Μέγαρο Χορού: Από έργο… άγος, φάρος πολιτισμού

Πρώτη Δημοσίευση: 14/12/2018 08:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 14/12/2018 08:28
Όταν στις αρχές του 2007 ο Παναγιώτης Νίκας ανέλαβε τις τύχες του Δήμου Καλαμάτας, τα έβλεπε όλα "μαύρα" για την πορεία υλοποίησης του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Πολλές φορές επικαλέστηκε "ιδιοκτησιακά προβλήματα", "προβλήματα με αδειοδοτήσεις" και άλλα πολλά. Μάλιστα, στις παρεμβάσεις του ήταν τόσο κατηγορηματικός που κάποιος θα πίστευε ότι το έργο ήταν μια μεγαλοπρεπής ιδέα που θα έμενε στα χαρτιά.
Αργότερα τα πράγματα άλλαξαν και φτάσαμε στη χθεσινή μέρα, οπότε, σε μια "πανηγυρική" ατμόσφαιρα, παρουσία του ιδίου, του διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Τζαμουράνη και των αντιδημάρχων Γιάννη Μπάκα και Παναγιώτας Ντίντα, έγινε γνωστό ότι το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, έστω και με κάποια χρόνια καθυστέρησης, πήρε το περίφημο πιστοποιητικό αξιολόγησης από τη γερμανική εταιρεία TUV SUD. Πλέον απομένει η αποστολή της θετικής αναφοράς ελέγχου για την πιστοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου, που αποτελεί, πλέον, «φάρο πολιτισμού», όπως τόνισε ο δήμαρχος.
Στις δηλώσεις του ο κ. Νίκας δε στάθηκε φειδωλός στις ευχαριστίες του. Ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, το πολιτικό προσωπικό, ενώ χαρακτήρισε ως άθλο την ολοκλήρωση ενός τόσο απαιτητικού έργου.
Για τη διαχείρισή του αναφέρθηκε και πάλι στην έκθεση της εταιρείας Planet, σχολιάζοντας πως θα πρέπει σύντομα να οριστεί καλλιτεχνικός διευθυντής και, βέβαια, να δημιουργηθεί ένας φορέας για τη διαχείρισή του.
Στη συνέχεια, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, Βασίλης Τζαμουράνης, ανέφερε ότι αισθάνεται συγκινημένος και συνάμα ευτυχής. "Είναι η μέρα που πήραμε την πιστοποίηση για το Μέγαρο Χορού, ένα έργο για το οποίο προσωπικά δουλεύω πάνω από 12 χρόνια, 2 χρόνια στην προετοιμασία του και 10 χρόνια στην υλοποίησή του. Ευτυχώς, τα πράγματα κύλησαν ομαλά παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι πριν από πέντε χρόνια, το 2013, όταν το έργο είχε ολοκληρωθεί, μαζί με το δήμαρχο βρεθήκαμε σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Γνωρίζαμε ότι οι ηλεκτρονικοί του εξοπλισμοί δεν είχαν πιστοποιηθεί.
Το δίλημμα ήταν αν έπρεπε να ανοίξει στο κοινό και να γίνονται οι εκδηλώσεις εκείνες που έχουν μέχρι τώρα γίνει ή να το αφήσουμε κλειστό μέχρι να 'κλείσουμε' την εργολαβία.
Πήραμε τότε αυτή τη γενναία απόφαση, κατά την άποψή μου, και ανοίξαμε το Μέγαρο και ο κόσμος το χάρηκε. Έχουν γίνει πάνω από 100 εκδηλώσεις. Βεβαίως, στις εκδηλώσεις εκείνες δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον εξοπλισμό που θέλαμε και όπως τον θέλαμε", είπε.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνον τρεις αίθουσες οι οποίες λειτουργούν μ' αυτές τις πολύ υψηλού επιπέδου προδιαγραφές: η κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα και η κεντρική αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, μαζί με την αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας".
Τέλος, ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι «τα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού θα γίνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο, λίαν προσεχώς, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και ασφαλώς και με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού». Και τελείωσε τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας: "Μεγαλοπρεπή εγκαίνια, με μεγάλα σχήματα από την Αθήνα και με παρουσία όλων όσοι συνέβαλαν – και του περιφερειάρχη». 

Του Αντώνη ΠετρόγιαννηΠροσθήκη νέου σχολίου

Σχετικές Ειδήσεις