Δήμος Καλαμάτας για το 5G: “Θα λειτουργήσει μόνο εγκεκριμένος εξοπλισμός”

Πρώτη Δημοσίευση: 09/10/2019 09:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 09/10/2019 09:48
Το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας 5G στην Καλαμάτα παρουσιάστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ως ένα έργο πρωτοποριακό για την τεχνολογική ανάπτυξη της πόλης.
Ταυτόχρονα, με αφορμή και τη στάση απέναντι στο θέμα αυτό άλλων πόλεων της Ευρώπης, ξεκίνησε να αναπτύσσεται έναν έντονος σκεπτικισμός, κυρίως, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η λειτουργία του στην υγεία των πολιτών. Πρόσφατα, 1.500 πολίτες κατέθεσαν αναφορά- διαμαρτυρία προς την Εισαγγελία Καλαμάτας, ενώ οργάνωσαν και σχετική ενημερωτική εκδήλωση. Παράλληλα, με το θέμα ασχολήθηκε και η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όπου και ζήτησε διευκρινήσεις για τα οφέλη που θα έχει ο Δήμος από τη συνεργασία με την εταιρεία, αλλά και το έγγραφο από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, η οποία έδινε το "πράσινο" φως για την υλοποίησή του.
Από την πλευρά του, χθες, ο Δήμος Καλαμάτας  σε δελτίο Τύπου  ανακοίνωσε τα εξής: «Στο πλαίσιο υλοποίησης της προγραμματικής συμφωνίας του Δήμου Καλαμάτας με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του τηλεπικοινωνιακού παρόχου WIND και έχει εγκατασταθεί στην Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου της πόλης εξοπλισμός δικτύου ασύρματης αναμετάδοσης 5ης γενιάς, 5G.
Το δίκτυο λειτουργεί στη συχνότητα των 3,6 GHz και σήμερα ενισχύει αποκλειστικά τη λειτουργία του WiFi στην πλατεία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους χρήστες να έχουν πρόσβαση μέσω των κινητών τους στο διαδίκτυο με μεγαλύτερες ταχύτητες, που θα φθάσουν στην πορεία έως και 1Gbps.
Με βάση όμως τις εξελίξεις της τεχνολογίας, σε ό,τι αφορά στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των δικτύων 5G, τα πρώτα πραγματικά δίκτυα 5G θα μπορούν να εγκατασταθούν μετά το τέλος του 2020.
Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που λήγει την 6η Σεπτεμβρίου 2020, το Υπουργείο έχει αναλάβει να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την αδειοδότηση της χρήσης των αναγκαίων συχνοτήτων, καθώς και στον έλεγχο των πιστοποιήσεων και εγκρίσεων των συσκευών του δικτύου, το οποίο σημαίνει ότι εξοπλισμός μη εγκεκριμένος δεν θα χρησιμοποιηθεί.
Υπάρχει εύλογη ανησυχία σε όλους μας για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία κάθε νέας τεχνολογίας, η οποία όμως δεν ταυτίζεται με τις απόψεις, που ενισχύουν την τεχνοφοβία και δημιουργούν σύγχυση σε ένα κοινό, χρήστη για πολλά χρόνια συσκευών ασύρματης επικοινωνίας.
Πρόθεση μας είναι, χωρίς ακρότητες και μέσα από εκδηλώσεις ενημέρωσης και διαλόγου, να καταγραφούν και διαδοθούν όλες οι εξελίξεις στην ανάπτυξη των δικτύων, καθώς και οι επιπτώσεις αυτών στην καθημερινότητα των πολιτών. Αντιμετωπίζουμε το μέλλον με τόλμη και όχι με φόβο».
Α.Π.Προσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις