014. Σημείωσε ότι λόγω της έκτακτης ανάγκης που επικρατούσε εκείνη την περίοδο με τα σκουπίδια, εκτάκτως λειτουργούσε κάποιες φορές και ο ΧΑΔΑ στο Διαβολίτσι, ενώ προσπαθούσε να μοιράσει τον όγκο των σκουπιδιών για να μην επιφορτίζεται ο ένας ΧΑΔΑ.
Επίσης, τόνισε πως έκανε ό,τι μπορούσε για να διαχειρισθεί καλύτερα την κατάσταση, για τις δε φωτιές είπε πως προέρχονταν από αυτανάφλεξη.
Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας Εφετών κ. Παπαδάς, κατά την αγόρευσή του, ζήτησε την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, με την έδρα του Τριμελούς Εφετείου να κάνει δεκτή την πρότασή του και να αθωώνει τους δύο πρώην αντιδημάρχους.

Της Βίκυς ΒετουλάκηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις