Η πρώην διευθύντρια της Πολεοδομίας απαντά στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα

Πρώτη Δημοσίευση: 23/02/2013 15:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 23/02/2013 15:36

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΓΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕΚ

 

Δεν υπήρχε καμία εντολή για συνέχιση εργασιών στην ιδιοκτησία

 

Η πρώην διευθύντρια της Πολεοδομίας απαντά στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα

 

Το τελευταίο διάστημα επανήλθε στην επικαιρότητα, με τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αλλά και δηλώσεις στον τοπικό Τύπο, το θέμα των αυθαίρετων κατασκευών της βίλας στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, με αφορμή τη χορηγία του ιδιοκτήτη προς το Δήμο Καλαμάτας.

Στις τοποθετήσεις αυτές αναφέρθηκε το όνομά μου και συγχρόνως διαπίστωσα ότι έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση για το ποιος έπραξε και τι έπραξε στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Δεδομένου ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν απόλυτη διαφάνεια, θεώρησα καθήκον μου, αφού διετέλεσα διευθύντρια στην Πολεοδομία Καλαμάτας, από το 2000 έως τις 01-03-2012, να καταγράψω τα πραγματικά γεγονότα, έτσι ώστε να γίνει τελείως ξεκάθαρη η συμμετοχή του καθενός στην εν λόγω υπόθεση.

Η καταγραφή των αυθαίρετων κατασκευών και η επιβολή του προστίμου στην εν λόγω ιδιοκτησία έγινε από την Πολεοδομία από κλιμάκιο τεσσάρων μηχανικών που απέστειλα ως διευθύντρια τότε, για διασφάλιση κάθε διαφάνειας και νομιμότητας (σε συνήθεις περιπτώσεις αποστέλλονται για αυτοψία 1 ή 2 μηχανικοί) λόγω της έκτασης των αυθαιρεσιών.

Η μείωση του εν λόγω προστίμου δεν έγινε από εμένα ως διευθύντρια της Πολεοδομίας, αλλά από την επιτροπή κρίσεως αυθαιρέτων κατά πλειοψηφία. Είναι γνωστό ότι σε περίπτωση ένστασης του ιδιοκτήτη επί του προστίμου του αυθαιρέτου που έχει καταλογίσει η Πολεοδομία, αρμόδια από το νόμο για την εξέταση της ένστασης είναι η επιτροπή κρίσεως αυθαιρέτων. Στην επιτροπή αυτή, όχι μόνο δεν συμμετείχα, αφού ουδέποτε υπήρξα μέλος της, αλλά αντιθέτως με σχετικό έγγραφό μου, ως διευθύντρια της Πολεοδομίας, ζήτησα την επανεξέταση της απόφασης της επιτροπής και την αιτιολόγηση της μείωσης του προστίμου.

Η αίτηση νομιμοποίησης και εξαίρεσης από την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων που υπεβλήθη στην Πολεοδομία στη συνέχεια από τον ιδιοκτήτη, και πριν από την ψήφιση του νόμου 4014/2011 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, εξετάστηκε όπως προβλέπει ο νόμος από το ΣΧΟΠ (Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος). Στο συμβούλιο αυτό, που συμμετείχα, ως πρόεδρος, όχι μόνο υπέβαλα αρνητική εισήγηση για την εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, αλλά ζήτησα από το Συμβούλιο να πραγματοποιήσει αυτοψία και να διαπιστώσει επί τόπου τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Στη συνέχεια, δε, μειοψήφησα μαζί με άλλα δύο μέλη του Συμβουλίου και δε συμφώνησα στην απόφασή του για την εξαίρεση από την κατεδάφιση συγκεκριμένων αυθαιρέτων. Και αυτό, όχι επειδή διακατέχομαι από κάποια εμπάθεια ή προκατάληψη έναντι οποιουδήποτε πολίτη, αλλά επειδή προσπάθησα να πράξω ως διευθύντρια της Πολεοδομίας ό,τι είχα πράξει σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις ιδιοκτητών που είχαν ζητήσει εξαίρεση από την κατεδάφιση, και που οι εξαιρέσεις αυτές από την κατεδάφιση γίνονταν δεκτές μόνο για μικρές υπερβάσεις.

Στη διαδικασία νομιμοποίησης που ακολουθήθηκε έπειτα από αίτηση του ιδιοκτήτη μετά την ψήφιση του νόμου 4014/2011 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, συντάχθηκα με την άποψη των υπαλλήλων-ελεγκτών ΓΟΚ της υπηρεσίας μου, για τον τρόπο νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Δηλαδή, διατυπώσαμε τη θέση ότι έπρεπε να χορηγηθεί η έγκριση εκτέλεσης εργασιών σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΦΕΚ 43 Β/20-01-2012 που αφορά εργασίες αποπεράτωσης αυθαιρέτων κατασκευών, υποβάλλοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και μελέτες. Ο ιδιοκτήτης επέμενε στη συνέχιση και έγκριση των εργασιών χωρίς την κατάθεση δικαιολογητικών και μελετών σύμφωνα με το άρθρο 1 του ΦΕΚ 43 Β που αφορά εργασίες επισκευής που αποβλέπουν στην αισθητική βελτίωση και τη συνήθη συντήρηση των αυθαιρέτων κατασκευών. Επί της διαφωνίας αυτής μεταξύ Πολεοδομίας και ιδιοκτήτη, σύμφωνα με το νόμο, έπρεπε να γνωμοδοτήσει η Αρχιτεκτονική Επιτροπή.

Η εμπλοκή μου και η ενασχόληση με την όλη υπόθεση τελείωσε στις 01-03-2012, οπότε και μετακινήθηκα από τη θέση της διευθύντριας Πολεοδομίας και τοποθετήθηκα στη θέση της διευθύντριας Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

Μέχρι τότε δεν είχε δοθεί καμία συνέχιση εργασιών στην εν λόγω ιδιοκτησία, αλλά εξακολουθούσε να ισχύει η διακοπή εργασιών.

Κάθε περαιτέρω ενέργεια που αφορά στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων έγινε μετά την αντικατάστασή μου από την Πολεοδομία. Συγκεκριμένα, η Αρχιτεκτονική Επιτροπή συνεδρίασε στις 02-03-2012 και ενέκρινε τη νομιμοποίηση σύμφωνα με το άρθρο 1. Στη συνέχεια, στις 12-03-2012 χορηγήθηκε η έγκριση εργασιών.

Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα αποδεικνύονται και προκύπτουν από σχετικά πρωτοκολλημένα έγγραφα και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Στόχος και προσπάθειά μου ήταν η διαφύλαξη της νομιμότητας αλλά και του κύρους της υπηρεσίας της Πολεοδομίας, την οποία υπηρέτησα επί 25 χρόνια, δίνοντας καθημερινά αγώνα να κρατηθεί μακριά από φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, από αυτά που ταλανίζουν τη χώρα μας, προωθώντας την οικοδόμηση και τις επενδύσεις στον τόπο μας, αλλά με όρους διαφάνειας, ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, σεβασμού στο περιβάλλον και, κυρίως, σεβασμού στους νόμους της χώρας μας. 

Σταυρούλα Αγρίου

Πολιτικός Μηχανικός ΜscΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις